AnnonsinnehållAsus Zenbook-serie

Asus går hela vägen med ny Zenbook-serie

17 timmars batteritid, en skärm som utnyttjar 95 procent av ytan och ett numeriskt tangentbord dolt i datorns pekplatta. Allt noggrant för att uppfylla militär standard. Asus flyttar gränserna för vad man kan förvänta sig av en bärbar dator som väger mindre än 1 700 gram.
forfatter

Batteritiden har ökat ordentligt i Asus nya ZenBook-modeller. Av naturliga skäl finns det plats för mest batteri i den största modellen. Zenbook 15 klarar upp till 17 timmar mellan laddningarna, men även Zenbook 13:s 14 timmar och de upp till 13 timmarna i Zenbook 14 ser till att det finns tillräckligt med ström även under långa arbetsdagar. Batteritiden beror naturligtvis på belastningen, men även med fullt tryck i grafik och ljud så lär det finnas batteri som räcker till det mesta av den nya säsongen Game of Thrones på långa flygningar.

Design som går hela vägen

Med den nya Zenbook-serien går Asus bokstavligt talat hela vägen. Förhållandet mellan skärmen och ramen är imponerande 95 procent. Den minsta av den nya Zenbook-modellerna – 13-tumsmodellen UX333, som lite mer vardagligt kallas för Zenbook 13 – har en yttre ram som bara är 2,8 millimeter bred och kanten mellan skärmens överkant och tomma luften är bara 5,9 millimeter tunn.  Det betyder mindre distraktion för ögat och framför allt mer plats i väskan.

Och med tanke på att Zenbook 13 är beskedliga 1,69 cm tjock när den är stängd så tar den faktiskt inte mer plats än ett kollegieblock i A4-format. Vikten är inte heller en börda för användaren på något sätt eftersom en Zenbook 13 väger knappt 1,2 kilo i den tyngsta versionen med standardskärm. Modellen med antireflexskärm är 100 gram lättare och väger bara 1 090 gram. Den tyngsta 15-tumsmodellen väger 1 690 gram.

13, 14 eller 15 tum utan fläktljud

Det finns alltså tre Zenbook-modeller att välja mellan: 13, 14 och 15 tum. Alla tre finns med antingen Intel Core i7-8565U-processor eller den aningen mer budgetvänliga i5-8265U-processorn. Grafiken hanteras av en NVIDIA GeForce MX150 GPU med 2GB VRAM i Zenbook 13 och Zenbook 14, medan storebror NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q med 2 GB/4 GB har fått plats i Zenbook 15.

Den senare garanterar att fläktljud inte stjäl uppmärksamheten från arbetet (eller nöjet), eftersom fläkten inte väsnas mer än blygsamma 40 dB (35 dB är ungefär bakgrundsljudet i ett tyst vardagsrum i stan). Fläkten går dessutom bara igång när de extra grafikmusklerna behövs. Vid normal användning av exempelvis Word eller Excel tar Intels integrerade UHD Graphics 620 hand om grafiken och det hörs inget från fläktarna. Ljudet från de nya Zenbook-modellerna är för övrigt ett kapitel för sig, eftersom Asus SonicMaster-ljudsystem är utvecklat i samarbete med hifi-tillverkaren harman/kardon, som även har certifierat ljudet.

Fullt numeriskt tangentbord under pekplattan

15-tumsmodellen har plats för ett komplett numeriskt tangentbord, men även på de smalare Zenbook 13 och Zenbook 14 behöver man inte klara sig utan siffertangenterna. Den exklusiva, patentsökta NumberPad-tekniken förvandlar med en knapptryckning pekplattan till ett helt numeriskt tangentbord med hjälp av LED installerat under pekplattan. När den används registrerar pekplattan automatiskt fingrarnas rörelser och avgör om de trycker på en (siffer)tangent eller flyttar muspekaren på skärmen.

Testad enligt militära specifikationer

De nya Zenbook-modellerna är utformade – och testade – för att kunna tåla det mesta. De ultratunna bärbara datorerna uppfyller amerikanska militärens MIL-STD 810G-standard för pålitlighet och hållbarhet. Det innebär bland annat att de har testats för att fungera i hårda miljöer – inklusive extrema höjder, hög värme och kyla samt hög luftfuktighet. I praktiken betyder det att Asus garanterar att de nya Zenbook-datorerna fungerar lika bra på toppen av det 4 478 meter höga Matterhorn-berget i Alperna – till och med en iskall dag med temperaturer nedemot -30 grader – som på en varm svensk sommardag med 30 graders värme och 75 % luftfuktighet.

Tidlös design och alla anslutningar

Asus nya Zenbook-ultrabooks finns i tidlös aluminiumfinish och Royal Blue-utförande. Alla modeller har en USB-C-port (USB 3.1, generation 2), en USB 3.1 typ A, en USB 2.0 typ A, en HDMI av full storlek samt MicroSD-kortläsare. Zenbook 15 har dessutom USB 3.1, generation 2 i alla USB-A-portar och SD-kortläsare i full storlek. Tack vare den inbyggda SSD-disken och 16 GB RAM startar maskinen på bara 15 sekunder och öppnar program som Word och Excel nästan omedelbart. Alla modeller har naturligtvis gigabit Wi-Fi och Bluetooth 5.0 som standard.