TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: DS Audio DS-002

Lysande vinylklang

Tekniken är kanske lastgammal, men ljudet från den optiska pickupen är revolutionerande fräscht.

Man skulle kanske kunna tro att det inte gick att revolutionera avspelningen av LP-skivor. Det är ju trots allt bara en mikroskopisk plog som dras fram genom fåror av vinyl – och sedan kommer det ljud ut högtalarna. Det är klart, en extra vass plog når djupare och kan ge bättre ljud och mindre knaster, men principen är densamma.

Utom när den inte är det.

Det finns de som försökt med laser och ljus förut, utan framgång. Men i Japan – var annars? – dammade nyligen ett gäng ingenjörer av en gammal Toshiba-uppfinning från 70-talet: en optisk pickup.

Resultatet är Digital Stream Corporation, förkortat till DS Audio, och uppfinningen är en modern version av Toshibas optiska pickup C-100P.

DS Audio DS-002 är inte billig, men den säljs med ett anpassat phono-steg, så den utgiften slipper man. Men det är ljudet som den magnetlösa konstruktionen ger ifrån sig som gör att den är värd varenda krona.

I ena änden av nålarmen sitter en nål med vass Shibata-slipning, i den andra används optisk avläsning i stället för rörliga magneter eller spolar. Det frigör massa, dämpar friktion och avlägsnar magnetiskt flöde. Avläsningen görs av en fotosensor som registrerar ljuset från en lysdiod.

Som bekant väger ljus ingenting och har inte heller någon friktion. Det ger mindre förvrängning, snabbare dynamik och bättre
spårningsegenskaper.

Det hörs. Det känns som om en gardin dras bort från musiken: röster, instrument och inspelningens atmosfär framträder extremt bra i ljudbilden. Basen är ultrastabil, stram som ett trumskinn, och det ger en ljudbild med chockerande stor klang. Ljudet från den optiska konstruktionen är inget annat än uppseendeväckande bra. Revolutionerande bra (LS)

picture1
<
>
(Foto: Tillverkare)