Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Creative Outlier Free Pro

Sitter som en smäck

En hörlur med benledningsteknik speciellt utformad för att hänga med på träningen. Kan det vara något att lägga pengarna på?

Av / 2023-04-03 - 08:59
Creative Outlier Free Pro
Åsa Warme Hallén

Om dina öron, precis som mina, är av den känsliga sorten och inte helt uppskattar att ha ett par in-ear-lurar under en längre period kan det skapa onödig irritation under ett träningspass. Nu har ett par Creative Outlier Free Pro landat på mitt skrivbord och jag ska utvärdera om det där med benledningshörlurar kan vara ett alternativ.

Trådlösa träningslurar som jobbar med benledningsteknik. Tack vare multipointanslutning kan du koppla in den till två enheter samtidigt och vill du använda hörluren för spel eller film finns även ett låglatensläge. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Kom igång

I förpackningen hittar jag naturligtvis hörluren och fäst vid den sitter ett litet bihang som jag förstår är den hörlursplugg som ska förhindra att det kommer in vatten i mikrofonen om du väljer att simma med Creative-luren. Jag personligen är inget vattendjur och simbassängen är inte mitt rätta element, men för de som uppskattar att avverka längd efter längd kan det vara fint att veta att eftersom luren är IPX8-klassad klarar den av att underhålla dig i cirka 40 minuter under vatten. Det kan nog bli ett rätt bra träningspass kan jag tänka mig. Du får däremot enbart använda dem i sötvatten, saltvatten tycker de tydligen inte om.

Det lilla bihanget som hänger på hörluren är den hörlursplugg som du använder om du tränar i vatten. Den är enkel att ta av och på och eftersom jag personligen inte är ett vattendjur har jag valt att ta bort den. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Förutom hörluren finns här även en laddkabel och en liten plastbox innehållande fler hörlurspluggar och ett par öronproppar. Propparna är tänkta att användas när du simmar om du vill stänga ut störande ljud som kan uppstå när du är under vatten.

Dags att träna

Creative Outlier Free Pro är tillverkade i silikon och väldigt lätta. De är mjuka och följsamma men går inte att forma efter ditt egna huvud eller öron. Initialt tycker jag faktiskt att de är rätt obekväma. Min upplevelse är att de trycker ut öronen och när jag ser mig själv i spegeln påminner jag lite om Dumbo. Dessutom skaver de mot ett av mina örhängen. Snacka om i-landsbekymmer…

Creative Outlier Free Pro sitter stadigt och stabilt på plats under träningspassen och kan användas länge utan att bli obekväma. Benledningsteknik innebär att ljudet går direkt från kindbenet, där plattan är placerad, direkt via skallbenet in i örat. Alltså inte via trumhinnan. Själva örat är därmed helt fritt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Men efter att ha gått omkring hemma och muttrat och gnällt en stund inser jag till min förvåning att de landat på plats och faktum är att de nästan inte känns alls.

Lurarna är utmärkta att gå, springa och cykla med. De rör sig faktiskt inte ur fläcken. Knapparna på högersidan är väl markerade vilket gör de enkla att känna och hantera utan att behöva släppa fokus på själva träningspasset. Jag var lite lätt skeptisk till hur de skulle klara ett av ett yogapass eftersom det är ett lite annat rörelsemönster än många andra träningsformer. Många asanas innebär att du har huvudet upp och ner. Men det gick faktiskt över förväntan och jag blev positivt överraskad.

Och eftersom de är IPX8-klassade mår de varken dåligt av ett riktig svettigt pass eller av att sköljas av under vattenkranen.

Hörluren styrs med hjälp av tre knappar på höger sida. De är lätta att känna och hitta även under ett träningspass. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Ingen app

Av någon anledning har Creative valt att inte koppla någon app till Outlier Free Pro. Å ena sidan gör det det dagliga handhavandet väldigt rakt, smidigt och enkelt. Du behöver bara hålla reda på din hörlur och tre knappar. Men å andra sidan skapar det begränsningar, framför allt när det kommer till ljudbilden. Du kan alltså inte justera några inställningar såsom bas och/eller diskant för att få ljudupplevelsen mer personlig. Du får helt enkelt bara gilla läget.

