annons
annons
annons
:

Huawei Ascend Y530

annons

Mer av samma sak

Huawei håller på att bli mobilbranschens svar på Netto!
Plus lbadvantages
Bättre än man kan förvänta sig av priset. Den enkla startskärmen gör Y530 till ett bra val för små barn och äldre människor.
Minus lbdisadvantages
Lååångsam, dålig skärm och en talkvalitet som påminner om en konservburk i änden på ett snöre!

Förra året överraskade Huawei oss positivt med en rejäl smartmobil som gick att köpa för bara 1 200 kronor: Ascend Y300. Visst finns det gränser för hur mycket smartmobil man kan få för pengarna, men Huawei utmärkte sig genom att ge mer valuta för pengarna än man borde kunna förvänta sig av ett så lågt pris. Ascend Y300 har blivit lite av en försäljningssuccé hos de skandinaviska mobiloperatörerna. Och även om Huawei gärna vill ta plats i highend-segmentet, vilket de visat med flaggskeppsmodeller som Ascend P6, så har det kinesiska märket också insett att den svenska mobilmarknaden erövras bäst underifrån. Av den anledningen är de nu klara med en ny smartmobil, Ascend Y530, som är gjord efter samma recept som Y300. Faktiskt så mycket att det går fort att nämna de få egenskaper som skiljer de båda telefonerna åt.

Är större bättre?
Först och främst har skärmen blivit större. Den har vuxit från 4 till 4,5 tum, vilket dock inte märks på någon särskilt mycket större skärmyta eftersom själva upplösningen bara har ökat från 800 x 480 pixlar till 854 x 480.

Skärmkvaliteten är rent allmänt inte särskilt bra, det gäller både när man tittar på video och när man läser text, oberoende av om det är på webbsidor eller i telefonens menyer och startskärmar. Men med tanke på priset går den absolut att leva med. Och, som man säger på engelska, ”it gets the job done”.

Huawei-Ascend-Y530-5

Fortfarande långsam
Ascend Y300 var utrustad med en Cortex A5 dualcore-processor på 1 GHz. Y530 har förbättrats med en Cortex A8 dualcore-processor på hela 1,2 GHz. Men det hjälper föga. Den här telefonen är ingen racerbil! Helt vanliga appar som Facebook tar god tid på sig att starta och varenda gång man går tillbaka till hemskärmen blir det en liten paus innan ikonerna dyker upp. I vårt prestandatest (Geekbench 3) får Ascend Y630 ett resultat på 324 poäng single-core och 602 poäng multi-core, och även om det absolut är i den lägre änden så är det faktiskt inte sämre än vad Apples första iPad mini klarade av. Fast den var ändå betydligt snabbare till vardags.

Men återigen: man får vad man betalar för, och för de här pengarna kan man verkligen vara nöjd med Y530, som trots allt kan köra de flesta appar och vanliga spel som Angry Birds och Subway Surfers utan problem.

Lättanvänd, men inte för lomhörda
Precis som Y300 har Y530 ett specialanpassat gränssnitt som Huawei kallar för Emotion UI.

På ett par punkter ändrar det radikalt på den sedvanliga Android-designen, framför allt genom att dra fram alla appar på startskärmarna. Precis som vi har sett på iPhone.

En nyhet jämfört med hur gränssnittet såg i föregångaren är den enkla startskärmen som förenklar skötseln markant. De viktigaste funktionerna (till exempel meddelanden, kontakter, kamera och webbläsare) visas som stora paneler som är enkla att ha koll på. Det innebär att Ascend Y530 är en förnuftig mobiltelefon till riktigt små barn eller äldre människor som inte orkar eller har lust att sätta sig in i allt som handlar om appar, widgetar, etc.

Om de fortfarande har hörseln i behåll, vill säga. För som telefon betraktad är Ascend Y530 dessvärre tämligen dålig på ett område. Röster låter lite som om de kommer från en konservburk som sitter ihop med en annan burk med ett snöre!

Å andra sidan är ljudet ok om man vill lyssna på musik.

Slutsats
Precis som föregångaren Y300 blir antagligen Y530 en hit. Även om den långtifrån är någon lysande telefon. Skärmkvaliteten befinner sig i den sämre änden, allting går lite för långsamt och vi har hört bättre talkvalitet. Men till det här priset kan man inte förvänta sig hur mycket som helst och Y530 är fortfarande markant bättre än andra telefoner i samma prisklass. Det ger ett extra bonuspoäng i det totala betyget.

simpelstart
Den enkla startskärmen (till höger) gör det enklare för användarna att få en överblick över telefonens funktioner.

Du måste varea prenumerant för att läsa vidare.
Redan prenumerant Logga in

Välj önskad prenumerationslängd

Ingen bindningstid, säg upp prenumerationen när du vill

*Efter gratismånaden förnyas prenumerationen till ordinarie pris: 49 kr per månad

Halvår (6 nummer) för 349:-

1 år (11 nummer) för 580:-

Full tillgång till alla plus-artiklar 4 veckor för 0:-

Efter gratismånaden förnyas prenumerationen till ordinarie pris: 49 kr per månad. Ingen bindningstid, du kan säga upp prenumerationen när du vill.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Tidningen i tryck + full digital tillgång 1 år (11 nummer) för 580:-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Tidningen i tryck + full digital tillgång Halvår (6 nummer) för 349:-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

 • Operativsystem: Android 4.3 Jelly Bean
 • Skärm: 4,5 tum, 854 x 480 TFT (218 ppi)
 • Processor: 1,2 GHz Cortex A8 dual-core
 • Internminne: 512 MB RAM
 • Minne: 4 GB + microSD (max 32 GB)
 • Kamera: 5 Mp + VGA
 • Trådlöst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, 3G HSDPA, A-GPS
 • Anslutning: Micro USB 2.0
 • Mått: 132,5 x 67 x 9,3 mm
 • Vikt: 145 g
 • Batteri: 1700 mAh
 • Pris: 1 100 kr
 • consumer.huawei.com/

Pris: 1100 kr
Bästa pris på Huawei Ascend Y530
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Huaweis nya operativsystem heter HarmonyOS

  Huaweis nya operativsystem heter HarmonyOS

  Det nya operativsystemet blir en open source-plattform som kan köras på alla sorters enheter.Lägg till som favorit
  Nya Samsung Galaxy Note 10 kommer i två tunna versioner

  Nya Samsung Galaxy Note 10 kommer i två tunna versioner

  Samsung har just lanserat Galaxy Note 10 och Galaxy Note 10+. Den förstnämnde är mindre än Samsung Galaxy S10 och båda modellerna är tunnare och snabbare än någonsin.Lägg till som favorit
  Samsung tar fighten med iPad Pro

  Samsung tar fighten med iPad Pro

  Samsung Galaxy Tab S6 med S Pen är redo att utmana Apples dominans på surfplattemarknaden.Lägg till som favorit
  Motorola One Vision

  Motorola One Vision

  Trots en del utmaningar ger Motorola One Vision mer än vad man rimligtvis kan förvänta sig för pengarna. Här är det verkligen tal om mellanklass med superkrafter.

  Lägg till som favorit
  Trump: Nu får amerikanska företag (kanske) sälja teknik till Huawei trots allt

  Trump: Nu får amerikanska företag (kanske) sälja teknik till Huawei trots allt

  Den amerikanska presidenten, och därför förmodligen också de amerikanska myndigheterna, har ändrat hållning i deras blockad mot Huawei. Den nya ståndpunkten gör livet lite lättare för den kinesiska mobiljätten. Lägg till som favorit
  Jonathan Ive lämnar Apple

  Jonathan Ive lämnar Apple

  Apples designchef, en av företagets absolutaste viktigaste personer, lämnar företaget nästa år.Lägg till som favorit
  Samsung Galaxy Fold är äntligen klar!

  Samsung Galaxy Fold är äntligen klar!

  Samsung har löst ”de flesta problemen” med den hopfällbara skärmen.Lägg till som favorit
  Facebook lanserar kryptovaluta

  Facebook lanserar kryptovaluta

  Den nya globala valutan kommer 2020.Lägg till som favorit
  annons
  Stäng meny