Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sonus faber Electa Amator III

Italiensk ljudkonst

Ibland är en högtalare mer än bara en högtalare.

Publicerad 2019-11-07 - 09:05
Sonus faber Electa Amator III
Lasse Svendsen

Man kan bli förförd av konst. Oavsett om den finns i ett museum eller galleri, i det offentliga rummet eller rullar på fyra hjul. Designkonst finns överallt.

Den kan uppstå i mötet mellan artist och publik, men man kan också hitta den hemma.

Det här är konst av den sorten som varken hänger på väggen eller står på piedestal, utan hör hemma på ett par stativ. Italienska Sonus faber är kända för sina vackra högtalare med handbyggda kabinett av valnöt, och i vissa fall är ljudet så sublimt att det gränsar till konst.

Sonus faber Electa Amator III tar vara på både italiensk hantverkstradition och företagets traditionella ljudkaraktär. Men precis som ingen utövande artist skulle våga kopiera romantikens mästare har Sonus faber skapat en modern ljudbild i Electa Amator III.

Som kanske är det bästa exemplet på hur design, hantverk och ljud kan gå upp i en högre enhet. En bottenplatta i Carrara-marmor utgör basen för det handbyggda kabinettet av äkta valnöt. En tunn mässingslist löper mellan marmor och valnöt för att markera skiljegränsen mellan de två jordiska materialen.

Fronten och baksidan är överdragna av svart läder, och högtalarelementen är nedsänkta i utfräsningar där de vilar på det tjocka lädret. De vibrerande membranen som skapar ljudvågorna som ger klangen är gjorda av tunt vävt silke, cellulosa, bomullsfibrer från kapokträ och kenaf-fibrer från hibiskus.

Högtalaren ser inte massiv ut där den står. På en smal sockel som vilar på en tjock platta av gråvit Carrara-marmor. Men när ljudet kommer ut ur högtalarna skapas en nästan magisk synergi mellan sinnena. Man tas med in i musiken som omger lyssnaren med silkeslena klanger där röster, ja kanske speciellt röster, låter så nära att man känner rysningarna ila längs ryggen.

Sonus faber levererar även basen när klangen från orkesterdiket sätter de lägsta frekvenserna i vibrerande kontakt med ens eget kött och blod. Man känner musiken lika mycket som man hör den.

Electa Amator III befinner sig nästan i en egen klass. På flera sätt. Den låter som den ser ut. Vackert med behaglig karaktär och en varm, silkeslen klang som är full av sublimt återgivna nyanser. Ljudkaraktären är definitivt varm, men inte instängd eller maskerad.

Helt enkelt konst. Ljudkonst.

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen