TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

Vi utser Octave V 70 SE

Alla rörförstärkare är inte likadana

Octave Audio V 70 SE vänder upp och ner på uppfattningen av rörförstärkare.

forfatter
Publicerad 2022-11-01 - 12:00

Octave-förstärkaren har inget av den klassiska varma, fylliga klangen som vissa rörförstärkare ofta har. I kombination med vissa högtalare kan ljudet verka tunt. Nästan kallt. Som en del transistorförstärkare. Men när man lyssnar och lär känna den upptäcker man att den spelar mer korrekt än vad som är den vanliga uppfattningen om rörförstärkare.

Den tyskbyggda rörförstärkaren är en av många från Octave Audio. Som har specialiserat sig på rörförstärkare. Den här ligger mitt i sortimentet av integrerade modeller från Octave. V 70 SE är en kraftfullare version av V 40 SE, och som namnet antyder är effekten specad till 70 watt per kanal. I 4 ohm, märk väl.

Vad som är lite speciellt med de flesta Octave-förstärkare är att de är byggda så att man kan lägga till exempelvis en phonomodul, eller en extra ingång med antingen RCA- eller XLR-kontakt. Modulerna kostar ett par tusenlappar extra och till de integrerade förstärkarna går det att beställa dem i efterhand. Men då måste de installeras hos en återförsäljare. De är inga plugin-moduler.

Octave Audios integrerade V 70 SE kommer att förvåna fler än oss. Den skakar verkligen om fördomarna många har mot rörförstärkare, och kommer att vinna mångas entusiasm för något de inte trodde att de var redo för eller intresserade av. Den känns bättre byggd än många förstärkare i högre prisklasser och rent ljudmässigt kan den mäta sig med många av dem. V 70 SE har bättre kontroll på dynamiken när man spelar högt, och verkade helt oberörd när den blåste ut musiken genom de stora KEF-högtalarna. Tack vare en möjlighet till skivspelaringång och filterkapacitet för extra tungdrivna högtalare är den också lite mer flexibel än de flesta integrerade förstärkare. Octave-förstärkaren är definitivt värd en provlyssning, om inte annat så för att få sina fördomar utmanade.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

Följ Ljud & Bild