Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: KEF LS50 Meta

Sensationellt bra ljud

Det finns många bra högtalare, men ingen som den här.

Publicerad 2020-10-15 - 12:53
KEF LS50 Meta
Amund Hammeren

Oavsett om du letar efter en uppgradering av anläggningen eller funderar på att skaffa en helt ny så finns det ett par högtalare som bör stå högst upp på anteckningsblocket: KEF LS50 Meta.

I LS50 Meta har vi kommit fram till den 12:e generationen av Uni-Q. Här har KEFs ingenjörer gjort en ny upphängning som bygger på nya analyser av olika simuleringar, vilket också har lett till ett nytt talspolesystem och en ny dämpning av gapet mellan diskanten och bas/mellanregistermembranet. Detta ska dämpa förvrängningen som kan uppstå vid högre frekvenser (0,7 % THD vid 90 dB).

En rund platta med ett intrikat labyrintmönster är monterat på baksidan av elementet, där groparna i mönstret absorberar olika frekvenser. På detta sätt hävdar KEF att det kan eliminera 99 procent av allt oönskat ljud från elementets baksida. De kallar det för ett akustiskt svart hål, där 99 procent av frekvenserna (620 Hz – 40 kHz) försvinner.

De små KEF-högtalarna är så välbalanserade att man kan kasta den mesta musiken på dem. Mozarts Trollflöjten, till exempel. Hans sista opera (1791) och en av få med tyskt libretto. Genom LS50 Meta står ljudet av den lilla trollflöjten i stark kontrast till orkesterns enorma skala. Högtalarna lyckas få fram orkestern med stor övertygelse och vokalklangen är helt enkelt magnifik.

Högtalarna är så transparenta och detaljerade att man hör små knarranden från parketten och de markerar temposkiftningar och dynamikförändringar i musiken på ett föredömligt sätt.

KEFs nya LS50 Meta står på många klassiska KEF-högtalares axlar, men glänser som den kanske allra bästa bokhyllehögtalaren i sin klass. Genomarbetad kvalitet i kombination med unik teknik som har en hörbar fördel gör detta till en intressant produkt. Men KEF LS50 Meta är inte bara för nördarna, den är för musikälskare av alla sorter som drömmer om en liten, snygg högtalare som inte tar så mycket plats men som ändå klarar det mesta. Här är den.

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen