Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Här är Oppos nya konceptmobil med expanderande OLED-skärm

Vikbara mobiler är redan gammalt. Är Oppos utrullbara mobilskärm framtiden?

Av / 2020-11-17 - 21:51
Här är Oppos nya konceptmobil med expanderande OLED-skärm

Att OLED-skärmar kan rullas ihop, har LG redan visat för nästan två år sedan med sin OLED-TV, som de visade upp på CES 2019 i Las Vegas. Men den flexibla OLED-tekniken kan också möjliggöra en helt ny typ av smartphone, vilket kinesiska Oppo just har visat i samband med det kinesiska företagets så kallade Inno Day 2020.

Här presenterade Oppo konceptmobilen X 2021, som levereras med en OLED-skärm, som är ”kontinuerligt variabel”. I praktiken innebär det att skärmen kan utvidga sig från sin standardstorlek, som är 6,7″, till en surfplatte-storlek på 7,4″. Användargränssnittet och appar anpassar sig automatiskt till den utvidgade skärmen, och det liknar ren magi.

De två storlekarna – 6,7″ och 7,4″ – är bara de två extremerna. Användaren kan själv bestämma hur stor skärmen ska vara, säger Oppo till tekniksajten Engadget, som också fick konceptmobilen demonstrerad live i samband med evenemanget. Därav termen ”kontinuerligt variabel”.

(Foto: Oppo)

Även om den expanderande skärmen kan likna magi, är det en teknisk lösning med inte mindre än 122 patent som får det hela att fungera.

Mobilen gömmer en motoriserad rulle där en del av OLED-skärmen är fastlaminerad på en så kallad ”Warp track”, som rullas upp av motorn. När skärmen förminskas rullas OLED-panelen samman av motorn, och den del som inte används försvinner in i chassit.

Levin Liu, Oppo Vice President och chef för Oppo Research Institute, understryker för Engadget att Oppo X 2021 ännu bara är en prototyp, men att företaget hoppas att kunna införa tekniken när ”tiden är inne”.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen