Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi kårer: Apple iPhone 14 Pro

Den bästa mobilen

iPhone 14 Pro är den bästa mobilen vi har testat någonsin.

Publicerad 2022-11-01 - 12:00
Apple iPhone 14 Pro
Lasse Svendsen

Med en helt ny kamera och nya funktioner är iPhone 14 Pro mobiltelefonen alla andra tillverkare måste slå. Om de kan. För årets modell är inte bara snabbare än sin föregångare, den är också en bättre kameramobil än tidigare.

En helt ny 48-megapixelkamera och förbättrad bildbehandling ger skarpare bilder med fler detaljer och mindre brus. Tack vare inbyggd bildstabilisering får man klassens bästa videokvalitet och kan filma i Dolby Vision HDR med 4K-upplösning.

Den utskällda ”flärpen”, som många gärna kallar den, är omdöpt till Dynamic Island och är inte passiv längre. Nu kan fältet användas till mycket förnuftigt, som att visa alarm, meddelanden eller musikavspelning.

På 14 Pro och den större 14 Pro Max kan skärmen alltid vara på. Då sänks ljusstyrkan och skärmhastigheten för att spara ström samtidigt som du kan se tid, väder, datum eller vad du nu kan ha valt på den konfigurerbara hemskärmen.

Kraschdetektorn från Apple Watch ingår också i iPhone 14 Pro. Den använder accelerometern i mobiltelefonen för att registrera plötsliga stötar, som kan uppstå om du råkar ut för en olycka. Då ringer den 112 om du inte svarar.

Nya iPhone 14 Pro är inte bara snabbare än sin föregångare, den är mycket bättre på nästan allt utom laddningshastigheten. De flesta kanske inte märker att mobilen är snabbare, men alla ser direkt att kamerorna har blivit bättre. Speciellt den nya 48 Mp-kameran, som när man använder ProRaw ger fotografen en bildkvalitet vi inte sett maken till från en mobiltelefon. Apple Cinematic-video i 4K är en fröjd att använda och Dynamic Island är en uppskattad uppfinning som vi inte visste att vi behövde. Att mobilen dessutom ska vara lättare att reparera verkar betryggande. Den största nackdelen är egentligen det höga priset. Speciellt om man väljer 1 TB lagring, vilket bara de som aktivt fotograferar i ProRaw och filmar i ProRes verkligen behöver.

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen