Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Laddar mobilen på 30 sekunder

Med hjälp av biologiska halvledare laddar israeliska forskare telefonen på bara en halvminut!

Av / 2014-04-08 - 18:13
Laddar mobilen på 30 sekunder

StoreDot Ltd. är ett företag i Tel Aviv. Det drivs av ett gäng som tröttnade på att det tar flera timmar att ladda batteriet i en smartmobil – för att inte tala om hur lång tid det tar att ladda en surfplatta eller en bärbar dator. De har därför tagit fram en laddare som kan ladda batteriet i en Samsung Galaxy S4 från nästan tomt till full kapacitet på bara 30 sekunder. Allt enligt Wall Street Journal. Längst ner finns en video som demonstrerar den blixtsnabba laddningen.

Den höga hastigheten är möjlig tack vare en ny typ av halvledare som är framställt av ett biologiskt material som kallas peptider. Rent kemiskt handlar det om korta kedjor av aminosyror och peptiderna är i själva verket ett slags proteiner. I händerna på StoreDot, som kommer från ett forskningscenter för nanoteknik, har peptiderna blivit extremt små så kallade nanodots som bara är 2 nanometer stora.

Skærmbillede-2014-04-07-kl.-14.53.08

StoreDot tror att när deras teknik kommer ut på marknaden och blir tillgänglig för vanliga användare så kommer laddaren att bara kosta dubbelt så mycket som en vanlig laddare i dag. Som videon visar är prototypen fortfarande ganska så stor, så innan tekniken blir kommersiell måste forskarna bland annat krympa tekniken en del.

På sikt kan tekniken också användas för att ladda större batterier i till exempel bärbara datorer och surfplattor. Den första StoreDot-laddaren till smartmobiler kan komma till butikerna så tidigt som 2016, och priset hamnar förmodligen kring 600–700 kronor.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen