Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: LG OLED Z2

Skrämmande realistisk!

OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!

Publicerad 2022-11-01 - 12:00
LG OLED Z2
Audun Hage

Vid första anblicken ser Z2 ut som vilken modern OLED som helst, men det blir snabbt uppenbart att just skärpan i en klass för sig. Vi har testat flera LCD-skärmar med 8K-upplösning, men en 8K OLED-skärm är verkligen suverän på bildskärpa!

Bildkvalitet

Med en pixeltäthet på cirka 115 ppi (ungefär samma som en 39-tums 4K-TV) kan vi sitta nästan helt intill skärmen utan att se någon antydan till pixelstruktur eller rutmönster. Hela bilden verkar sömlös och jämn. Och eftersom varenda en av de drygt 33 miljonerna pixlarna också är sin egen ljuskälla blir bilden vansinnigt kontrastrik och detaljerad.

Under testperioden tittade vi bland annat på nya Maktens Ringar på Amazon Prime. Sagan om ringen-serien serveras visserligen ”bara” i 4K-upplösning, och måste därför skalas upp för att passa 8K-skärmupplösningen. Men här gör videoprocessorn (LG A9) ett utmärkt jobb, samtidigt som bildkvaliteten på källmaterialet är bland det bästa vi har sett.

Man kan verkligen se varje por och hårstrå på de vackraste alverna och varje grimas på de fula orcherna. Och inte minst varenda liten detalj i de storslagna stridsscenerna.

Ännu bättre med äkta 8K

Även om LG-skärmen har imponerande bra uppskalning är det givetvis med äkta 8K-innehåll som den verkligen kommer till sin rätt. Sådant är fortfarande bristvara från de stora filmproducenterna, men med tiden har det kommit ett par semiprofessionella videor på YouTube som man kan titta på och njuta av.

Och den gemensamma nämnaren är att de ser kristallklara och naturtrogna ut. Konturerna runt föremål blir så skarpa att man nästan glömmer bort att man tittar på en video. Nästan som ett fönster mot verkligheten. Så se upp för fingeravtryck!

Slutsats

Vissa hävdar att 8K-TV-apparaterna håller på att dö, att de kommer att drabbas av samma öde som 3D-TV-apparaterna och skrotas innan tekniken hinner ta fart. Men för oss som har sett tekniken på nära håll är det definitivt lockande att se mer av den! Även om LG:s vanliga OLED-skärmar ser imponerande ut är det ingen tvekan om att bildupplevelsen blir ett snäpp häftigare och mer helgjuten när upplösningen höjs till 8K. Här får du en bildkvalitet som få andra TV-apparater kan mäta sig med!

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen