Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets hederspris

När det gäller ljudproduktion är det ingen som når Jan Erik Kongshaug ens till knäna. Det är på tiden att denna ljudguru får sitt eget hederspris.

Av / 2019-11-05 - 10:50
Årets hederspris

Om du frågar vilken musiker som helst inom jazz, blues, visor eller vad som helst med akustiska instrument, så garanterar vi att han eller hon har hört talas om Jan Erik Kongshaug. Svaret du får är antagligen någonting i stil med: ”Åh, jag har alltid drömt om att få spela in i Rainbow Studio!” Sagt med en god portion vördnad. Antingen det, eller så har musikern redan spelat in musik där. Och då förmodligen flera gånger, för har man väl fått smak på Rainbow Studio och känt själen som finns i väggarna så blir man ofta en återkommande kund.

Rainbow Studio

Den legendariska studion grundades och drevs av Kongshaug från 1984 till 2017 och under de 33 åren huserade den legender som Keith Jarrett, Chick Corea och Pat Metheny. Den var för övrigt också inspelningsplatsen för ett stort antal utgivningar på det tyska, legendariska jazz-skivbolaget ECM.

Bland svenska storheter som har spelat in på Rainbow Studio finns Bobo Stenson, Pelle Danielsson, Nils Landgren och Esbjörn Svensson. Lars Danielssons berömda Liberetto II är också inspelad i Kongshaugs legendariska studio.

Hifi-ljud

Kongshaug är vida känd för sin ”hifi-ljudsignatur”, där instrumenten får plats att andas i ett stort och luftigt ljudlandskap. Han såg till att artisterna som kom till studion för att spela och spela in kom ut med master-guld! Det är inte alls säkert att ECM skulle ha haft sin stjärnstatus i dag utan Jan Erik Kongshaugs guldfingrar. Och vem vet, kanske Keith Jarrett inte hade haft sin enorma framgång om det inte vore för Kongshaug?

Inspelningar med Kongshaug vid spakarna har en så organisk klang, en ljudbild så full av värme och luft, att det inte är konstigt att de används för att demonstrera hifi-anläggningar på mässor runt om i hela världen.

Prisutdelning

Fram till och med 2013 höll vi på Ljud & Bild vår årliga prisutdelning i just Rainbow Studio. För att se till att de som fick priserna för de bästa produkterna i sina respektive kategorier skulle få uppleva något extraordinärt. Och med live-underhållning med en ljudkvalitet som bara Kongshaug kan få till.

Det är ett sant nöje för oss att ge Jan Erik Kongshaug sin egen utmärkelse. Det är på tiden.

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Nyhet

På insidan av Elkjøp Campus

Följ med oss innanför dörrarna till Elgigantens ”hemliga” elektronikmässa.
Läs mer
Rulla till toppen