Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: Marantz Model 40n

Den mest kompletta i klassen

Marantz-förstärkaren ger nytt liv åt varje anläggning och är vårt solklara val.

Publicerad 2022-11-01 - 12:00
Marantz Model 40n
Lasse Svendsen

Välgjorda och välljudande Model 40n är så nära perfektion som det går att komma i den här prisklassen. Med streaming, digitala ingångar och skivspelaringång saknar man ingenting. Förstärkarens sammanlagt åtta utgångstransistorer levererar 70 watt effekt per kanal. Lite mindre än de 100 watt som Model 30 levererar, men det märker man faktiskt lite av i praktiken.

Model 40n är en av få tvåkanalare som har HDMI-kontakt. Den har ljudretur och används bara för ljud, tanken är att man ska koppla in TV:n. Sedan kan man styra ljudet med TV:ns fjärrkontroll.

En optisk och en koaxial digitalingång räcker för de flesta som har digitala ljudkällor, men lägg märke till att det inte finns någon USB-ingång för ljud från exempelvis en bärbar dator.  Bara en USB-A-kontakt för att spela musikfiler på ett USB-minne, eller för att ladda en mobil.

Ljudet påminner definitivt om Model 30, men det är varmare och mer avrundat i Model 40n. Som jag nämnde tidigare märker man inte av skillnaden i effekt. Model 40n har nämligen en potent bas, med väldigt fin bra dynamisk kontrast i hela frekvensregistret. Den låter helt enkelt kolossalt engagerande och spelar med en glöd och entusiasm som jag tycker saknades lite i Model 30.

Den integrerade Marantz Model 40n saknar MC-ingången i Model 30 men bortsett från detta är det inte mycket som saknas. Den låter helt enkelt fantastiskt bra med all musik, och har en härlig, varm klang som man blir hänförd och beroende av. Med allt som behövs på streaming-fronten och digitala ingångar – inklusive HDMI – behöver man bara hitta ett par riktigt fina högtalare, så har man en stereo för livet. I valet mellan Model 30 och 40n skulle jag personligen att välja 40n, som jag gillar bättre och som har allt jag behöver.

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Rulla till toppen