Man får nog säga att Pure A9 sticker ut designmässigt från andra luftrenare med sin femkantiga form, sin front i tyg och metall, samt sitt fuskläder-handtag. Ingen vit plast här, vilket får den att kännas lite exklusiv. Däremot är det inte så säkert att den passar in i ett skandinaviskt ”vitt och fräscht” hem.
Man kan manuellt ställa in nio olika fläkthastigheter eller ställa den i autoläge. Då använder den sensorer för tre olika storlekar av partiklar samt TVOC för att avgöra fläkthastigheten.
Tack vare alla olika typer av filter renar den effektivt många typer av luftföroreningar. När den upptäckte dålig luft och drog i gång på högre effekt så tog det inte lång tid innan hela rummet blev fräscht igen. Tack vare kolfiltret inkluderar det lukter som ovälkommet matos.
I appen ser man aktuella värden för små, mellanstora och stora partiklar, samt lättflyktiga organiska föreningar. Dessutom temperatur och luftfuktighet, även om luftrenaren så klart inte kan göra något åt dem. Man får även historik med kurvor, där det i vårt fall var tydligt att halterna av lättflyktiga organiska föreningar sköt i höjden under rusningstrafiken. Här ser man även filterstatus och kan slå på joniseringen.
Slutsats
Det märks att detta är en toppmodell från en erfaren tillverkare. Även om formgivningen är spännande så är utformningen gjord för att sprida den friska luften så mycket som möjligt. Därmed täcker Pure A9 stora ytor. Den har även många sensorer och renar luften i fem steg, vilket ger trygghet i att man får bort det mesta av föroreningar. Trots detta är det en av de tystaste luftrenarna. Den har även en bra app med röststyrning.