Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Vi utser Årets hederspris 2020-2021: Bang & Olufsen

95 år med dansk toppdesign

I en värld där allting förändras oavbrutet i ett raskt tempo är bra att det fortfarande finns några som värderar kvalitet högre än nya modeller. I 95 år har Bang & Olufsen representerat gediget hantverk i kombination med design av högsta klass. För sin insats mottar de i år Ljud & Bilds speciella hederspris.

Bang & Olufsen grundades 1925 i Struer av Peter Bang och Svend Olufsen. Till en början handlade det den nymodiga uppfinningen radion. Sedan dess har produktionen utökats med grammofoner och ljudsystem till biografer, bandspelare och TV-apparater. På 1960-talet riktades blickarna mot export och i dag är Bang & Olufsen känt i alla hörn av världen.

B&O vinner inte bara utmärkelser för sin teknik (det får de också, till exempel för de banbrytande BeoLab 90-högtalarna). De får designpriser också. I en mansålder har de samarbetet med tongivande designer, inte minst Jacob Jensen. Och flera av de mest ikoniska produkterna finns permanent utställda på Museum of Modern Art i New York.

De senaste åren har varit stormiga för Bang & Olufsen. Förluster och permitteringar har skapar ständiga rubriker. Men det har inte dämpat ambitionsnivån på utvecklingsavdelningarna, som fortsätter att spotta ut tidlösa klassiker. Allra senast i form av Beosound Balance och Beoplay H95.

Annons

 

Bang & Olufsen har alltid värderat kvalitet högre än pris. Tack vare Beoplay-serien har det dock blivit möjligt för alla att bli ägare av en B&O-produkt. Utan att priserna har påverkat den tekniska eller hantverksmässiga kvaliteten.

Produkter från Bang & Olufsen är byggda för att hålla länge, till och med den minsta Bluetooth-högtalaren ser ut som något du en dag kommer att låta gå i arv till dina barnbarn. Nyligen presenterade Bang & Olufsen en ny sida av sin hängivenhet för design. Nämligen genom att renovera och uppdatera av den klassiska Beogram-skivspelaren med tangential-tonarm, varav den äldsta modellen härstammar från 1972.

Inte föråldrad – utan klassisk!

Annons
forfatter
Skrevet av

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Redaktionen rekommenderar

Läs också

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.