Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 07Delta

Vi utser

Årets hederspris 2023-2024: DALI

DALI har tillverkat högtalare i 40 år och varumärket är känt över hela världen.

Skrivet av / 2023-10-30 - 12:00
Årets hederspris 2023-2024: DALI

Under sin 40-åriga historia har den danska högtalartillverkaren DALI (namnet är en förkortning för Danish Audiophile Loudspeaker Industries) helhjärtat ägnat sig åt ljudteknik och högtalarkonstruktion. Företaget har gått från att tillverka billiga högtalare för tonårsrum till att i dag kunna leverera highend-modeller som kan mäta sig med de bästa internationella konkurrenterna.

Varumärket DALI grundades 1983 med syftet att tillverka högtalare för HiFi Klubben. Högtalarna skulle säljas tillsammans med de stereoanläggningar som såldes i butikerna. Den första modellen under eget namn, DALI 2, blev en omedelbar försäljningssuccé.

DALI har inte bara utvecklat och tillverkat högtalare av hög kvalitet under eget namn på den danska fabriken i Nørager. Från 1986 till 1999 byggde fabriken även Cerwin-Vega-högtalare på licens för hela den europeiska marknaden. Enligt VD Lars Worre var detta avgörande för företagets tillväxt, eftersom det gjorde det möjligt att bygga en större fabrik och anställa fler medarbetare redan från början.

DALI har lyckats behålla sitt danska arv som en viktig del av sin varumärkesidentitet och har varit en ambassadör för dansk ljudteknik över hela världen. DALI har nått internationellt erkännande och är representerat i 70 länder – mer än 90 procent av produktionen går på export. DALI-högtalare är välrenommerade och erkända av hifi-älskare över hela världen.

DALI har inte bara följt i andras fotspår, de har också varit en pionjär inom teknik och material, och utvecklar och tillverkar alla högtalarenheter internt. Deras engagemang för att minimera förvrängning och icke-linjära förluster har lett till innovativa lösningar som den unika SMC-tekniken (Soft Magnetic Compound) som avsevärt minskar förvrängningen i deras högtalare.

De senaste åren har DALI höjt ambitionsnivån och med den enorma modellen Kore har de seglat upp som en tillverkare i den extremt krävande ultra-highend-klassen. Det är en imponerande bedrift för en tillverkare som började med att tillverka billiga högtalare för tonårsrum.

Företaget har också visat en vilja att samarbeta med musiker och band som Lukas Graham för att skapa en djupare koppling mellan ljudproduktion och musikskapande.

DALI har visat sig vara en sann innovatör inom högtalardesign och har fortsatt att leverera kvalitet och värde till sina kunder. Därför tilldelas DALI denna välförtjänta utmärkelse som ett erkännande för sitt långvariga och imponerande bidrag till ljudvärlden.

 

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Guide

10 tips bra och billiga presenter till Fars dag

Har du inte kommit på något bra att ge till far på söndag? Ingen fara, vi har tio suveräna tips!
Läs mer
Ljud & Bild
Rulla till toppen