Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: Fujifilm X-S10

Klassens bästa allroundkamera

Fujifilm X-S10 är en ovanligt lyckad kompromiss mellan pris och kvalitet som passar nästan alla.

Publicerad 2021-10-13 - 12:33
Fujifilm X-S10
Lasse Svendsen

Fujifilm X-S10 bygger på samma teknik som flaggskeppet X-T4, en professionell kamera i en mycket högre prisklass. Och en av de mest kompletta kamerorna där ute. Det gör X-S10 till ett otroligt spännande alternativ i den andra änden av prisskalan.

Här får man nämligen samma 26 Mp X-Trans CMOS-bildsensor som X-T4, samma bildprocessor, en modifierad 6-stegs bildstabilisator på insidan och samma autofokussystem som i X-T4. Allt förpackat i ett mindre, lättare och framför allt mycket billigare kamerahus.

Användarvänligheten är välgjord och det enda som irriterade var att inspelningsknappen för video och Q-knappen för snabbmenyn är placerade så nära varandra. Jag kom ständigt åt fel knapp – de flesta av knapparna går dock att programmera om, och stängas av. Då vrider man i stället programhjulet till video och startar sedan inspelningen med utlösarknappen.

Det här är den sortens kamera man kan sätta allt på auto och bara koncentrera sig på motiven. Det gäller video också, men om man vill kan man gå in i menyerna och ändra inställningarna. Till 4K/30p-video i DCI- eller UHD-upplösning, eller 1080/60p och upp till 240 fps om man vill göra slowmotion-sekvenser.

Bilderna har en enastående detaljskärpa med en bilddynamik som är fullt i klass med alla kameror i den här klassen. Färgmättnaden och tonaliteten i JPEG-filerna är några av de bäst balanserade i branschen, och med det nya XF 50/1,0-objektivet är bildskärpan felfri.

X-S10 är prisklassens mest avancerade och en av de mest användarvänliga. Erfarna fotografer behöver inte sätta sig in i något för att få bilderna de vill ha och amatörer med liten eller ingen erfarenhet kan börja med helautomatik och leka med alla egenskaperna en så här avancerad kamera har, i takt med att de blir mer erfarna. Fujifilm X-S10 är en kamera som alla kan ta fina bilder med. Bättre hittar du inte i den här klassen.

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Rulla till toppen