Lyngdorf TDAI-3400

Högtalare och möbler är alltid en svår kombination i vardagsrummet. Lyngdorf Audio vill oskadliggöra lyssningsrummets dåliga inflytande.

När vi testar saker på den högsta nivån stöter vi oftast på apparater där prålig design går hand i hand med imponerande ljud. Men alla är inte lika extravaganta. Lyngdorf TDAI 3400 skulle kunna vara laboratorieutrustning, designad av Philippe Starck.

Hos Lyngdorf håller de inte på med ”sound” eller ”ljudkaraktär”. TDAI-förstärkaren sätter ingen anmärkningsvärd prägel på ljudet. Tack vare den inbyggda rumskorrektionen tar den snarare bort färgning från ljudet än tvärtom.

För det första kan rumskorrektionen rätta till ojämnheter i frekvensgången. Till viss del, vill säga. Pucklar är lätta att ta bort medan det kan krävas massiva mängder effekt för att rätta till en dipp. Och om utfasningen av stående vågor är fullständig på lyssningsplatsen så kan det till och med vara bortslösade wattar.

Den senaste tiden har jag provat tre olika rumskorrektionssystem. Alla tre har inneburit förbättringar mot det obehandlade ljudet. Men Lyngdorfs alternativ har gett den största förbättringen.

Med RoomPerfect aktiverat blev frekvensgången för det första lugnare. Men den största förbättringen var återgivningen av perspektiv och rymd! Det blev helt enkelt högre i tak! Känslan av att lyssna genom ett fönster in mot konsertsalen blev betydligt större.

Slutsats

Lyngdorf TDAI 3400 är en mycket ovanlig produkt. Den är inte bara en extremt välgjord förstärkare med highend-kvaliteter. Även om ljudet och hela konstruktionen, som är digital hela vägen från ingången till utgången, kan motivera priset. Det som skiljer den från allt annat i klassen är RoomPerfect-systemet, som flyttar gränserna för vad du kan få ut av inte bara dina högtalare utan även ditt vardagsrum! Det finns superförstärkare med utsökt ljud som hänför själen mer. Men vad hjälper det om rumsakustiken dämpar alltihop? JAH

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
VINNARNA AV Lyngdorf TDAI-3400
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

    Läs också

    Aktuella erbjudanden

    Annons
    Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.