annonse
annonse
annonse

Recension: The Crown: Monarkins mörka hemligheter

The Crown, sesong 2

Andra säsongen av drottning Elizabeths fascinerande liv, den här vändan får vi verkligen följa med in bakom de kungliga, välpolerade kulisserna.

I den första säsongen introducerades vi för familjen Windsor och de konstitutionella kriserna som ledde den unga prinsessan Elizabeth (Claire Foy) till makten.
Nu har vi kommit till slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. Familjens intriger fortsätter, politiska kriser radar upp sig och många av Windsor-familjens mindre smickrande hemligheter dras fram i ljuset. Speciellt prins Philip (Matt Smith) får sina fiskar varma i den här säsongen.

Omodern prins
Efter att Philip skickats på en lång representationsresa, för att få ”luft under vingarna”, får pressen nys om att det har varit ett enda långt femmånaders fylleslag – och Elizabeth sätter honom på plats. Hon erkänner dock hans fåfänga och kröner honom till prins – han får med andra ord det som prins Henrik av Danmark drömde om hela sitt liv.

(Foto: Netflix)

Äktenskapet haltar, Elizabeth måste ta tag i den svåra konfrontationen och sätter ner foten för att sätta klara regler för framtiden. Men alfahanar klarar inte av att kommenderas runt helt utan vidare. Philip gillar vin, kvinnor och sång och är ingen enkel man. Dessutom visar sig hans värsta faderliga/patriarkala sidor när han obevekligt bestämmer sig för att hans son Charles behöver tuffas till.

Det är verkligen inte livets enklaste skola som de kungliga barnen växer upp i, och Matt Smith gör Philip till en äkta karaktär av kött och blod, men massor av nyanser. Lätt att ogilla, men också sympatisk och lätt att förstå.

Nazistiskt förflutet
Mountbatten-familjens mer eller mindre kända nazistiska förflutna vecklas också ut i all sin förskräcklighet. Mycket av det är känt sedan tidigare, mer okänt är att Edvard VIII helst ville att nazisterna fortsatte bomba London för att tvinga britterna att sluta fred med Hitler.

Man kan undra hur bra källor serieskaparna (Peter Morgan) har haft, här är det många personer som inte direkt framställs i särskilt god dager, både på det personliga och professionella planet.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

När man framställer händelser med verkliga personer, speciellt personer som fortfarande lever, måste man vara väldigt säker på att man har koll på alla fakta. I synnerhet när man dokumentär-dramatiserar en kunglig familjs liv och leverne – en familj som inte kan försvara sig. The Crown tar plats i debatten om att använda riktiga personer i fiktion, både på film och i bokform.

 

Odugliga politiker,
personligt drama
Som kuliss får vi, precis som förra säsongen, se storpolitiska händelser, bland annat Suezkrisen, mordet på Kennedy och en rad svaga politiker som har svårt att uträtta något och lider av stora egon och sviktande hälsa. En kroniskt sjuk Anthony Eden (Jeremy Northam) framställs definitivt inte på ett smickrande sätt.

Friktionen och dramaturgin uppstår när den unga, kvinnliga monarken inte viker ner sig utan konfronterar alla dessa män. Ännu en gång porträtterar Claire Foy den verkliga Elizabeth på ett alldeles enastående sätt och spot on. Gester, tonläge och hållning är på pricken. Dessutom får hon, i egenskap av Samväldets överhuvud, praktisera sina diplomatiska förmågor. Allt medan Huset Windsor, på hemmabana, tvingas till förnyelse och ”folklighet”.

Prinsessan Margareth (Vanessa Kirby) lever vidare med sitt miserabla kärleksliv och hamnar till slut med den bisexuella charmören och konstnärssjälen Antony Armstrong-Jones (Matthew Goode) – en man som hon tydligen ägnade 16 år att skilja sig från. Margareth är en karaktär som ges väl mycket utrymme.

I en klass för sig
The Crown är en speciell serie i den meningen att varje avsnitt nästan står på egna ben, som ett avslutat kapitel. Man kan alltså nästan hoppa in och ut ur serien utan att tappa tråden. Detta kan också betraktas som en svaghet.

Produktionsmässigt håller den andra säsongen lika hög kvalitet som den första, och det säger inte lite. Minsta lilla detalj är helt enkelt fantastisk. Här har det inte sparats på krutet när det gäller vare sig scenografi, rekvisita eller teknisk produktion. Dramaturgiskt är säsong 2 däremot inte lika fräsch och spännande som säsong 1.

(Foto: Netflix)

 

Serien är som bäst när kungahusets inre angelägenheter knyts till viktiga historiska händelser, när det blir för mycket fokus på inre/privata saker bakom slottets fyra väggar tappar den fart och blir mer ett historiskt kostymdrama. Alla känner till prinsessan Margareths något utsvävande liv.

Vi saknar verkligen en lika intensiv och färgstark karaktär som Churchill (John Lithgow) i förra säsongen, i den andra säsongen ägnas mycket tid åt intetsägande och ointressant politik, och flera av avsnitten känns för långa.

Säsong 2 når inte riktigt lika långt som den första, men vi tvekar inte att dela ut fyra stabila stjärnor till den andra säsongen av detta enastående historiska drama.

På känt manér stil levererar Netflix en mer än godkänd ljud- och bildkvalitet. Lite artefakter finns, men genomgående en mycket tillfredsställande kvalitet. Hela säsong 2 går att strömma från 8 december. The Crown är planerad till sex säsonger, skådespelarna ska bytas ut efter två säsonger.

<
>
(Foto: Netflix)

Betyg

  • Release: 8 december 2017
  • Regi: Benjamin Caron
  • Med: Claire Foy, Matt Smith, Vanessa Kirby, Jeremy Northam, Matthew Goode, Victoria Hamilton, Pip Torrens
  • Genre: Drama
  • Land: UK
  • År: 2017
  • Längd: 8:40

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

annonse
IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×