Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: WiZ SpaceSense

Smarta lampor med ett sjätte sinne

Tack vare en fiffig programuppdatering kan smarta lampor från WiZ se dig – även när ljuset är släckt!

Publicerad 2022-11-01 - 12:00
WiZ SpaceSense
John Hvidlykke

Allt i det smarta hemmet är smart, det ligger i sakens natur. Men SpaceSense från WiZ är ett mycket speciellt exempel på teknisk innovation, som belönas med en utmärkelse för Årets smarta hem-innovation. Företaget har inte bara lyckats lägga till en ny och helt annan funktion till sina smarta ljuskällor. Funktionen gäller även företagets befintliga produkter.

SpaceSense är en ny funktion, som också kommer till de befintliga WiZ-lamporna, som får husets smarta lampor att fungera som rörelsesensorer! Inga nya sensorer behöver läggas till i hemmet. Lamporna kommer att kunna ”känna” när någon går genom rummet.

SpaceSense fungerar genom att glödlamporna upptäcker förändringar i mottagandet av WiFi-signalen i rummet på ett sätt som liknar radar. När en person går genom rummet stör det anslutningen till det trådlösa nätverket en aning. Och genom att jämföra signalen från två eller flera WiZ-lampor i rummet kan systemet räkna ut att något rört sig.

SpaceSense är också tillräckligt känsligt för att märka skillnad på föremåls storlek. Så att du kan undvika att lamporna tänds i hela huset mitt i natten när hunden lunkar ut i köket för att ta en klunk vatten. Hur stora rörelser som behövs för att rörelsesensorn ska reagera ställer man in i WiZ-appen.

Det är så smart att det nästan är kusligt. Och man behöver inte oroa sig för att man blir övervakad av sänglampan. Allt beräkningsarbete sker i själva smartlamporna och i appen. Inga rörelsedata skickas ut ur huset. Och eftersom systemet bygger på den befintliga WiFi-signalen introduceras inga nya mystiska strålar i hemmet.

Befintliga ljuskällor från de senaste åren omfattas också av SpaceSense. Om man redan har huset fullt av smarta ljuskällor från WiZ kommer de alla att kunna fungera som rörelsesensorer. Än så länge har bara WiZ funktionen. Glödlamporna från systerbolaget Philips Hue kan fortfarande bara lysa.

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen