Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets prylar

Som vanligt är prylarna en brokig kategori som spretar åt alla håll. Här är en liten överblick över de viktigaste trenderna just nu.

Av / 2018-10-29 - 10:20
Årets prylar

Gaming

Konsolerna har närmat sig 4K i och med Microsofts uppgraderade version av Xbox One, Xbox One X, som släpptes i slutet av 2017. Det svarta kraftpaketet lägger upp imponerande snygga bilder på storskärmen och låter dig röja runt i vilda actionsekvenser. Men nästa generation har redan börjat krafsa på dörren och vi förväntar oss att se högre bildhastighet och ännu mer finlir på skärmarna de närmaste åren. Inom samma område hittar vi datorerna, som i dag främst handlar om bärbara datorer. Både Nvidia och ATI är klara med nya generationer av sina grafikkort och spelfantasterna kan skruva upp inställningarna i sina favoritspel ännu mer. De bärbara versionerna av korten kan naturligtvis också användas för spel, men det höjer priset betydligt, plus att bärbara speldatorer oftast är stora, tunga och väsnande klumpar.

Smart Home

Det smarta hemmet är fortfarande bland det hetaste som finns, fler och fler tillverkare dyker upp med intelligenta prylar. Det är naturligt att fråga sig själv om det finns några gränser för hur mycket som ska styras med en app, eller om vi inte redan har gått i taket? Under alla omständigheter ser framtiden ljus ut. Röststyrning börjar bli mer utbrett och Alexa och Google Assistant är äntligen på väg till våra breddgrader.

Smartklockor

Även om de smarta klockorna fortfarande lider av många av problemen de gjorde när de kom så kämpar tillverkarna oförtrutet vidare. Apple är fortfarande favoriten men Samsung, Huawei och andra flåsar dem i nacken. Även om batteritiden fortfarande är ett problem så blir skärmarna större och skarpare. Området där de smarta klockorna verkligen briljerar är deras förmåga att följa och registrera vårt hälsotillstånd. Rör vi tillräckligt mycket på oss och hur är det mer pulsen? Komplettera med en smart våg så får du en utförlig dagbok med alla förändringar i vikt och kroppsfett.

Mobiltelefoner

Vi får naturligtvis inte glömma den viktigaste prylen av dem alla: mobiltelefonen. Trenden i år är samma som förra året. Större skärm, snabbare processor och bättre kamera. Om vi ska vara helt ärliga så är det långt mellan innovationerna och modellerna börjar bli snarlika. Skärmen ska gå hela vägen ut till kanten, hem-knappen försvinner från framsidan och ersätts av kamera- upplåsning. Huawei tog emellertid priset när de släppte P20 Pro. Hela tre objektiv hade de tryckt in på baksidan – med enastående foton som resultat.

Vinnare av Årets prylar

Huawei P20 Pro

Kamerakungen!

P20 Pro har ett hack överst på skärmen som bland annat rymmer selfie-kameran. Fingeravtrycksläsaren sitter längst ner på skärmen. Den är dock praktiskt taget onödig eftersom Huawei, precis som Apple och Samsung, har stoppat i ansiktsigenkänning. Den är blixtrande snabb.

Inuti sitter samma processor, Kirin 970, som vi hittade i Mate 10 Pro. Den är snabb men hamnar lite efter andra toppmodeller i våra prestandatester. Men det är inte hela världen och den klarar allt man ber den om på ett utmärkt sätt. Det finns massor av RAM för att styra appar och den inbyggda AI:n ser till att prestanda och strömförbrukning optimeras. Det inbyggda batteriet är på hela 4000 mAh, vilket räcker till uppemot två dagars användning.

Den ser i mörker!

Med hjälp av de tre linserna tar P20 Pro de bästa bilderna vi har sett från någon mobil. De är skarpa, detaljerade och färgrika.

Framför allt förmågan att fånga in ljus är imponerande. Det är helt galet så bra bilder P20 Pro tar när mörkret faller. Man undrar speciellt hur den kan fånga nyanser som man inte själv ser med blotta ögat. Det gör den tack vare det nya night-läget där man måste hålla kameran stilla i 4 sekunder under tiden som den suger åt sig det begränsade ljuset. Resultaten talar för sig själva och inställningen kan med fördel användas även om det inte är mörkt, för att fånga de extra detaljerna. P20 Pro har 3x optisk zoom, 5x hybridzoom och upp till 10x digital zoom. På så sätt kommer man nära inpå saker som befinner sig långt borta. Vi är djupt imponerade!

Slutsats

Med hjälp av sin trippel-optik är Huawei P20 Pro något helt unikt och helt enkelt den bästa kameramobilen på marknaden! Med de tre linserna kan du komma tätt intill dina motiv med upp till 10x zoom och fångar ändå så mycket ljus att du även kan ta bilder på kvällen och natten. Att telefonen dessutom snygg, har bra skärm, utmärkt batteri och en rimlig prislapp gör den bara ännu mer lockande. Våra få klagomål drunknar i beröm och vi utser P20 Pro till Årets bästa kameramobil. (MH)

Apple iPhone XS

iPhone på steroider

iPhone Xs är förvillande lik iPhone X, som sig bör, med tanke på att det är en S-generation. Finishen är som vanligt enastående och man känner verkligen kvaliteten. Tåligheten har skruvats upp till IP68, vilket innebär att den är dammtät och tål djupare vatten. I detta fall 2 meter i 30 minuter.

Med Apples fintrimmade OLED-panel, färgmatchning, och vitbalans som justeras efter omgivningen, är bildkvaliteten strålande. Med både HDR10 och Dolby Vision är det ett nöje att titta på film på iPhone Xs.

Under ytan har kameran faktiskt fått en större bildsensor med bättre separation mellan bildpunkterna. Den är också snabbare vilket gör att den raskt kan bränna av flera exponeringar. Bildprocessorn och Neural Engine kan sedan utföra sin magi och interpolera ihop dem för att få till imponerande effekter. Nu fungerar det som avsett och ger imponerande resultat. Med Xs får vi mindre brus, bättre skärpa och mer naturliga färger än med både iPhone 8 Plus och iPhone X.

Sedan introduktionen av FaceID har vi blivit så vana vid det att andra mobilers upplåsningslösningar känns klumpiga. Och nu är den ännu snabbare och mer precis. Den nya A12 Bionic-processorn är inte oväntat 15 procent snabbare än tidigare generationen och sägs ha 50 procent snabbare grafik. Sätter man in det i sitt sammanhang så är det 30 procent snabbare än Samsung Galaxy S9.

Slutsats

Som vanligt med en S-generation är det en raffinerad version av förra årets nyskapande iPhone X. Kameran tar bättre bilder än någonsin är och nu i klass med de bästa. Skärmen är bland de allra bästa. Finesser som FaceID och kameraeffekterna är nu snabbare och mer exakta. Dessutom är den så snabb att den springer cirklar runt det mesta där ute. Det är faktiskt svårt att hitta något fel på iPhone Xs. Bortsett från priset. Men ska vi försöka hitta ett mellanläge mellan iPhone XR, som känns som en kompromiss, och iPhone Xs Max, som är galet dyr, så måste det vara den vanliga Xs-modellen som får vår rekommendation. (JE)

ÅRETS BÄSTA MOBIL & SURFPLATTA

Asus ZenFone 5Z ZS620KL

Lite mer av allt det goda

Artificiell intelligens (AI) är ett av årets modeord för mobiltelefoner. Även om det inte finns någonting att hämta genom att stoppa i ännu fler megapixlar i kameran så finns det fortfarande utrymme för förbättringar genom att välja motiv och anpassa inställningar. Asus har också hoppat på AI-tåget och Zenfone 5Z påstås kunna bedöma motivet framför linsen och anpassa sig efter det. Bland de 16 ”scenerna” som AI:n klarar av finns människor, mat, hundar, katter och solnedgångar. Vilket lär täcka merparten av de snapshots som vi går omkring och inbillar oss är originella.

Med hjälp av en ”Learn”-funktion förbättrar telefonen kontinuerligt sin bildbehandling så att den passar favoritmotiven. AI-motorn används också för ansiktsigenkänningen, som låser upp telefonen automatiskt, och för att styra laddningsmönstret så att telefonen laddas upp långsamt och försiktigt när den görs på natten men hastigt när det är ont om tid.

Asus Zenfone 5Z är en toppmodell som har andra och mer jordnära ambitioner än föregångaren. Ingenjörerna bakom Zenfone 4 Pro blev förmodligen ombedda att konstruera en så bra kameramobil som möjligt – kosta vad det kosta vill – men med 5Z har uppgiften varit att göra en trimmad version av Zenfone 5 med massor av muskler, men till ett konkurrenskraftigt pris.

Den uppgiften har de lyckats med. Zenfone 5Z en av de snabbaste Android-mobilerna på marknaden just nu, men kostar betydligt mindre än stora konkurrenternas modeller. Ska vi peka på några direkta konkurrenter så är det OnePlus 6 och HTC U12+, som båda är dyrare utan att vara snabbare.

Slutsats

Asus var en av de som anlände sist till mobilfesten, så man kan frukta att alla bra platser redan är tagna för länge sedan. Därför krävs det något extra för att vara intressant. Med Zenfone 5Z bör möjligheten vara stor. Rent prismässigt ligger den i den bättre änden av mellanklassen, men prestanda tillhör toppklassen. Arsenalen av kameror är också bra. Med Zenfone 5Z har Asus tagit allt som var bra i den billigare Zenfone 5 och gett det en extra knorr – praktiskt taget utan att höja priset. (JAH)

Xbox One X

Världens starkaste spelkonsol

Om du har en modern 4K-TV med HDR så är du garanterad den grymmaste spelgrafiken som skådats i någon konsol hittills. Detta betyder dock inte att de som saknar 4K-TV inte kan vara med och leka, bara att det är med den höga upplösningen som One X på allvar visar vad den kan. Xbox One X ser precis ut som föregångaren One S, bortsett från färgen. Den har samma in- och utgångar samt UHD Blu-ray-spelare. Du får dessutom samma klumpiga menysystem, som dock körs smidigare.

Den största skillnaden finns inuti lådan. Där sitter flera RAM-dosor och en snabbare processor. Till skillnad från One S, som bara kunde köra spel i 1080p, klarar One X även av spel i 4K, precis som Sony har kunnat i ett helt år med deras PS4 Pro. Spel som stöder detta går under beteckningen ”Xbox One X Enhanced”.

Utvecklarnas ansvar

De extra musklerna i konsolen aktiveras med programuppdateringar. De släpps kontinuerligt och tar gott om plats på den interna hårddisken med 1 TB. Uppdateringar öppnar primärt upp för skarpare texturer, högre upplösningar samt en högre framerate. Det är inte alla spel som klarar allt på en gång, så i vissa fall måste du välja om du vill ha hög upplösning eller fler bilder per sekund. Vad du än väljer så ger det en mjukare och mer sömlös presentation än med de gamla maskinerna. Tyvärr dras Microsoft med samma problem som Sony. Eftersom det här är en vidareutveckling av en gammal konsol så måste alla spel fortfarande kunna spelas i första och andra generationen. Det håller Xbox One X tillbaka en smula, annars hade den enkelt kunnat dra ifrån sina föregångare.

Slutsats

Det kan egentligen sammanfattas ganska så kort. Vill du ha den kraftigaste spelkonsolen på marknaden just nu, och inte redan har en Xbox One, så ska du självfallet köpa en Xbox One X. Det spelar ingen roll om du har en 4K-TV eller inte. Maskinen andas välbehövligt liv i dina gamla spel och ger dig en större och mer sömlös upplevelse. Priset är visserligen högt och vi får vänta och se om den är värd pengarna på lång sikt. Men just nu är det ingen tvekan. Xbox One X är en garanterad hit, med få reservationer. (MH)

LG 27GK750F-B

Allt på en gång

När man befinner sig i ekonomiklassen måste man göra en del kompromisser. Och de flesta andra skärmarna har antingen 240 Hz uppdateringshastighet eller 27-tums storlek. LG 27GK750F-B är undantaget som bekräftar regeln eftersom den har både och! Det visar sig dock att den har begränsningar på andra områden.

Skärmen har en cool men inte överdriven gaming-design. Stativet och den trekantiga foten är svart med röda baksidor. Själva 27-tumspanelen hade dock kunnat sitta i vilken annan skärm som helst utan att väcka uppmärksamhet.

En finger-joystick under skärmkanten hanterar all navigering. Man slipper fumla efter flera olika knappar, även om det är lite knepigt att bläddra runt i de många undermenyerna. Skärmen har inställningar för olika speltyper, samt ett alternativ som heter ”Reader”.

Ingen av inställningarna kan dock dölja att den höga hastigheten har sina bieffekter för bildkvaliteten. Glidande färgövergångar känns pixliga. Det syns extra tydligt eftersom skärmen har en förhållandevis ljus bild, vilket dock kan ändras i menyn.

Skärmen kan roteras (eller ”pivoteras” på fackspråk) till stående format. Det innebär att man kan arbeta med en lodrät helsida i fullskärm. Skärmen är dock inte avsedd för grafiskt arbete, utan för blixtsnabba spel. Då faller plötsligt bitarna på plats och man inser att det som skulle vara en svaghet på en vanlig skärm, till exempel en smula för ljus bild, snarare ger ett förprång när man ska upptäcka fiender som ligger och lurar.

Slutsats

Om du har plats för en 27-tums spelskärm på skrivbordet och vill ha högsta möjliga hastighet för 3D-spel så är LG 27GK750F-B svår att undvika. Den är en av få som erbjuder 27-tums skärm och 240 Hz uppdateringshastighet på samma gång. Den gör verkligen sitt jobb, är till och med ganska så snygg och har ett synnerligen konkurrenskraftigt pris. Du bör dock veta att på grund av de tekniska valen som gjorts så passar LG-skärmen bara för just spel.

ÅRETS BÄSTA PRYLAR - GAMING

Razer Lancehead Tournament Edition

Racer-Razer med grepp

1998 var Razer de första som gjorde speciella spelmöss, i dag är de ett av de mest kända namnen inom e-sportutrustning. Företaget tillverkar fortfarande möss, men även tangentbord, hörlurar och kompletta datorer.

Som namnet antyder är Razer Lancehead Tournament Edition en tävlingsversion av Razer Lancehead-musen. Den skiljer sig från hemmaversionen genom att ha kabel (Razer Lance är trådlös) och genom att sensorn är optisk i stället för laserbaserad. Även om laser låter smart är optiska sensorer snabbare och mer exakta, och Razer Lancehead Tournament Edition sägs ha världens snabbaste och mest exakta sensor, som klarar utför 450 tum i sekunden. Det motsvarar 40 km/h och låter våldsamt mycket, men den extrema känsligheten gör faktiskt skillnad och kan översättas med bättre träffsäkerhet i 3D-spel. Även i händerna på en amatör som försöker ta sig igenom striden med livet i behåll!

Razers styrprogram heter Synapse. När man väl har tagit sig igenom den onödigt krångliga registreringen (varför ska man ens behöva registrera sig för att använda en mus-drivrutin?) är programmet utmärkt och mångsidigt, där kan man ställa in både avancerade ljuseffekter och programmera knappar och makron. Det tar förvånansvärt lång tid att spara ändringar, vilket förmodligen beror på att inställningarna lagras i musens eget minne.

Slutsats

Lancehead Tournament Edition är byggd för gaming på elitnivå. Och tack vare en omänsklig precision är den ett perfekt redskap för professionella spelare. Men även mindre erfarna e- atleter kan dra nytta av den extra snabbheten och framför allt den utmärkta programvaran som låter dig programmera tricks och genvägar om finmotoriken inte räcker till. Den är lite dyrare än de billigaste modellerna, men jämfört med annan spelutrustning är möss så billiga att det inte lönar sig att snåla. (JAH)

Asus Zephyrus GX501V

Kraft utan kompromiss

På grund av sin konstruktion blir gaming-laptops oftast väldigt stora. Asus ROG Zephyrus (med efternamnet GX501V) är därför en lite udda syn. Mindre än 2 cm tjock och 15-tums skärm innebär att den hamnar i ultrabook-kategorin. Och vikten på strax över två kilo betyder att den är lätt att ha med sig i väskan. Även om man pendlar till jobb eller studier varje dag.

