Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Canon EOS M50

Canon för nybörjare

Publicerad 2018-11-02 - 09:34
Canon EOS M50
Lasse Svendsen

Här är Canon-kameran som på allvar kan vara den sista spiken i kistan för spegelreflexerna. Kompakta EOS M50 skiljer sig inte från en spegelreflex när det gäller prestanda, men den är mindre, lättare, mer användarvänlig och inte dyr alls. Kort sagt är den en otroligt bra kamera för alla som har ett nyfunnet intresse för fotografering och som letar efter en enkel kamera med god bildkvalitet.

Hittills har Canons satsning på spegellösa hybridkameror som denna verkat ganska så halvhjärtad. Men sedan släppte de EOS M100, en övertygande nybörjarkamera och inte alls något dumt alternativ för de som vill ha lite fler funktioner.

Canon EOS M50 är ingen stor historia. Den är ett mellanting mellan en kompaktkamera och spegelreflex, lätt att få plats med i en väska eller bag. Den levereras med en 15–45 mm-zoom med optisk bildstabilisator (motsvarande 24–72 mm) och kostar mindre än många spegelreflexer.

Autofokusen är blixtsnabb och använder Dual Pixel-teknik. Då används uppemot 143 fokuspunkter fördelade på merparten av bild­ytan – det finns ett par begränsningar med vissa objektiv, men både fokusspårningen i bildserier och den ögonbaserade fokuseringen (fokus på närmaste öga) fungerar praktiskt taget felfritt.

Canon EOS M50 är ett välkommet tillskott till den billigare änden av systemkameror. Det är Canons första konsumentkamera med 4K-video, som trots en del brister är att föredra framför HD-video. M50 är en kamera som alla kan använda, och även om den är liten och lätt så är den ingen lättviktare när det gäller bildkvalitet. Den är definitivt i klass med Canons dyrare spegelreflexer, fast inpackad i en snabbare och mer användarvänlig systemkamera. (LS)

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen