annonse
annonse
annonse

Pentax KP

September 2017Pentax KP

Lyckad entusiastkamera

Pentax bevisar att man inte behöver en spegelreflex från Canon eller Nikon för att ta fantastiska bilder.

Väderskyddad och välbyggd kamera med bildkvalitet i tätskiktet, välfungerande bildstabilisator och utmärkt ergonomi. Utbytbart handgrepp.
Måttlig batteritid, oexakt fokusspårning. Saknar 4K-video och pekskärm.
annonse

De flesta fotografer funderar på en Canon eller Nikon när den gamla spegelreflexkameran ska bytas ut mot en ny. Men det är inte säkert att det är rätt tänkt.

Det är värt att ta med Pentax i beräkningen. De gör nämligen kameror med utmärkt bildkvalitet. Trots att de är mindre utbredda på marknaden, och om sanningen ska fram är det inte heller så lätt att slåss på en marknad som domineras så stort av två tillverkare.

Men Pentax ger sig inte bara därför. De har redan mycket bra kameror som K-1 och K-3 II, som är fullt i klass med motsvarande från Canon och Nikon.

Nu finns en tredje modell. Pentax KP. Som med 24 megapixlars bildsensor i APS-C-format, upp till 7 bilder/s, inbyggd bildstabilisator och tystgående elektronisk slutare med upp till 1/24 000 s slutartid ställer upp i den snabba änden av skalan.

Det är en kamera som konkurrerar direkt med Canon EOS 80D och Nikon D7500 – de två bästa spegelreflexerna hittills i entusiastsegmentet över 10 000 kronor för ett kamerahus.

Pentax KP är det närmaste man kommer en spegellös systemkamera från Pentax. Den är relativt liten och lätt, men vädertätad och stabilt byggd. Kameran har en stor och lätt optisk prismasökare, löstagbart grepp och förbättrad bildprocessor och bildstabilisator. Knappar och rattar kommer från den dyrare K-1 och bildsensor och autofokus kommer från K-3 II.

Kamerans 24 Mp-sensor har inget lågpassfilter för att ge maximal detaljskärpa och har maximal känslighet på hela ISO 819 000. Den har även Pixel Shift-funktion, vilket gör den till en dark horse jämfört med Canon och Nikon.

I praktiken innebär allt detta att Pantax-kameran passar stillbildsfotografer som behöver en kamera som tål att vara ute i all slags väderlek. Och som har tillräcklig dynamik för naturbilder, är tillräckligt kompakt för resor och tillräckligt skarp för porträttfoto.

Pixel shift

Pentax har inte utrustat KP med 4K-video. Den har inte ens någon HDMI-utgång, vill man ha det får man välja Nikon D7500. Men den har ett par andra finesser som konkurrenterna saknar.

Den kan bland annat simulera effekten av ett lågpassfilter. Så att man till exempel undviker moarémönster i kläder när man tar modebilder.

Aktiverar man Pixel Shift kan kameran ge fotografen extra detaljskärpa. När funktionen är aktiverad använder kameran pyttesmå magneter som flyttar bildsensorn. Fotosensorerna flyttas fyra gånger och varje gång görs en exponering. Då registreras fullständig färginformation i varje pixel, i stället för bara en gång per pixel. Det ökar färgdjupet i bildfilen, minimerar brus och ger en smula bättre detaljskärpa. Kameran måste stå på stativ när funktionen används.

Det finns också en AstroTracer-inställning för fotografering av stjärnhimlen. Den kräver en GPS-modul, som är extrautrustning. Då kan man också aktivera Night Vision, som ger en röd skärmbild på den vridbara skärmen på baksidan för att man inte ska bli bländad.

Ergonomi

De flesta kameror har ett gummerat handgrepp på framsidan. För vissa händer är det för stort, för andra är det för grunt. Det har Pentax hittat en lösning på. Greppet går nämligen att ta loss och det ingår tre olika storlekar. Det förbättrar definitivt möjligheten att hitta ett som passar. Eller så kan man välja det minsta greppet för optimal bärbarhet och det största när man behöver ett bättre tag om kameran, till exempel när den har ett tungt teleobjektiv.

Det väderskyddade kamerahuset är relativt kompakt, ytterst robust byggt – och bortsett från att det inte har någon pekskärm så är knappar och rattar är exemplariskt utformade. OK-knappen på baksidan kan hållas inne i några sekunder och växla mellan att flytta upp till 27 fokuspunkter till val av ISO, bildhastighet, blixtläge och vitbalans.

Ett stort inställningshjul döljs delvis av handgreppet framför. Ett mindre sitter på baksidan, ytterligare ett på ovansidan, och dessa och de många knapparna kan konfigureras och programmeras med valfria funktioner.

Bredvid den stora sökaren med 0,95x förstoring sitter programhjulet till vänster och ett greppvänligt hjul med bland annat val av HDR-bilder, bildhastighet, tre grupper med självvalda inställningar, och mycket mer.

Det finns också en Pentax-specialitet: vrid programhjulet till Sv så väljer kameran slutare och bländare efter vilken ljuskänslighet fotografen föredrar. Växlar man till Tav så ställs bländare och slutare in manuellt och kameran väljer ISO-värde automatiskt.

Autofokus

27 fokussensorer är inte kolossalt mycket nu för tiden och Pentax KP är inte heller lika snabb som exempelvis Nikon D7500. Trots att 25 är korssensorer hänger inte autofokusen med i alla situationer.

Det beror naturligtvis på objektivet, och vårt test av cyklar i hög hastighet – med Pentax fina 16–50 mm/f2,8-zoom – gav många skarpa bilder i full bildhastighet. Med fokusspårning och panorering. Men det var vanligtvis de första bilderna i serien, resten blev suddiga eftersom kamerans fokusspårning tappade greppet om motivet efter ett tag.

Man kan som sagt välja fokusområde och kamerans färgkänsliga ljusmätare med 86 000 mätpunkter bidrar till viss del till precisionen. Men då måste kameran själv välja fokuspunkter.

Bildkvalitet

Bildkvaliteten går däremot inte att klaga på. Jag skulle vilja hävda att KP inte bara är Pentax bästa kamera utan en av de bästa spegelreflexerna som finns.

Råfilerna från kameran är minst lika bra som motsvarande från Nikon D7500 och ger man JPEG-filerna lite mindre brusreducering och drar upp skärpan så är skillnaderna små mellan Canon, Nikon och Pentax.

Man behöver inte oroa sig för brus, bilder med ISO 12800 och 25600 är fullt användbara. Allting över det har väldigt grovt kornbrus och grumligt färgbrus. Men skärpan kontrasten, dynamiken och färgmättnad är inte sämre än någon annan.

Stark utmanare

Pentax KP har en bildkvalitet och användarvänlighet som är den allra högsta man kan förvänta sig i den här klassen. Det är inte möjligt att hitta några fördelar med Canon eller Nikon när det gäller bildkvalitet, men deras autofokus är bättre. Nikon D7500 har dessutom 4K-video. Pentax-kameran har däremot ett par finesser som ingen annan har, och utan tvivel vad som behövs för att uppskattas av entusiaster som är väldigt intresserade av hög bildkvalitet och inte behöver någon action.

 

picture1 picture2 picture3
<
>
Väderskyddat kamerahus med stora inställningshjul som användas med handskar på.

De flesta fotografer funderar på en Canon eller Nikon när den gamla spegelreflexkameran ska bytas ut mot en ny. Men det är inte säkert att det är rätt tänkt. Det är värt att ta med Pentax i beräkningen. De gör nämligen kameror med utmärkt bildkvalitet. Trots att de är mindre utbredda på marknaden, och om sanningen ska fram är det inte heller så lätt att slåss på en marknad som domineras så stort av två tillverkare. Men Pentax ger sig inte bara därför. De har redan mycket bra kameror som K-1 och K-3 II, som är fullt i klass med motsvarande från Canon och Nikon. Nu finns en tredje modell. Pentax KP. Som med 24 megapixlars bildsensor i APS-C-format, upp till 7 bilder/s, inbyggd bildstabilisator och tystgående elektronisk slutare med upp till 1/24 000 s slutartid ställer upp i den snabba änden av skalan. Det är en kamera som konkurrerar direkt med Canon EOS 80D och Nikon D7500 – de två bästa spegelreflexerna hittills i entusiastsegmentet över 10 000 kronor för ett kamerahus. Pentax KP är det närmaste man kommer en spegellös systemkamera från Pentax. Den är relativt liten och lätt, men vädertätad och stabilt byggd. Kameran har en stor och lätt optisk prismasökare, löstagbart grepp och förbättrad bildprocessor och bildstabilisator. Knappar och rattar kommer från den dyrare K-1 och bildsensor och autofokus kommer från K-3 II. Kamerans 24 Mp-sensor har inget lågpassfilter för att ge maximal detaljskärpa och har maximal känslighet på hela ISO 819 000. Den har även Pixel Shift-funktion, vilket gör den till en dark horse jämfört med Canon och Nikon. I praktiken innebär allt detta att Pantax-kameran passar stillbildsfotografer som behöver en kamera som tål att vara ute i all slags väderlek. Och som har tillräcklig dynamik för naturbilder, är tillräckligt kompakt för resor och tillräckligt skarp för porträttfoto.

Pixel shift

Pentax har inte utrustat KP med 4K-video. Den har inte ens någon HDMI-utgång, vill man ha det får man välja Nikon D7500. Men den har ett par andra finesser som konkurrenterna saknar. Den kan bland annat simulera effekten av ett lågpassfilter. Så att man till exempel undviker moarémönster i kläder när man tar modebilder. Aktiverar man Pixel Shift kan kameran ge fotografen extra detaljskärpa. När funktionen är aktiverad använder kameran pyttesmå magneter som flyttar bildsensorn. Fotosensorerna flyttas fyra gånger och varje gång görs en exponering. Då registreras fullständig färginformation i varje pixel, i stället för bara en gång per pixel. Det ökar färgdjupet i bildfilen, minimerar brus och ger en smula bättre detaljskärpa. Kameran måste stå på stativ när funktionen används. Det finns också en AstroTracer-inställning för fotografering av stjärnhimlen. Den kräver en GPS-modul, som är extrautrustning. Då kan man också aktivera Night Vision, som ger en röd skärmbild på den vridbara skärmen på baksidan för att man inte ska bli bländad.

Ergonomi

De flesta kameror har ett gummerat handgrepp på framsidan. För vissa händer är det för stort, för andra är det för grunt. Det har Pentax hittat en lösning på. Greppet går nämligen att ta loss och det ingår tre olika storlekar. Det förbättrar definitivt möjligheten att hitta ett som passar. Eller så kan man välja det minsta greppet för optimal bärbarhet och det största när man behöver ett bättre tag om kameran, till exempel när den har ett tungt teleobjektiv. Det väderskyddade kamerahuset är relativt kompakt, ytterst robust byggt – och bortsett från att det inte har någon pekskärm så är knappar och rattar är exemplariskt utformade. OK-knappen på baksidan kan hållas inne i några sekunder och växla mellan att flytta upp till 27 fokuspunkter till val av ISO, bildhastighet, blixtläge och vitbalans. Ett stort inställningshjul döljs delvis av handgreppet framför. Ett mindre sitter på baksidan, ytterligare ett på ovansidan, och dessa och de många knapparna kan konfigureras och programmeras med valfria funktioner. Bredvid den stora sökaren med 0,95x förstoring sitter programhjulet till vänster och ett greppvänligt hjul med bland annat val av HDR-bilder, bildhastighet, tre grupper med självvalda inställningar, och mycket mer. Det finns också en Pentax-specialitet: vrid programhjulet till Sv så väljer kameran slutare och bländare efter vilken ljuskänslighet fotografen föredrar. Växlar man till Tav så ställs bländare och slutare in manuellt och kameran väljer ISO-värde automatiskt.

Autofokus

27 fokussensorer är inte kolossalt mycket nu för tiden och Pentax KP är inte heller lika snabb som exempelvis Nikon D7500. Trots att 25 är korssensorer hänger inte autofokusen med i alla situationer. Det beror naturligtvis på objektivet, och vårt test av cyklar i hög hastighet – med Pentax fina 16–50 mm/f2,8-zoom – gav många skarpa bilder i full bildhastighet. Med fokusspårning och panorering. Men det var vanligtvis de första bilderna i serien, resten blev suddiga eftersom kamerans fokusspårning tappade greppet om motivet efter ett tag. Man kan som sagt välja fokusområde och kamerans färgkänsliga ljusmätare med 86 000 mätpunkter bidrar till viss del till precisionen. Men då måste kameran själv välja fokuspunkter.

Bildkvalitet

Bildkvaliteten går däremot inte att klaga på. Jag skulle vilja hävda att KP inte bara är Pentax bästa kamera utan en av de bästa spegelreflexerna som finns. Råfilerna från kameran är minst lika bra som motsvarande från Nikon D7500 och ger man JPEG-filerna lite mindre brusreducering och drar upp skärpan så är skillnaderna små mellan Canon, Nikon och Pentax. Man behöver inte oroa sig för brus, bilder med ISO 12800 och 25600 är fullt användbara. Allting över det har väldigt grovt kornbrus och grumligt färgbrus. Men skärpan kontrasten, dynamiken och färgmättnad är inte sämre än någon annan.

Stark utmanare

Pentax KP har en bildkvalitet och användarvänlighet som är den allra högsta man kan förvänta sig i den här klassen. Det är inte möjligt att hitta några fördelar med Canon eller Nikon när det gäller bildkvalitet, men deras autofokus är bättre. Nikon D7500 har dessutom 4K-video. Pentax-kameran har däremot ett par finesser som ingen annan har, och utan tvivel vad som behövs för att uppskattas av entusiaster som är väldigt intresserade av hög bildkvalitet och inte behöver någon action.
 
[gallery ids="68009,68010,68011" ]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Pentax KP
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Pentax KP
Typ: Spegelreflex med 24 Mp-sensor i APS-C-format
Optik: Pentax
Skärm: 7,6-cm LCD med 921 kp
Sökare: 100 % optiskt prisma med 0,95x
Egenskaper: Wifi, 7 bilder/s, pixel-shift, 1/24 000 s elektronisk slutare, HD-video, 5-axlars bildstabilisator, väderskydd, utbytbart grepp, 390 bilders batteritid
Webb: focusnordic.se

Pris: 13500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.