Creative-luren har en 8 GB inbyggd MP3-spelare vilket såklart är supersmidigt om du inte vill ta med dig mobilen på din träningsrunda eller befinner dig i vatten. För att få in dina filer i hörluren kopplar du in den i din dator med samma kabel som du laddar med. Här inser jag att jag enbart lyssnar från min mobil och inte har en endaste ljudfil i min dator, som enbart är mitt arbetsredskap. Ljudboken jag håller på att lyssna på blir också en utmaning att få över, så jag låter helt enkelt bli. Till nästa uppdatering önskar jag mig faktiskt en app.

Creative
Laddsladden är en kombinerad ladd- och överföringskabel. Den fäster på hörluren med hjälp av magnet och sitter stadigt. Nej, katten i bakgrunden har inget med hörluren att göra men han ville gärna vara med på bild. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Tekniken

Det kan såklart verka lite konstigt att du ska kunna spela upp musik, eller vad du nu önskar lyssna på, utan att störa din omgivning, utan att faktiskt ha något i eller över ditt öra, enbart en platta som ligger på kindbenet strax framför ditt öra. Men det fungerar faktiskt.

Benledningstekniken innebär att man jobbar med vibrationer för att överföra ljud. Vibrationerna går via kindbenet direkt till innerörat och inte via trumhinnan. Benledningstekniken är väldigt bra om du är känslig för ljud och/eller har känsliga trumhinnor. En bekant till mig lider av relativt svår tinnitus och denna typ av hörlur är det enda som fungerar för honom.

Själva örat är alltså helt fritt och kan ta in ljud från omgivningen. Till att börja tänkte jag att jag nog skulle bli lite störd över att höra allt kringljud men min helt egen analys är att jag personligen inte alls blir lika påverkad när ljudet är autentiskt och man inte försöker dölja det (vilket man oftast inte lyckas med till 100 % ändå). Med en in-ear-propp blir ljudet från omgivningen förvrängt på ett eller annat sätt och mitt sinne upplever det som mer störande. Den enda gång jag verkligen inte hörde vad jag lyssnade på var när jag befann mig precis vid den trafikerade infartsleden till Karlskrona där jag bor. Då hade simpropparna troligtvis kunnat hjälpa till en del.

Läs också Få träningen gjord När motivationen tryter och karaktären veknar kan ett par riktigt bra träningslurar vara just det du behöver för att få baken ur soffan.

Kul insikter med benledningsteknik

För att ljudet ska kunna överföras korrekt behöver hörluren ligga stadigt mot kindbenet. Jag vet inte hur det är med dig, men när jag är ensam hemma har jag en ovana att sjunga med i musiken. Gärna rätt starkt. Och när man sjunger rör sig kindbenet vilket medför att plattan som är tänkt att ligga stabilt mot kindbenet glappar. Samma sak händer om du tuggar. Resultatet blir en svajig och inte helt njutbar ljudupplevelse. Nu brukar jag visserligen inte sjunga när jag är ute och tränar men även en träningslur används ju kanske vid andra tillfällen också. Jag ser det helt enkelt som ett tecken på att jag ska hålla tyst.

En annan kul insikt är att det kan kittla till rejält i kindbenen om du väljer att spela starkt eller om du har för hög volym under ett telefonsamtal. En riktigt märklig känsla som jag inte riktigt tänkt på.

Ljudet

Jag är hemskt ledsen, men ljudet är inte mycket att hurra för. Det spelar ju liksom ingen roll hur starkt du spelar om hörluren inte är kapabel att leverera ett omfångsfullt, nyanserat ljud. Jag saknar både djup och rymd men inte spelglädje. Creative Outlier Free Pro saknar helt självinsikt om sina brister och levererar mina favoritlåtar som om den skulle vara den bästa hörluren i världen. Sjukt kaxig lur helt enkelt och det måste man ju bara älska!

Slutsats

Creative Outlier Free Pro är en väldigt bekväm träningslur som jag tror kan tilltala ganska många tack vare benledningstekniken som gör att du inte behöver stoppa in något i ditt öra som klämmer eller stör. Ja, med tanke på prislappen och ljudbilden (som inte går att ändra på grund av avsaknaden av app) blir det lite uppförsbacke och betyget något lägre. Men kaxigheten, spelglädjen och det faktum att den både sitter stadigt vid träning och är skonsam mot hörseln gör att jag ändå blir lite småkär.

Karakter
Creative Outlier Free Pro
Basic

Home tycker

Bekväma att använda länge. Passar dig som vill skydda din hörsel eller har problem med tinnitus. Ljudet. Går inte att göra några personliga inställningar. Saknar app.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Fokus på rörelse

Få träningen gjord

Ljud & Bild
Rulla till toppen