annonse
annonse

test: Apple TV 4K

September 2017Apple TV 4Kx

Superbild för alla

Äntligen en överkomlig bildkälla som gör det lätt att komma åt film i 4K HDR-kvalitet.

Bättre prestanda för komplexare innehåll. Äntligen 4K-upplösning och HDR.
Dåligt stöd för ljudformat i dagsläget. Videouppskalningen kunde vara bättre.

För två år sedan uppdaterades äntligen Apple TV så att man fick en liknande upplevelse som på sin iPhone och iPad. Man fick tillgång till ett stort utbud av appar i App Store och en smart fjärrkontroll med pekplatta. Plötsligt fanns det appar för strömmande media från TV-kanalerna och alla de stora nättjänsterna. Men det var som att den var gjort för att bara nätt och jämt kunna spela dåtidens innehåll. Den stödde bara HD-upplösning och få moderna standarder. Men nu är Apple TV 4K här.

Apple TV 4K
En helt ny Apple TV-dimension (Foto: Ljud & Bild)

Högupplöst och HDR

Inte nog med att upplösningen har ökats till Ultra-HD, det finns också stöd för större dynamiskt färgomfång. Det innebär alltså att man både kan få fler färgnyanser, större kontrast i scenerna och en högre maximal ljusstyrka. Inte bara enligt den fria HDR10-standarden utan Apple har även kostat på sig licensen för Dolby Vision, som har ännu bättre dynamisk kontrast.

Betydligt bättre stöd för moderna TV-apparater (Foto: Ljud & Bild)

Detta är ett stort lyft för dig som sitter med en fin nyinköpt 4K-TV med HDR-stöd. För att verkligen kunna utnyttja den fina bilden i skärmen har du hittills behövs köpa en Ultra-HD Bluray-spelare, och sedan köpa fysiska skivor med dina filmer. Både krångligt och dyrt då filmerna typiskt kostar 300 kr. Eller så har du fått nöja dig med Netflix utbud. Med Apple TV 4K får du en betydligt billigare bildkälla med enklare tillgång till ett större filmbibliotek.

iTunes 4K HDR Wonder Woman iTunes 4K HDR San Andreas iTunes 4K HDR Magnificent Seven iTunes 4K HDR Mad Max iTunes 4K HDR Fantastic Beasts
<
>
Tunes-4K-HDR-Magnificent-Seven

Exempel på 4K HDR-innehåll på iTunes vid lanseringen

Apple har nämligen skrivit kontrakt med alla de stora filmbolagen, utom Disney, om att göra deras 4K-filmer tillgängliga i iTunes Movies. De första har redan börjat dyka upp, och Apple lovar att om man redan har köpt en film i HD så uppgraderas den gratis till 4K. Nyare filmer kostar typiskt 169 kronor. Dessutom finns Netflix, mestadels egenproducerade, material i 4K om man betalar lite extra. Amazon Prime är också på gång, med aggressivt prissatta filmer.

Netflix 4K HDR The OA Netflix 4K HDR Marco Polo Netflix 4K HDR Iron First Netflix 4K HDR Daredevil Netflix 4K HDR Chefs Table Netflix 4K HDR Star Trek Discovery
<
>
Netflix-4K-HDR-Star-Trek-Discovery

Något av Netflix 4K HDR-innehåll, bland annat nya Star Trek Discovery.

Bild- och ljudkvalitet

Vi testade bildkvaliteten på en LG OLED55B7V, då LG är en av de få som har ett brett utbud av Dolby Vision-certifierade TV-apparater. Bara att äntligen få en högupplöst bild är ett stort lyft, där man ser detaljer som tidigare suddats ut. Och med all ny färginformation så urskiljer man plötsligt detaljer som dolts i skuggor, solnedgångar blir inte längre randiga och snöfält ser inte längre tvådimensionella ut. Till och med Apples remastrade skärmsläckare är trollbindande vackra.

Apple TV 4K
En idé om skillnaden mellan SDR och HDR (Foto: Apple)

Hur bra Apple TV 4K än har blivit på bild så släpar den dock efter när det gäller en väl så viktig dimension – ljudet. Med enbart Dolby Digital som surroundljud är man kvar på samma HD-nivå som den gamla modellen. Det påstås dock att det inte finns någon begränsning i hårdvaran för ljudformaten. Det är alltså fullt möjligt att Apple i en kommande uppdatering lägger till format som passar 4K bättre, som exempelvis Dolby Atmos.

Snabbare och enklare

På utsidan ser Apple TV 4K exakt likadan ut, med undantag för att den måttligt användbara USB-porten har försvunnit. Nätverksuttaget har däremot uppgraderats till megabit-hastighet och det trådlösa nätverket kör också senaste standard så att det ska klara 4K-överföringar. Processorn har uppdaterats från gamla A8, som satt i iPhone 6, till fyrkärniga A10X som sitter i iPad Pro. Därmed finns det tillräckligt med hästkrafter även för spel i 4K-upplösning.

Ett bekant utseende (Foto: Apple)

Fjärrkontrollen är den samma som tidigare, med den minimala skillnaden att det nu är lättare att hitta hem-knappen med fingret. Däremot har det med iOS 11 blivit ännu enklare att använda sin iPhone eller iPad för att kontrollera Apple TV 4K. Man kan nu lägga till Remote-appen direkt i kontrollcentret, så att man med ett svep upp från botten direkt hittar fjärren. Det är betydligt enklare att mata in sökningar eller lösenord med ett touchtangentbord på skärmen.

Enkel styrning med iOS 11 (Foto: Ljud & Bild)

Eller så använder man röstassistenten Siri. Genom att hålla in mikrofonknappen på fjärren kan man be den söka efter filmtitlar, skådespelare eller genrer. Det gäller även det nya innehållet där man kan be den att ”visa 4K-filmer” eller ”visa HDR-filmer”. Man kan även förfina sökresultaten genom att följa upp med exempelvis ”bara komedier”.

Hitta innehåll med röstassistenten Siri (Foto: Ljud & Bild)

I väntan på appen

En av de mer intressanta apparna vi fortfarande väntar på är TV-appen. Tanken är att man ska kunna hitta innehållet från så många källor som möjligt i samma app och slippa hoppa runt i flera appar. Den håller reda på vilket avsnitt du är på i en säsong och om det kommer en ny säsong av något du tittat klart på. Appen släpps i slutet av året i Sverige och bekräftat innehåll är SVT Play, Viaplay, Viafree och C More, men förhoppningsvis är fler på gång.

Snart kommer TV-appen, som även kan köras på iOS-enheter (Foto: Apple)

Slutsats

Apple lägger inte bara till högupplöst bild, vilket är på tiden, utan går ett steg längre och bjuder oss på större färgdjup med stöd för HDR. Därmed blir plötsligt HDR inte bara ett modeord för att sälja TV-apparater, utan något vi alla helt plötsligt får tillgång till. Med innehåll från iTunes, Netflix och Amazon Prime kan nu sitta hemma i soffan och klicka fram filmer som gör rättvisa åt ens nya fina TV som stöder ny teknik för fantastisk bildkvalitet.

För två år sedan uppdaterades äntligen Apple TV så att man fick en liknande upplevelse som på sin iPhone och iPad. Man fick tillgång till ett stort utbud av appar i App Store och en smart fjärrkontroll med pekplatta. Plötsligt fanns det appar för strömmande media från TV-kanalerna och alla de stora nättjänsterna. Men det var som att den var gjort för att bara nätt och jämt kunna spela dåtidens innehåll. Den stödde bara HD-upplösning och få moderna standarder. Men nu är Apple TV 4K här. [caption id="attachment_68237" align="alignnone" width="460"]Apple TV 4K En helt ny Apple TV-dimension (Foto: Ljud & Bild)[/caption]

Högupplöst och HDR

Inte nog med att upplösningen har ökats till Ultra-HD, det finns också stöd för större dynamiskt färgomfång. Det innebär alltså att man både kan få fler färgnyanser, större kontrast i scenerna och en högre maximal ljusstyrka. Inte bara enligt den fria HDR10-standarden utan Apple har även kostat på sig licensen för Dolby Vision, som har ännu bättre dynamisk kontrast. [caption id="attachment_68232" align="alignnone" width="460"] Betydligt bättre stöd för moderna TV-apparater (Foto: Ljud & Bild)[/caption] Detta är ett stort lyft för dig som sitter med en fin nyinköpt 4K-TV med HDR-stöd. För att verkligen kunna utnyttja den fina bilden i skärmen har du hittills behövs köpa en Ultra-HD Bluray-spelare, och sedan köpa fysiska skivor med dina filmer. Både krångligt och dyrt då filmerna typiskt kostar 300 kr. Eller så har du fått nöja dig med Netflix utbud. Med Apple TV 4K får du en betydligt billigare bildkälla med enklare tillgång till ett större filmbibliotek. [gallery ids="68239,68238,68236,68235,68234"] Exempel på 4K HDR-innehåll på iTunes vid lanseringen Apple har nämligen skrivit kontrakt med alla de stora filmbolagen, utom Disney, om att göra deras 4K-filmer tillgängliga i iTunes Movies. De första har redan börjat dyka upp, och Apple lovar att om man redan har köpt en film i HD så uppgraderas den gratis till 4K. Nyare filmer kostar typiskt 169 kronor. Dessutom finns Netflix, mestadels egenproducerade, material i 4K om man betalar lite extra. Amazon Prime är också på gång, med aggressivt prissatta filmer. [gallery ids="68245,68244,68243,68242,68241,68248"] Något av Netflix 4K HDR-innehåll, bland annat nya Star Trek Discovery.

Bild- och ljudkvalitet

Vi testade bildkvaliteten på en LG OLED55B7V, då LG är en av de få som har ett brett utbud av Dolby Vision-certifierade TV-apparater. Bara att äntligen få en högupplöst bild är ett stort lyft, där man ser detaljer som tidigare suddats ut. Och med all ny färginformation så urskiljer man plötsligt detaljer som dolts i skuggor, solnedgångar blir inte längre randiga och snöfält ser inte längre tvådimensionella ut. Till och med Apples remastrade skärmsläckare är trollbindande vackra. [caption id="attachment_68250" align="alignnone" width="460"]Apple TV 4K En idé om skillnaden mellan SDR och HDR (Foto: Apple)[/caption] Hur bra Apple TV 4K än har blivit på bild så släpar den dock efter när det gäller en väl så viktig dimension – ljudet. Med enbart Dolby Digital som surroundljud är man kvar på samma HD-nivå som den gamla modellen. Det påstås dock att det inte finns någon begränsning i hårdvaran för ljudformaten. Det är alltså fullt möjligt att Apple i en kommande uppdatering lägger till format som passar 4K bättre, som exempelvis Dolby Atmos. https://youtu.be/W9AIJqDgJHg

Snabbare och enklare

På utsidan ser Apple TV 4K exakt likadan ut, med undantag för att den måttligt användbara USB-porten har försvunnit. Nätverksuttaget har däremot uppgraderats till megabit-hastighet och det trådlösa nätverket kör också senaste standard så att det ska klara 4K-överföringar. Processorn har uppdaterats från gamla A8, som satt i iPhone 6, till fyrkärniga A10X som sitter i iPad Pro. Därmed finns det tillräckligt med hästkrafter även för spel i 4K-upplösning. [caption id="attachment_68249" align="alignnone" width="460"] Ett bekant utseende (Foto: Apple)[/caption] Fjärrkontrollen är den samma som tidigare, med den minimala skillnaden att det nu är lättare att hitta hem-knappen med fingret. Däremot har det med iOS 11 blivit ännu enklare att använda sin iPhone eller iPad för att kontrollera Apple TV 4K. Man kan nu lägga till Remote-appen direkt i kontrollcentret, så att man med ett svep upp från botten direkt hittar fjärren. Det är betydligt enklare att mata in sökningar eller lösenord med ett touchtangentbord på skärmen. [caption id="attachment_68233" align="alignnone" width="460"] Enkel styrning med iOS 11 (Foto: Ljud & Bild)[/caption] Eller så använder man röstassistenten Siri. Genom att hålla in mikrofonknappen på fjärren kan man be den söka efter filmtitlar, skådespelare eller genrer. Det gäller även det nya innehållet där man kan be den att ”visa 4K-filmer” eller ”visa HDR-filmer”. Man kan även förfina sökresultaten genom att följa upp med exempelvis ”bara komedier”. [caption id="attachment_68262" align="alignnone" width="460"] Hitta innehåll med röstassistenten Siri (Foto: Ljud & Bild)[/caption]

I väntan på appen

En av de mer intressanta apparna vi fortfarande väntar på är TV-appen. Tanken är att man ska kunna hitta innehållet från så många källor som möjligt i samma app och slippa hoppa runt i flera appar. Den håller reda på vilket avsnitt du är på i en säsong och om det kommer en ny säsong av något du tittat klart på. Appen släpps i slutet av året i Sverige och bekräftat innehåll är SVT Play, Viaplay, Viafree och C More, men förhoppningsvis är fler på gång. [caption id="attachment_68251" align="alignnone" width="460"] Snart kommer TV-appen, som även kan köras på iOS-enheter (Foto: Apple)[/caption]

Slutsats

Apple lägger inte bara till högupplöst bild, vilket är på tiden, utan går ett steg längre och bjuder oss på större färgdjup med stöd för HDR. Därmed blir plötsligt HDR inte bara ett modeord för att sälja TV-apparater, utan något vi alla helt plötsligt får tillgång till. Med innehåll från iTunes, Netflix och Amazon Prime kan nu sitta hemma i soffan och klicka fram filmer som gör rättvisa åt ens nya fina TV som stöder ny teknik för fantastisk bildkvalitet.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Operativsystem: tvOS 11
Processor: Quadcore Apple A10X
Lagring: 32-64 GB
Anslutningar: HDMI 2.0a, Gbit Ethernet
Trådlöst: Wifi 802.11ac, BT 5.0
Fjärr: BT, IR, beröringskänslig
Mått/vikt: 98 x 98 x 35 mm/425 gram

Pris: 2000,-

Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-