Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Årets hederspris

Med sina tunga, skulpturala highend- produkter är Flemming Rasmussen en riktig konstnär i ljudvärlden.

Publicerad 2018-11-13 - 08:22
Årets hederspris
John Hvidlykke

Vi har testat många av Gryphons produkter och har gång på gång blivit förtrollade av deras mäktiga, potenta ljud och förmågan att återskapa den akustiska scenen från inspelningen. Till exempel den integrerade förstärkaren Diablo 120, som för alltid kommer att ha en plats i vår Hall of Fame.

Började av en slump

Flemming Rasmussen grundade Gryphon 1985. Faktiskt av en ren tillfällighet. Första produkten var en förförstärkare för MC-pickuper som han byggde till sig själv. Även om den egentligen var för privat bruk så bestämde han sig för att ta med den till Las Vegas och visa upp den på elektronikmässan CES, där en japansk distributör fick syn på den extremt välgjorda apparaten och erbjöd så mycket pengar för den att Flemming Rasmussen inte kunde låta bli att bygga en till honom. När Gryphon MC-förstärkaren sedan belönades med en utmärkelse som Årets produkt var vägen utstakad. I dag distribueras Gryphon till 30 länder.

Vinnare av Årets hederspris

Flemming Rasmussen

Mytologiskt välljud

Flemming Rasmussen har ingen formell elektronikutbildning, men det har inte hindrat honom från att konstruera utrustning som flyttar tekniska gränser. Han säger tvärtom att det har gjort det möjligt för honom att göra saker på andra sätt än de traditionella.

Stor bandbredd (helst ända uppe i megahertz-området) och massor av dynamiskt överskott är några av hörnstenarna i Gryphons designfilosofi. Och varenda apparat i anläggningen måste kunna stå på egna ben rent ljudmässigt och får alltså inte färga ljudet.

69-årige Flemming Rasmussen meddelade tidigare i år att han lämnar sin post som chef och chefsutvecklare på Gryphon. Han vill i stället ägna sig åt sin familj och sitt målande. Det kanske låter som ett udda karriärskifte för en highend-tillverkare, men Flemming Erik Rasmussen är faktiskt utbildad bildkonstnär och grafiker.

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen