HyperX ProCast är en semi-professionell XLR-kondensatormikrofon. Det innebär att det behövs en separat förförstärkare för att förstärka signalen till en användbar ljudstyrka. Eftersom mikrofonen är av kondensatortyp måste förförstärkaren också kunna leverera 48 volts fantomspänning som strömförsörjning
HyperX ProCast ser ut som en tvättäkta studiomikrofon där det runda gyllene kondensatorelementet syns genom mikrofongallret. Och den har de inbyggda funktioner som förväntas av professionell användning. Som ett basfilter och en knapp som kan dämpa ljudnivån med 10 dB. En elastisk upphängning (i den eldröda färg som HyperX alltid använder) isolerar mikrofonen från stötar och vibrationer från underlaget och stativet. Ett avtagbart popfilter fullbordar intrycket av ett seriöst verktyg.
Mikrofonen levereras utan bordsstativ, så det behövs även en mikrofonarm eller ett mikrofonstativ. All extrautrustning gör det svårare och dyrare att komma igång. Å andra sidan är HyperX ProCast helt immun mot påverkan utifrån, vilket kommer att göra vardagen i streaming- eller poddstudion mycket enklare. Även om du knackar på stativet med ett finger tränger inte det minsta ljud igenom!
Lyckligtvis är ljudkvaliteten värd besväret och kostnaden. Röster är rena, klara och osminkade. Om jag måste klaga på något så får det vara en aning framträdande diskant. Men hellre en rejäl diskant som kan dämpas med EQ än en luddig topp. Popfiltret är inte helt nödvändigt, men det tar bort små tendenser till överdrivna konsonanter.
Slutsats
HyperX ProCast är dyrare än de flesta streamingmikrofoner. Och den kräver dessutom investeringar i form av förstärkare/mixer och stativ för att kunna användas. Men den ligger också i en klass högre än konkurrenterna och kommer att ge dina poddar eller din streaming en ljudkvalitet som är lite närmare riktig studiokvalitet.