Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pentax KP

Lyckad entusiastkamera

Pentax bevisar att man inte behöver en spegelreflex från Canon eller Nikon för att ta fantastiska bilder.

Av / 2017-09-08 - 10:11
Pentax KP
Lasse Svendsen

De flesta fotografer funderar på en Canon eller Nikon när den gamla spegelreflexkameran ska bytas ut mot en ny. Men det är inte säkert att det är rätt tänkt.

Det är värt att ta med Pentax i beräkningen. De gör nämligen kameror med utmärkt bildkvalitet. Trots att de är mindre utbredda på marknaden, och om sanningen ska fram är det inte heller så lätt att slåss på en marknad som domineras så stort av två tillverkare.

Men Pentax ger sig inte bara därför. De har redan mycket bra kameror som K-1 och K-3 II, som är fullt i klass med motsvarande från Canon och Nikon.

Nu finns en tredje modell. Pentax KP. Som med 24 megapixlars bildsensor i APS-C-format, upp till 7 bilder/s, inbyggd bildstabilisator och tystgående elektronisk slutare med upp till 1/24 000 s slutartid ställer upp i den snabba änden av skalan.

Det är en kamera som konkurrerar direkt med Canon EOS 80D och Nikon D7500 – de två bästa spegelreflexerna hittills i entusiastsegmentet över 10 000 kronor för ett kamerahus.

Pentax KP är det närmaste man kommer en spegellös systemkamera från Pentax. Den är relativt liten och lätt, men vädertätad och stabilt byggd. Kameran har en stor och lätt optisk prismasökare, löstagbart grepp och förbättrad bildprocessor och bildstabilisator. Knappar och rattar kommer från den dyrare K-1 och bildsensor och autofokus kommer från K-3 II.

Kamerans 24 Mp-sensor har inget lågpassfilter för att ge maximal detaljskärpa och har maximal känslighet på hela ISO 819 000. Den har även Pixel Shift-funktion, vilket gör den till en dark horse jämfört med Canon och Nikon.

I praktiken innebär allt detta att Pantax-kameran passar stillbildsfotografer som behöver en kamera som tål att vara ute i all slags väderlek. Och som har tillräcklig dynamik för naturbilder, är tillräckligt kompakt för resor och tillräckligt skarp för porträttfoto.

Pixel shift

Pentax har inte utrustat KP med 4K-video. Den har inte ens någon HDMI-utgång, vill man ha det får man välja Nikon D7500. Men den har ett par andra finesser som konkurrenterna saknar.

Den kan bland annat simulera effekten av ett lågpassfilter. Så att man till exempel undviker moarémönster i kläder när man tar modebilder.

Aktiverar man Pixel Shift kan kameran ge fotografen extra detaljskärpa. När funktionen är aktiverad använder kameran pyttesmå magneter som flyttar bildsensorn. Fotosensorerna flyttas fyra gånger och varje gång görs en exponering. Då registreras fullständig färginformation i varje pixel, i stället för bara en gång per pixel. Det ökar färgdjupet i bildfilen, minimerar brus och ger en smula bättre detaljskärpa. Kameran måste stå på stativ när funktionen används.

Det finns också en AstroTracer-inställning för fotografering av stjärnhimlen. Den kräver en GPS-modul, som är extrautrustning. Då kan man också aktivera Night Vision, som ger en röd skärmbild på den vridbara skärmen på baksidan för att man inte ska bli bländad.

Ergonomi

De flesta kameror har ett gummerat handgrepp på framsidan. För vissa händer är det för stort, för andra är det för grunt. Det har Pentax hittat en lösning på. Greppet går nämligen att ta loss och det ingår tre olika storlekar. Det förbättrar definitivt möjligheten att hitta ett som passar. Eller så kan man välja det minsta greppet för optimal bärbarhet och det största när man behöver ett bättre tag om kameran, till exempel när den har ett tungt teleobjektiv.

Det väderskyddade kamerahuset är relativt kompakt, ytterst robust byggt – och bortsett från att det inte har någon pekskärm så är knappar och rattar är exemplariskt utformade. OK-knappen på baksidan kan hållas inne i några sekunder och växla mellan att flytta upp till 27 fokuspunkter till val av ISO, bildhastighet, blixtläge och vitbalans.

Ett stort inställningshjul döljs delvis av handgreppet framför. Ett mindre sitter på baksidan, ytterligare ett på ovansidan, och dessa och de många knapparna kan konfigureras och programmeras med valfria funktioner.

Bredvid den stora sökaren med 0,95x förstoring sitter programhjulet till vänster och ett greppvänligt hjul med bland annat val av HDR-bilder, bildhastighet, tre grupper med självvalda inställningar, och mycket mer.

Det finns också en Pentax-specialitet: vrid programhjulet till Sv så väljer kameran slutare och bländare efter vilken ljuskänslighet fotografen föredrar. Växlar man till Tav så ställs bländare och slutare in manuellt och kameran väljer ISO-värde automatiskt.

Autofokus

27 fokussensorer är inte kolossalt mycket nu för tiden och Pentax KP är inte heller lika snabb som exempelvis Nikon D7500. Trots att 25 är korssensorer hänger inte autofokusen med i alla situationer.

Det beror naturligtvis på objektivet, och vårt test av cyklar i hög hastighet – med Pentax fina 16–50 mm/f2,8-zoom – gav många skarpa bilder i full bildhastighet. Med fokusspårning och panorering. Men det var vanligtvis de första bilderna i serien, resten blev suddiga eftersom kamerans fokusspårning tappade greppet om motivet efter ett tag.

Man kan som sagt välja fokusområde och kamerans färgkänsliga ljusmätare med 86 000 mätpunkter bidrar till viss del till precisionen. Men då måste kameran själv välja fokuspunkter.

Bildkvalitet

Bildkvaliteten går däremot inte att klaga på. Jag skulle vilja hävda att KP inte bara är Pentax bästa kamera utan en av de bästa spegelreflexerna som finns.

Råfilerna från kameran är minst lika bra som motsvarande från Nikon D7500 och ger man JPEG-filerna lite mindre brusreducering och drar upp skärpan så är skillnaderna små mellan Canon, Nikon och Pentax.

Man behöver inte oroa sig för brus, bilder med ISO 12800 och 25600 är fullt användbara. Allting över det har väldigt grovt kornbrus och grumligt färgbrus. Men skärpan kontrasten, dynamiken och färgmättnad är inte sämre än någon annan.

Stark utmanare

Pentax KP har en bildkvalitet och användarvänlighet som är den allra högsta man kan förvänta sig i den här klassen. Det är inte möjligt att hitta några fördelar med Canon eller Nikon när det gäller bildkvalitet, men deras autofokus är bättre. Nikon D7500 har dessutom 4K-video. Pentax-kameran har däremot ett par finesser som ingen annan har, och utan tvivel vad som behövs för att uppskattas av entusiaster som är väldigt intresserade av hög bildkvalitet och inte behöver någon action.

 

picture1 picture2 picture3
<
>
Väderskyddat kamerahus med stora inställningshjul som användas med handskar på.

Ljud & Bild tycker

Väderskyddad och välbyggd kamera med bildkvalitet i tätskiktet, välfungerande bildstabilisator och utmärkt ergonomi. Utbytbart handgrepp. Måttlig batteritid, oexakt fokusspårning. Saknar 4K-video och pekskärm.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Rulla till toppen