Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Technics SL-1500C

Sensationellt bra skivspelare

Här är skivspelaren för dig som älskar musik, oavsett om du är hifi-intresserad eller inte.

Vem har inte dansat till ljudet från en Technics-skivspelare? Världens mest välkända grammofon och alla diskjockeys favorit är också en utmärkt spelare för hemmabruk. Fast hemma behöver man vare sig pitch-kontroll eller kunna scratcha.

Där är SL-1500C är mycket bättre. Den liknar DJ-skivspelaren men är en ren hifi-modell med Technics robusta direktdrivna drivverk och tonarm som går att höjdjustera och har löstagbart pickuphus. Den säljs med Ortofon 2M Red, en utmärkt MM-pickup med utbytbar och uppgraderbar nål.

SL-1500C har även ett inbyggt phonosteg, så att den enkelt kan kopplas direkt till högtalare eller en förstärkare som inte har skivspelaringång. Den kan också kopplas till ett separat phonosteg, till exempel ett inbyggt i en förstärkare, då kopplas det inbyggda ur för att minska bruset i utgångarna.

Skivspelaren startar nästan omedelbart, och en fiffig mekanik lyfter armen när skivan är slut för att undvika slitage.

Technics-spelaren är stabilt byggd och det ingår ett dammskydd och alla kablar. Det är uppenbart att den är byggd för att hålla, och vem vill bli av med något som låter så bra?

Annons

Ljudet överträffar det mesta vi har hört av basdynamik. Basen är nämligen ytterst potent, går djupt och är välkontrollerad och definierad. Det låter inte sämre vid högre frekvenser, där öppenheten och detaljrikedomen gör det till en upplevelse att lyssna på musik på vinyl.

SL-1500C öppnar upp ljudbilden som en analog konservöppnare och får fram klanger som hamnar blygsamt i bakgrunden med andra skivspelare.

Tack vare utbytbar nål, och pickup, är den tämligen framtidssäker, och de som vill kan lyfta ljudet ytterligare med ett separat phonosteg och bättre kablar.

Eller så kan man bara installera skivspelaren och hellre lägga pengarna på nya skivor. För SL-1500C låter så bra direkt ur kartongen att de flesta inte behöver något mer. LS

forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.