Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: KEF T301 + T-2

Platta högtalare, platt ljud?

Flera av testdeltagarna har ganska så stora lådor som sätts på väggen, men KEF T301 är lövtunna. Detta är rätt val för designintresserade! Tyvärr är ljudet också i plattaste laget …

Av / 2013-09-12 - 05:00
KEF T301 + T-2
Geir Gråbein Nordby

T-serien är KEFs version av diskreta hemmabiohögtalare där tanken har varit att matcha tunna LED-flatskärmar. För detta ändamål har KEF tagit fram nya högtalarelement med extremt låg profil. De extra platta bas- och diskantelementen bidrar också till att styva till ”kabinettet”, som bara är 3,5 cm djupt. Högtalarna finns i svart och vitt, med matchande tygfronter.

Användning
T301 är ett riktigt imponerande stycke industridesign med snyggt och genomtänkt utförande. Själva högtalaren kan i princip hängas på väggen med en enda skruv, men det ingår för säkerhets skull ett gediget metallfäste som ger bättre förankring i väggen. Det ingår även små socklar för bordsplacering om man hellre vill ha det. Högtalarkablarna skruvas fast i pyttesmå skruvterminaler som dras år med insexnyckel.

Den matchande subbasen T-2 har ett 10-tums baselement i en extra kompakt, sluten låda och drivs av en 250-watts klass D-förstärkare. Subbasens platta form gör att den passar fint att ställa tätt intill väggen nedanför högtalarna.

Ljudkvalitet
KEF-högtalarna har betydligt mindre slagvolym än DLS Flatbox, och det hörs även på ljudet som rent allmänt har mindre sprutt i mellanregistret än DLS fylliga och varma klang. Röster och instrument som piano får betydligt mindre ”kropp” och tyngd.

Däremot har KEF T301 en hörbart mer distinkt diskant, som gör att gitarrer och andra stränginstrument klingar friskare i de översta oktaverna. Övertonerna återges bättre hos KEF, men mellanregistret är alltså betydligt tunnare. Det finns också gränser för hur högt man kan spela innan det låter hårt och ansträngt.

Högtalarna är uppenbart gjorda för att spela tillsammans med en subbas och T-2 gör ett bra jobb även om den låter tamare än DLS större motsvarighet. Basåtergivningen är rund och fyllig, men inte lika taktfast och stram trots att kabinettet är slutet. Det gör också att samspelet mellan bas och mellanregister/diskant inte är lika sömlöst. När vi sätter på Daft Punk och ”Game of Love” låter det lite rörigt och högtalarna väcker inte liv i diskokänslan lika mycket som de andra systemen i testet. Det går däremot att klämma ut ganska så bra ljud ur KEF-högtalarna om man har en hemmabioreceiver med bra avståndsjustering och equalizer, så att klangbalans och timing går att korrigera. Ur den synvinkeln är förmodligen 5.1-versionen av KEF-systemet ett bättre köp än den här 2.1-varianten.

Slutsats
KEF T301 är testets tunnaste och billigaste vägghögtalare. Tyvärr präglas ljudet till viss del av det också, det är hörbart tunnare och tamare än från de andra testdeltagarna. Å andra sidan är det få som kan mäta sig med KEFs smala formfaktor. Detta är högtalare som är klippta och skurna för alla som vill ha ett ljudsystem med så diskret framtoning som möjligt och som är villiga att kompromissa en smula med ljudkvaliteten.

Ljud & Bild tycker

Tunn design Genomtänkt montering Platt ljudbild Tunt mellanregister

Också i detta test:

Vägghögtalare

Martin Logan SLM + Dynamo 700w

Låt musiken sväva!

Med bland annat en påkostad banddiskant tar Martin Logan övertonerna till nya musikaliska höjder. Lager på lager i ljudbilden skalas av viktlöst och utsökt. Men se upp – subbasen kan vara svår att ställa in.

Superb upplösning Lysande tonkvalitet
Subbas passar bäst med hemmabioreceiver
Läs hela testet

DLS Flatbox Flatsub 8

Välljud och väggprydnad

DLS Flatbox målar upp en stor, varm och fyllig ljudbild och tack vare en potent subbas ger de svenska högtalarna extra mycket ljud för pengarna.

Lättmonterade och välljudande Väl integrerad subbas
Klämterminaler
Läs hela testet

Klipsch G-28 + SW-308

Tändstiftet

Hög känslighet och oerhört snabb respons gör att det här tändstiftet inte behöver någon kraftig förstärkare för att få fart på huset. Musiken formligen sprutar ur Klipsch-högtalarna som även utan subbas ger en bra ”live-känsla”.

Sprudlande dynamik Spelar högt även med svag förstärkare
Saknar en smula upplösning
Läs hela testet

DALI Ikon On-Wall mk2+ Sub E-12F

Väggkonst à la DALI

Du behöver inte längre vara miljonär för att ha en Dali på väggen. Det här konstverket kostar bara ett par tusenlappar. Icon On-Wall mk2 sticker ut en del från väggen vilket ger större kabinettvolym, det påverkar elegansen men gör ljudet desto fylligare.

Distinkt ljud Funkar utan subbas
Lite kantiga kabinett Inte lika bra upplösning som de bästa
Läs hela testet

System Audio Exact

Vägghögtalare för vuxna

Testets största vägghögtalare är riktiga tungviktare! Å andra sidan klarar de sig utan subbas.

Superb upplösning Lysande tonkvalitet
Subbas passar bäst med hemmabioreceiver
Läs hela testet

Audiovector On-Wall Super + Ki-Sub

Äkta hifi på väggen

Audiovector spelar musik med sagolik upplösning och övergången mellan subbas och högtalare är så sömlös att det nästan låter som om vi lyssnar på stora golvhögtalare. Silkesvantarna svingar en slägga!

Prydlig sammanhållning Snygg upplösning Svängig bas
Inte mycket
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

Rulla till toppen