Eftersom vi har med en speldator att göra är skalet naturligtvis kolsvart. Zephyrus är ändå en smula mer civiliserad att titta på än de flesta konkurrenter som har en design som sticker ut med skarpa kanter och knallröda detaljer. Asus rena linjer och borstade metallfinish är tillräckligt diskret för att få följa med till jobbmöten.

En finess är att bottenplatten lutas ut ett par millimeter när man öppnar locket – och på så sätt ger ett fritt luftintag. För att se till att ingen missar den här smarta detaljen strålar det ut rött ljus genom springan.

Zephyrus är uppkallad efter västanvindens gud i den grekiska mytologin. Det är den mildaste av de fyra vindarna och det är passande. En del gaming-laptops har fläktar som väsnas så mycket att brusreducerande hörlurar är en nödvändighet. Men inte här. Till och med när spelen är som allra hetast är fläktljudet bara ett dämpat sus. Det är imponerande för att vara en så kompakt dator!

Slutsats

Asus ROG Zephyrus är en gaming-dator som tack vare sin storlek och vikt faktiskt också kan användas som vardags-PC. Den är inte bara den mest kompakta speldatorn vi har testat. Utan också den med minst kompromisser för att få ner vikten och storleken. Även om den bara är lika stor som en skoldator så är den en av de kraftfullaste PC:erna vi har testat någonsin. Lägg därtill en ultralätt och förtroendeingivande konstruktion så får vi en dator som förtjänar högsta betyg. Priset gör den till ett exklusivt nöje – men den är värd pengarna. Både för tungviktsspelare på språng och för andra som behöver seriösa grafiska muskler var de än går och står. (JAH)

ÅRETS BÄSTA PRYLAR - DATOR

Huawei MateBook X Pro

Fräck men bra kopia

Matebook X Pro ser ut som sin föregångare, men har ett fåtal väsentliga skillnader. Bortsett från de obligatoriska förbättringarna på insidan så kan det nämnas att högtalarna har flyttat från ovansidan av tangentbordet ut till sidorna, webbkameran har flyttat ner till en knapp på tangentbordet, styrplattan har blivit större och det har blivit plats för en USB-A-port.

Skärmen har ett lite udda format. I stället för 16:9 kör Huawei fortfarande med 3:2-formatet. Det gör skärmen en smula högre och mer lämplig för kontorsuppgifter, medan filmer och serier får tjockare svarta fält längst upp och längst ner. Dessutom har Huawei gjort den beröringskänslig. Tangentbordet är otroligt bra. Tangenterna har bra kontakt och behagliga klickningar.

Usel webbkamera

Av alla förändringarna och tilläggen till Pro-versionen var det den nya webbkameran och dess nya plats som fick störst uppmärksamhet vid lanseringen. Tyvärr innebär den nya platsen i den övre tangentraden att kameravinkeln är allt annan än optimal för det som de allra flesta av oss använder en inbyggd kamera till: Skype- möten. Det är inte många som ser bra ut ur den här vinkeln och för affärsmöten och annat är det här helt oanvändbart.

Matebook X Pro har genomgående riktigt bra prestanda och ger mycket dator för pengarna vilken konfiguration man än väljer. Dessutom är priserna riktigt anständiga. Även om datorn har blivit en smula större och tyngre än föregångaren är den fortfarande extremt resvänlig. Huawei anger att batteriet håller i gott och väl tolv timmar. Vi skulle vilja säga närmare sju eller åtta, vilket är ganska så genomsnittligt men naturligtvis beror på hur den används.

Slutsats

Om du letar efter ett bra alternativ till Apples MacBook Pro i Windows-kostym så är Huawei Matebook X Pro förmodligen det bästa du kan hitta just nu. Designen är uppenbart lånad från Apple, men när allt är så här välgjort så förlåter vi dem gärna.

Du får en tunn och läcker maskin i aluminium med ett utmärkt tangentbord och en stor och fin skärm. Det finns massor av lagringsutrymme och en snabb processor som driver alltihop. (MH)

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nyhet

Dessa artiklar var de mest lästa under 2023

Läsarnas favoriter: Allt om Yellowstone, stora TV-apparater och retroljud!
Läs mer
Ljud & Bild
Rulla till toppen