Som vanligt med Roborocks modellserier är Ultra-versionen flaggskeppet, och S8 Pro Ultra har Roborocks mest avancerade dockningsstation. Den tvättar moppen efter användning och har dammtömning, vattenpåfyllning och tömning av tvättvatten efter moppning. Detta görs i tre borttagbara hinkar, så att det är lätt att tömma och fylla på vatten. Den har även fått lufttorkning med varmluft, vilket ska förhindra mögel och dålig lukt från moppen och dockningsstationen.
Innan man sätter igång roboten att börja städa är det en god idé att skicka ut den på en 3D-skanning av rummen. Gärna på alla våningar om man har flera, för på så sätt lär den sig var det står möbler och var det finns mattor, trösklar, dörrar, trappor och rum. Den anpassar sig efter rummen när den ”lär känna dem” och tar själv reda på var det är mest effektivt att börja jobba och vilka vägar den ska ta.
När S8 Pro Ultra dammsuger mattor lyfts moppen 5 mm för att förhindra att den samlar upp damm och hår som ska in i dammsugaren. Annars vibrerar den med en frekvens på 3 000 gånger per minut när den tvättar golvet. VibraRise 2.0 kallar Roborock tekniken bakom moppningen på S8 Pro Ultra, som använder två vibrationsdelar för effektivare moppning – med 3 000 svängningar per minut och 6 Newtons tryck.
Det är inte så lätt att avgöra om nya S8 Pro Ultra gör ett betydligt bättre jobb med städningen än föregångaren S7 MaxV Ultra. Den var väldigt bra på att städa i vårt test, men ingen av dem lyckades 100-procentigt med cola-testet.
Slutsats
Den nya moppen och den starkare sugkraften hos Roborock S8 Pro Ultra är ingen revolution jämfört med föregångaren S7 MaxV Ultra. Men alla som har en äldre robotdammsugare kommer garanterat att tjäna mycket på att byta till nya S8 Pro Ultra. Eller S8+ som har den mycket mer lättmöblerade dockningsstationen och som dessutom kostar mindre.
Roborock S8 Pro Ultra bygger på framgångarna med S7-serien och är smartare, starkare och effektivare. Den har blivit dyrare också, men som alltid kostar det att ha det bästa.