Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

Publicerad 2019-11-05 - 10:59
RME ADI-2 DAC
Geir Gråbein Nordby

RME är en tysk tillverkare som främst ägnar sig åt studioutrustning av hög kvalitet. Det betyder att de tänker lite annorlunda än de flesta hifi-tillverkare. Dels när det gäller konstruktion, men också funktionalitet.

ADI-2 DAC är tysk precision rakt igenom och dessutom finns ett litet genidrag på insidan. De flesta digitala hifi-produkter använder integrerade kretsar (IC), där man lött ihop komponenter som bara kan en enda sak. Det är i och för sig bra och fungerar fint, men man är låst till den här kretsen om man inte går in och rent fysiskt byter komponenter.

I hjärtat av RME ADI-2 DAC sitter en så kallad FPGA. Eller Field Programmable Gate Array. I korta ordalag är det en programmerbar krets som har mycket mer processorkraft än vanliga IC-kretsar. Det här är inte så vanligt i traditionella hifi-komponenter som digitalomvandlare. Från början började RME med sådana för att undvika problem med FireWire-protokollet (detta var innan USB blev standard för digital ljudöverföring från dator). Men FPGA ger fler fördelar. På ljudkorten kan man lägga till TotalMix, vilket gör att alla ingångar kan konfigureras till vilken utgång som helst. Allting sker internt i ljudkortet, i FPGA-kretsen.

I en DAC som ADI-2 behöver man egentligen inte det här. Men det ger andra möjligheter. Om det till exempel kommer ett nytt bransch-hajpat format så behöver inte RME byta ut komponenter på insidan och lansera produkten igen i en mk2-version. Man behöver bara göra en ny firmware som användaren kan ladda ner och omprogrammera FPGA:n med. Om RME till exempel någon dag vill implementera MQA (det stöds inte i dag) så kan de göra det med programvara. Enkelt och smidigt.

Slutsats

RME ADI-2 DAC är en oerhört bra digitalomvandlare som låter dynamiskt, med glasklara övertoner och bergfast bas. Det finns ingen digitalomvandlare på marknaden som stöder högre digital upplösning. Definitivt prisvärd.

Gör man en djupdykning in i menyerna så radar bonusarna upp sig. Fem olika filterinställningar ger ett marginellt annorlunda ljud, efter den personliga smaken. Parametrisk EQ kan ställas in individuellt för varje kanal – och har du mätutrustning kan du göra en enkel men effektiv rumskorrektion.

EQ fungerar även i hörlursuttaget. Som är den riktiga pricken över i. Det är nämligen exemplariskt bra och kan driva även tämligen tungdrivna saker med dunder och brak. För de här pengarna måste detta vara den mest kompletta DACen vi hört. GN

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Rulla till toppen