Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi utser: Årets hederspris: Dynaudio

Danes don’t lie

Ända sedan 1977 har Dynaudio byggt kompromisslösa högtalare, Made in Denmark.

Publicerad 2021-11-05 - 12:00
Årets hederspris: Dynaudio
John Hvidlykke

Danmark är ett litet platt land utan höga berg. Men på hifi-världskartan sticker det ut. Och en av de mest kända tillverkarna är Dynaudio, som är välrenommerade över hela världen.

Dynaudio gör några av de allra bästa vardagsrumshögtalarna i den tunga highend-klassen – en av dem är Confidence 60, som är bland det bästa vi har hört. Men Dynaudio är minst lika kända för sina studiomonitorer till den professionella ljudvärlden. Fler än 10 000 ljudstudior runt om i världen använder Dynaudios högtalare för mixning. Bland de mest kända finns Abbey Road och BBC.

Dynaudio grundades 1977 av före detta anställda på Scan-speak. Företaget utmärkte sig med egenutvecklade och egentillverkade högtalarelement. En av de första produkterna var den 28 mm diskantdome, D-28, som i en starkt vidareutvecklad form lever kvar i företagets konstruktioner än i dag.

Sedan följde kabinett i elegant möbelfinish. Och i en design som väckte uppmärksamhet eftersom elementen var placerade ”tvärtom”, med diskanten längst ned och basen överst. Inte för att få en cool design utan för att det lät mest rätt så!

2014 köptes Dynaudio av kinesiska GoerTek. Tvärtemot vad man skulle kunna befara flyttade inte kineserna produktionen till Kina för att spara pengar. Tvärtom byggdes fabriken i Skanderborg ut. Och stora summor pengar har investerats i en utvecklingsavdelning av världsklass. I det enorma, kubformade Saturn-mätrummet, som är 15 meter långt åt alla håll, kan omfattande mätningar av alla aspekter av en högtalare göras snabbt.

Dynaudio var en av de första hifi-tillverkarna som kastade sig över bilhögtalare. De har levererat ljud till Volkswagens bästa modeller i 20 år. Volvo och Bugatti har också haft ljudsystem från Skanderborg. Utvecklingen av billjud omgärdas av stor sekretess. När man besöker Dynaudio-fabriken som journalist är det alltid delar av fabriken där bilar står övertäckta och där man inte får ta bilder.

Även datoranvändarna har dragit nytta av Dynaudios expertis. Gaming-datorer från MSI har i åratal fått ljudet optimerat av Dynadio.

Den flera decennier långa strävan att bygga högtalare utan kompromisser och den världsomspännande framgången som gänget i Skanderborg har åstadkommit är anledningen till att Dynaudio i år belönas med Ljud & Bilds specialpris.

Vi säger grattis – och ser fram emot att få se vad de hittar på i framtiden.

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Rulla till toppen