Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: Fujifilm GFX 100S

Bäst på det mesta

Den bästa kameran vi har testat har blivit mindre, lättare och billigare.

Publicerad 2021-10-13 - 12:22
Fujifilm GFX 100S
Lasse Svendsen

Fujifilm GFX 100 satte standarden för bildkvalitet, fast kanske inte för bärbarhet. Med ett integrerat vertikalgrepp och en ganska så stor OLED-sökare var det en tämligen fullvuxen kamera.

GFX 100S är en GFX 100 med samma 102 Mp-bildsensor fast i ett mycket mindre och lättare kamerahus. Här får man alltså samma extrema upplösning, bilddynamik och färgdjup.

Men kameran saknar inte förbättringar mot GFX 100. En ny och mer kompakt bildstabilisator ska vara effektiv ner till sex exponeringssteg. Handgreppet med tummen på baksidan är mycket bättre att hålla i och ger ett säkrare grepp. Det omärkta inställningshjulet har blivit ett tydligt markerat programhjul där man kan lagra upp till sex personliga inställningar och det finns en markerad omkopplare för filminspelning och stillbilder.

I likhet med GFX100 har kameran 4K-video upp till 400 Mbit/s från hela bildytan i UHD- eller DCI-format. Man kan också spela in 4K-video externt med 10-bitars 4:2:2 med F-log för färggradering eller 12-bitars Apple ProRes RAW via HDMI. Samt använda kamerans filmsimuleringar på video och välja hybrid-log-gamma-profil (HLG).

Det finns ingen skillnad i bildkvalitet jämfört med GFX 100. Man får samma breda färgmättnad, samma dynamikomfång och ett tonintervall som man sällan ser från fullformatkameror.

Om Fujifilm GFX100 levererar den bästa bildkvaliteten vi har testat så gör GFX 100S det också. Men är både bekvämare, lättare och billigare och på många sätt ett ännu bättre köp. Den är naturligtvis ingen kamera för sport och action, men urvalet av objektiv gör att GFX 100S passar desto bättre för porträtt, landskap, mode och studio, samtidigt som man kan göra videoinspelningar med professionell kvalitet. I synnerhet om man använder en extern inspelare.

GFX 100S befinner sig i en prisklass där många av konkurrenterna är fullformatkameror, men Fujifilms bildkvalitet befinner sig i en helt egen klass.

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Rulla till toppen