TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Vi utser Årets hederspris: Dynaudio

Danes don’t lie

Ända sedan 1977 har Dynaudio byggt kompromisslösa högtalare, Made in Denmark.

forfatter
Publicerad 2021-11-05 - 12:00

Danmark är ett litet platt land utan höga berg. Men på hifi-världskartan sticker det ut. Och en av de mest kända tillverkarna är Dynaudio, som är välrenommerade över hela världen.

Dynaudio gör några av de allra bästa vardagsrumshögtalarna i den tunga highend-klassen – en av dem är Confidence 60, som är bland det bästa vi har hört. Men Dynaudio är minst lika kända för sina studiomonitorer till den professionella ljudvärlden. Fler än 10 000 ljudstudior runt om i världen använder Dynaudios högtalare för mixning. Bland de mest kända finns Abbey Road och BBC.

Dynaudio grundades 1977 av före detta anställda på Scan-speak. Företaget utmärkte sig med egenutvecklade och egentillverkade högtalarelement. En av de första produkterna var den 28 mm diskantdome, D-28, som i en starkt vidareutvecklad form lever kvar i företagets konstruktioner än i dag.

Sedan följde kabinett i elegant möbelfinish. Och i en design som väckte uppmärksamhet eftersom elementen var placerade ”tvärtom”, med diskanten längst ned och basen överst. Inte för att få en cool design utan för att det lät mest rätt så!

2014 köptes Dynaudio av kinesiska GoerTek. Tvärtemot vad man skulle kunna befara flyttade inte kineserna produktionen till Kina för att spara pengar. Tvärtom byggdes fabriken i Skanderborg ut. Och stora summor pengar har investerats i en utvecklingsavdelning av världsklass. I det enorma, kubformade Saturn-mätrummet, som är 15 meter långt åt alla håll, kan omfattande mätningar av alla aspekter av en högtalare göras snabbt.

Dynaudio var en av de första hifi-tillverkarna som kastade sig över bilhögtalare. De har levererat ljud till Volkswagens bästa modeller i 20 år. Volvo och Bugatti har också haft ljudsystem från Skanderborg. Utvecklingen av billjud omgärdas av stor sekretess. När man besöker Dynaudio-fabriken som journalist är det alltid delar av fabriken där bilar står övertäckta och där man inte får ta bilder.

Även datoranvändarna har dragit nytta av Dynaudios expertis. Gaming-datorer från MSI har i åratal fått ljudet optimerat av Dynadio.

Den flera decennier långa strävan att bygga högtalare utan kompromisser och den världsomspännande framgången som gänget i Skanderborg har åstadkommit är anledningen till att Dynaudio i år belönas med Ljud & Bilds specialpris.

Vi säger grattis – och ser fram emot att få se vad de hittar på i framtiden.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Ikonisk studiomikrofon är tillbaka Neumanns ikoniska rörmikrofon M 49 är tillbaka. Men den är långt ifrån billig.
Robotgräsklippare firar Curiositys födelsedag Curiosity Rover har idag varit på Mars i 10 år. Det firas av 100 000 robotgräsklippare.
EU vill övervaka alla dina chattar Förslag från EU-kommissionen, som avser att införa omfattande chattkontroller för att skydda barn från övergrepp, innebär i praktiken en skrämmande total övervakning av oss alla.
Hur man gör sina egna fantasy-illustrationer Med ett enda kommando skapar datorn fantastiska bilder baserade enbart på din fantasi.
Hälften cykel, hälften... sjöflygplan? Med Hydrofoiler XE-1 kan du cykla på vattnet och det känns som att du svävar fram i över 20 km/h.
Hifi-uppfinnaren - Oskar Heil Det är långt ifrån alla som vet vem Oskar Heil är, men hans uppfinning har gjort stort avtryck på hifi-världen och hans diskantelement används överallt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend