Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Samsung The Wall Luxury

Framtidens dröm-TV kan bli så stor att den bokstavligen fyller HELA väggen med knivskarp, kontrastrik bild. Har du tillräckligt med pengar kan du faktiskt köpa en idag!

Av / 2019-10-24 - 09:58
Samsung The Wall Luxury

Det är ingen hemlighet att våra TV-skärmar blir större och större: 65–75 tum är den nya favoriten, och för de med det mest brinnande TV-intresset finns det skärmstorlekar upp till 95 och 98 tum att välja mellan. Men sedan tar det plötsligt stopp: TV-apparaterna blir för tunga, ohanterliga och sköra, för att inte tala om att frakt, logistik och servicekostnader blir en mardröm!

Den som vill ha genuin filmkänsla och en större skärm än 100 tum får lyssna till förnuftet och välja en projektor. Å andra sidan får man leva med att titta på film och TV i ett relativt nedsläckt eller helt mörklagt rum.

Men vad händer om man vill ha det bästa från båda världar – en gigantisk, ljusstark bild med massor av kontrast? Om man bara lägger allt förnuft åt sidan och bara vill ha den häftigaste TV:n som går att köpa för pengar?

För dig som ställer extremt höga krav och har ett bankkonto som backar upp dem är Samsung beredda att leverera ”en TV över alla TV-apparater”. Den heter The Wall och finns i valfri storlek från 72 upp till 292 tum! Det är egentligen bara takhöjden och fickdjupet som sätter gränserna. Med ett pris på ungefär 400 000, plus installation, vänder den sig till de allra rikaste TV-fantasterna där ute. Förresten, glömde vi att nämna att priset är i euro?

Modulär, skalbar TV-vägg

Väggen är en så kallad modulär TV och består av separata skärmmoduler som kan bilda en videovägg i nästan vilken storlek som helst. Principen är välkänd från videoskärmar för offentligt bruk, men The Wall tar allting till nya nivåer när det gäller upplösning, ljusstyrka och inte minst kontrast. De sammansatta modulerna ger en helt sömlös bild utan synliga fogar. Allt annat skulle vara otänkbart för kräsen filmvisning.

Bildmodulerna är baserade på MicroLED-teknik, som på lång sikt kan bli en efterträdare till dagens LCD- och QLED-teknik. Den består av mikroskopiska LED-lampor som avger både ljus och färg direkt, utan behov av separat bakbelysning. Detta ger en suverän kontrast och färgåtergivning i klass med en OLED-skärm, samtidigt som ljusstyrkan kan bli enorm (mer än 2000 nits). Allt är med andra ord dukat för bildupplevelser av sällan skådat slag! Alla som har upplevt The Wall på mässor och liknande kan skriva under på att den är en häftig och nästan surrealistisk syn.

Lyx-TV

The riktar sig främst till professionell användning, digital reklam och liknande, men Samsung har också en speciell lyxversion för konsumentmarknaden som heter The Wall Luxury. I dagsläget finns det enda demo-exemplaret i Europa på Harrods i London, vilket säger en del om vilket klientel Samsung satsar på.

Standardversionen (om man nu kan kalla den för det) av Wall Wall Luxury är en 146 -tums 4K-TV som består av 16 MicroLED-skärmmoduler. Allt styrs från en huvudenhet som påminner om One Connect-boxen vi har sett till Samsungs vanliga Smart-TV-apparater, fast snäppet mer avancerad. Här sitter HDMI-anslutningar, styrelektronik samt bildbehandling, inställningar och smart-TV-funktioner. Den sköts med en vanlig fjärrkontroll, surfplatta eller mobil, plus Samsungs egen Bixby-röststyrning. Skärmen har även en särskild ”Ambient Mode”-skärmsläckare av samma typ som vi har sett i årets QLED-skärmar.

Bygg din egen TV

Fördelen med en modulär skärmkonstruktion är naturligtvis att storleken kan skräddarsys efter personliga önskemål och behov. Om det skulle uppstå pixelfel någonstans behöver man inte byta ut hela skärmen, det räcker med att byta en modul. The Wall är inte heller begränsad till 16:9-format – den som vill ha en extra bred 21:9-skärm kan få det genom att lägga till ett par extra skärmmoduler. Eller varför inte helgardera med en gigantisk TV-vägg som kan anpassas efter alla upptänkliga videoformat?

The Wall Luxury har inga inbyggda högtalare, men Samsung har ingått ett avtal med Steinway Lyngdorf för att leverera exklusiva, matchande ljudsystem. Att åstadkomma en ”vägg ​​av ljud” som matchar den massiva bilden bör därför inte vara några större problem.

Samsung Wall Wall Luxury är en TV-innovation av det extrema slaget. I sin nuvarande form är den alldeles för stor och dyr för att vara aktuell för vanligt folk, men det finns hopp om att tekniken så småningom kan materialiseras i billigare lösningar. Samsung påstås hålla på för fullt med att skala ner MicroLED-tekniken till billigare, mer kompakta TV-apparater.

Vem vet, kanske blir det helt normalt att ha en TV som täcker hela väggen om ett par år? Den som lever får se! AH

<
>

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Nyhet

På insidan av Elkjøp Campus

Följ med oss innanför dörrarna till Elgigantens ”hemliga” elektronikmässa.
Läs mer
Rulla till toppen