Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: Samsung HW-Q950T

Soundbar med bioambitioner

Publicerad 2020-11-05 - 11:58
Samsung HW-Q950T
Geir Gråbein Nordby

Det kan verka galet att betala 15 000 kronor för en TV-högtalare. Men vi har upptäckt att en soundbar inte behöver vara en tydlig kompromiss, så länge man är villig att investera i kvalitet. Och för pengarna får du inte bara en kraftfull trådlös subwoofer utan också ett par trådlösa bakhögtalare. Både soundbar-högtalaren och bakhögtalare har inbyggda höjdkanaler för att utnyttja 3D-formaten Dolby Atmos och DTS:X på bästa sätt.

Jämfört med föregångaren HW-Q96R har HW-Q950T två kanaler extra och högtalare, nu har den så många som nio kanaler inbyggda, varav två av tar hand om de toppmonterade Atmos-högtalarna. Dessutom har vi alltså de trådlösa bakhögtalarna, som alla har var sin surroundkanal plus ett toppmonterat högtalarelement för Dolby Atmos och DTS:X. Den kompletta högtalarkonfigurationen är alltså 9.1.4.

Användarvänligheten är fin, men det är ljudet som är den verkliga knockouten! Det finns massor av muskler här, mer än i nästan alla andra soundbar-högtalare vi har testat, bortsett från föregångaren och den extrema Sennheiser Ambeo. Sonos Arc har ett mer finmaskigt ljud i övertonregistret, men Samsung påminner mer om ljudet du hör på bio: tungt, starkt och delikat.

Q950T är snabb i svängarna, här finns det kontroll i pistolskotten och dialogen är klockren. Ljudet uppfattas också som linjärt och naturligt, medan konkurrenterna ofta dämpar mellanregistret för att ge intryck av mer bas och diskant. Det behövs inte här eftersom Samsung Q950T har så bra dynamik och kontroll.

Filmupplevelserna blir strålande med äkta 3D-surroundljud. Och om du har en ny Samsung-TV med Q Symphony så kan de toppmonterade högtalarna i skärmen användas för att lyfta frontljudet ännu ett snäpp från TV-bänken. Då får du en bubbla av ljud som ingen annan soundbar kan mäta sig med.

Detta är också en av de bästa för musik i stereo.

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen