Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi har utsett: Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa vi har testat.

Publicerad 2019-10-22 - 09:55
Panasonic Lumix DC-S1R
Lasse Svendsen

Lumix S1R och S1 riktar sig till professionella fotografer – och entusiastiska amatörer – och har samma bajonettfattning som Leica SL. Lumix-kamerorna är utvecklade av Panasonic själva från början till slut och är två snudd på identiska kameror, fast med olika bildsensorer och ett par mindre skillnader.

S1 är seriens allroundkamera med avancerade videofunktioner och en 24-megapixels bildsensor, medan S1R är den högupplösta stillbildsvarianten med en extrem upplösning på 47 megapixlar – och en möjlighet att använda vansinniga 187 Mp!

Kamerorna har inbyggd femaxlars bildstabilisator som flyttar bildsensorn och kompenserar med upp till 5,5 steg, den kan användas med optisk bildstabilisator för att ge uppemot 6 stegs kompensering.

S1R lagrar video i 8-bitars 4:2:0 på minneskortet (XQD eller SD) eller i 8-bitars 4:2:2 på en extern inspelare.

Panasonics praktiska 4K-fotofunktion med upp till 60 bps och 8,3 Mp finns här också, men även i en 6K-variant som ger 18 Mp-bilder från 30 bps-serier. Pre-burst finns också, då tar kameran bilder så länge utlösaren trycks ned halvvägs och lagrar de sista när utlösaren trycks ned helt.

Sökaren har 0,78x förstoring och optik med en lins som faktiskt gör det möjligt att se hela sökarbilden om man har glasögon på sig. Med 9 bilder/s får man inte live-view, det fungerar bara med lägre hastigheter som 5/s eller 2/s. Med kontinuerlig autofokus sjunker bildhastigheten till 6 bilder/s, men då funkar live-view.

Det kan mycket väl hända att de som seriöst överväger en S1R ger blanka tusan i bildhastighet och fokusspårning. De är mer intresserade av bildkvaliteten. Med 47 Mp​​ från en fullformatsensor och en möjlighet att använda 187 Mp, vänder sig kameran till stillbildsfotografer som plåtar landskap, arkitektur, porträtt, reklam och produkter.

Slutsats

Panasonic Lumix S1R är en av de mest intressanta kamerorna på länge. Den är också en av de bästa vi har testat. Låt gå för att den är stor, tung och dyr, men Panasonic har knappt sparat på något. Bild- och videokvaliteten är klassledande för en systemkamera i fullformat, funktionsnivån är skyhög och detsamma gäller byggkvaliteten. Det enda kameran saknar är klassledande bildhastighet och autofokus – och fler objektiv, men det kan ändras snabbt. Panasonic har träffat mitt i prick med S1R, den kommer att få även garvade fotografer att häpna. LS

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Rulla till toppen