Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2019: Sonus faber lanserar Olympica Nova

Om de låter som de ser ut så har vi verkligen något att se fram emot.

Av / 2019-09-05 - 19:35
IFA 2019: Sonus faber lanserar Olympica Nova

Man kan vara ganska säker på att det ser snyggt ut. Och oftast låter det snyggt också. Sonus faber lyckas ofta kombinera välgjord design med ett vackert ljud.

Vi hoppas att de har lyckats den här gången också, för den nya högtalarserien ser onekligen bra ut.

Olympica Nova är byggd i Vicenza i Italien och ersätter den utgående Olympica-serien, plus utökar med ett nytt flaggskepp.

Högtalarna är en förädling av Olympica-serien, men Nova-versionerna har fått nya högtalarelement, delningsfilter och kabinett, och är annorlunda avstämda. Flaggskeppet Nova V på bilden ovan (tillsammans med Nova Center I) är en helt ny högtalare som inte ersätter någon äldre modell.

Olympica Nova V är precis som Nova III en trevägs golvhögtalare, men med tre 18 cm baselement där Nova III har två. Nova III är den direkta ersättaren till en av våra gamla favoriter och referenshögtalare, Olympica III. Som fortfarande kan framkalla gåshud.

Sju modeller

Bilden ovan visar (från vänster till höger) de två nya centerhögtalarna, Nova Center I och Center II, den minsta golvmodellen Nova II, den enda stativhögtalaren Nova I, samt golvhögtalarna Nova III och Nova V. Men också en annan helt ny modell: vägghögtalaren Nova Wall. Som precis som centerhögtalaren säljs styckvis.

Läs vårt test av Sonus faber Olympica I

Högtalarna finns i valnöts- och wenge-faner och de välvda kabinetten har åtta lager trälaminat, fastlimmade mot kabinetten under högt tryck.

På insidan är avstagningarna och topp- och bottenplattan av aluminium sammankopplade med längsgående stag på utsidan, vilket bidrar till att dämpa resonanser. Den vertikala aluminiumprofilen på baksidan har Sonus fabers Stealth Ultraflex-basreflexsystem, inte olikt vad vi har sett tidigare i Homage Tradition. Den här basventilen sägs vara bättre än en traditionell basport genom att ha bättre kontroll på luftströmmen och orsaka mindre förvrängning.

Nya högtalarelement

Högtalarna har Sonus Fabers ”Arrow Point” DAD (Damped Apex Dome) med ett domeformat membran i diskanten och en ringradiator som ska ge en mer optimal och faskorrekt spridning av ljudvågorna i ett större frekvensområde.

Diskanten sitter monterad på en skinnöverdragen baffel tillsammans med ett nytt mellanregister med ett specialutvecklat och lufttorkat membranmaterial av cellulosa, silkesbomull, bastfiber och andra naturliga fibrer, berättar Sonus faber i ett pressmeddelande.

Seriens golvmodeller har fasplugg i aluminium och koppar, vilket ska reducera förvrängning och ger bättre mikrodynamik. Baselementen med ett extremt lätta membran består av syntetiskt skum mellan två lager av lufttorkad cellulosa,

Cirkapriser:

Olympica Nova I: 60 000 kr (stativ 10 000 kr par)
Olympica Nova II: 90 000 kr
Olympica Nova III: 120 000 kr
Olympica Nova V: 150 000 kr
Olympica Nova Center I: 45 000 kr
Olympica Nova Center II: 65 000 kr
Olympica Nova Wall (inklusive väggfäste): 35 000 kr

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

0
Rulla till toppen