Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Samsung Q900R 8K TV

Knivskarp framtidsvision

Publicerad 2018-11-12 - 14:53
Samsung Q900R 8K TV
Audun Hage

Om du trodde att din nya 4K-TV var det allra hetaste just nu så tänk om. Innan många av oss ens har hunnit pensionera vår gamla Full-HD-TV så är Samsung redan färdiga med nästa generations bildformat!

8K-upplösning (7680 x 4320) är en naturlig utveckling av dagens 4K UHD-standard. Med fyra gånger så många pixlar har tekniken potentiellt en ännu skarpare och mer glasklar bild än vad vi har skådat tidigare.

Skeptikerna där ute hävdar förmodligen att 4K är gott nog, men det är ingen tvekan om att 8K kommer – och det handlar inte bara om prototyper och framtidsvisioner. Samsung gjorde en kupp på årets IFA-mässa och lanserade en helt ny serie 8K-modeller som är redo för butikerna redan i år. Det betyder att de också tvingar många av konkurrenterna att tänka i nya banor.

Knivskarp bild

Samsung Q900R finns i 65, 75 och 85 tum och har tvättäkta 8K-upplösning, stort färg­spektrum och uppemot 4000 nits ljusstyrka. Det är prestanda som är ett kvantsprång, och efter att ha sett Q900R med egna ögon så är det ingen tvekan om att 8K är en häftig syn.

Lite synd att Apple har lagt beslag på beteck­ningen ”Retina” för deras mest hög­upplösta skärmar, för det är lockande att använda liknande beskrivningar för Samsungs 8K. Man får genast en känsla av att titta på en TV som har samma – eller högre – upplösning än det mänskliga ögat. Och den blir aldrig tröttsam att titta på, snarare tvärtom. Samsung­-skärmen har nämligen en fenomenal känsla av djup. Man kan byta fokus och praktiskt talat ”se inåt” i bilden utan att behöva 3D-glasögon. Snacka om ett fönster mot verkligheten!

Nackdelen är att det finns ytterst lite 8K-material ännu så länge. De nya TV-apparaterna måste därför kunna hantera vanligt SD-, HD- och 4K-material. Sådant kräver uppskalning för att materialet ska passa skärmen, och för detta ändamål har Samsung utvecklat en ny, avancerad ”AI Upscaling” som fungerar förvånansvärt bra med både låg- och högupplösta källor. Kombinationen av 8K-panel och potent bildprocessning ger ett klart lyft även om man jämför med dagens bästa 4K-modeller.

Fortfarande LCD

Bildpanelen är fortfarande av LCD-typ, med ”quantom dots”-färgfilter för att åstadkomma ett bredare färgspektrum och direkt LED-bakgrundsbelysning för bästa möjliga kontrast. Detta har uppenbarligen varit nödvändigt för att kunna tillverka modellerna redan i år, med prislappar som vanliga dödliga kan överleva. En 8K-TV som bygger på microLED eller annan futuristisk teknik skulle givetvis ha varit spännande, men knappast genomförbar ännu.

Samsungs makalösa 8K-skärm förtjänar utmärkelsen Årets TV-innovation, just för att den ger oss en försmak av framtidens TV-vardag, redan idag. (AH)

picture1
<
>
(Foto: Tillverkare)

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen