annonse
annonse
annonse

test: Apple TV 4K

September 2017Apple TV 4Kx

Superbild för alla

Äntligen en överkomlig bildkälla som gör det lätt att komma åt film i 4K HDR-kvalitet.

Bättre prestanda för komplexare innehåll. Äntligen 4K-upplösning och HDR.
Dåligt stöd för ljudformat i dagsläget. Videouppskalningen kunde vara bättre.

För två år sedan uppdaterades äntligen Apple TV så att man fick en liknande upplevelse som på sin iPhone och iPad. Man fick tillgång till ett stort utbud av appar i App Store och en smart fjärrkontroll med pekplatta. Plötsligt fanns det appar för strömmande media från TV-kanalerna och alla de stora nättjänsterna. Men det var som att den var gjort för att bara nätt och jämt kunna spela dåtidens innehåll. Den stödde bara HD-upplösning och få moderna standarder. Men nu är Apple TV 4K här.

Apple TV 4K
En helt ny Apple TV-dimension (Foto: Ljud & Bild)

Högupplöst och HDR

Inte nog med att upplösningen har ökats till Ultra-HD, det finns också stöd för större dynamiskt färgomfång. Det innebär alltså att man både kan få fler färgnyanser, större kontrast i scenerna och en högre maximal ljusstyrka. Inte bara enligt den fria HDR10-standarden utan Apple har även kostat på sig licensen för Dolby Vision, som har ännu bättre dynamisk kontrast.

Betydligt bättre stöd för moderna TV-apparater (Foto: Ljud & Bild)

Detta är ett stort lyft för dig som sitter med en fin nyinköpt 4K-TV med HDR-stöd. För att verkligen kunna utnyttja den fina bilden i skärmen har du hittills behövs köpa en Ultra-HD Bluray-spelare, och sedan köpa fysiska skivor med dina filmer. Både krångligt och dyrt då filmerna typiskt kostar 300 kr. Eller så har du fått nöja dig med Netflix utbud. Med Apple TV 4K får du en betydligt billigare bildkälla med enklare tillgång till ett större filmbibliotek.

<
>
Tunes-4K-HDR-Magnificent-Seven

Exempel på 4K HDR-innehåll på iTunes vid lanseringen

Apple har nämligen skrivit kontrakt med alla de stora filmbolagen, utom Disney, om att göra deras 4K-filmer tillgängliga i iTunes Movies. De första har redan börjat dyka upp, och Apple lovar att om man redan har köpt en film i HD så uppgraderas den gratis till 4K. Nyare filmer kostar typiskt 169 kronor. Dessutom finns Netflix, mestadels egenproducerade, material i 4K om man betalar lite extra. Amazon Prime är också på gång, med aggressivt prissatta filmer.

<
>
Netflix-4K-HDR-Star-Trek-Discovery

Något av Netflix 4K HDR-innehåll, bland annat nya Star Trek Discovery.

Bild- och ljudkvalitet

Vi testade bildkvaliteten på en LG OLED55B7V, då LG är en av de få som har ett brett utbud av Dolby Vision-certifierade TV-apparater. Bara att äntligen få en högupplöst bild är ett stort lyft, där man ser detaljer som tidigare suddats ut. Och med all ny färginformation så urskiljer man plötsligt detaljer som dolts i skuggor, solnedgångar blir inte längre randiga och snöfält ser inte längre tvådimensionella ut. Till och med Apples remastrade skärmsläckare är trollbindande vackra.

Apple TV 4K
En idé om skillnaden mellan SDR och HDR (Foto: Apple)

Hur bra Apple TV 4K än har blivit på bild så släpar den dock efter när det gäller en väl så viktig dimension – ljudet. Med enbart Dolby Digital som surroundljud är man kvar på samma HD-nivå som den gamla modellen. Det påstås dock att det inte finns någon begränsning i hårdvaran för ljudformaten. Det är alltså fullt möjligt att Apple i en kommande uppdatering lägger till format som passar 4K bättre, som exempelvis Dolby Atmos.

Snabbare och enklare

På utsidan ser Apple TV 4K exakt likadan ut, med undantag för att den måttligt användbara USB-porten har försvunnit. Nätverksuttaget har däremot uppgraderats till megabit-hastighet och det trådlösa nätverket kör också senaste standard så att det ska klara 4K-överföringar. Processorn har uppdaterats från gamla A8, som satt i iPhone 6, till fyrkärniga A10X som sitter i iPad Pro. Därmed finns det tillräckligt med hästkrafter även för spel i 4K-upplösning.

Ett bekant utseende (Foto: Apple)

Fjärrkontrollen är den samma som tidigare, med den minimala skillnaden att det nu är lättare att hitta hem-knappen med fingret. Däremot har det med iOS 11 blivit ännu enklare att använda sin iPhone eller iPad för att kontrollera Apple TV 4K. Man kan nu lägga till Remote-appen direkt i kontrollcentret, så att man med ett svep upp från botten direkt hittar fjärren. Det är betydligt enklare att mata in sökningar eller lösenord med ett touchtangentbord på skärmen.

Enkel styrning med iOS 11 (Foto: Ljud & Bild)

Eller så använder man röstassistenten Siri. Genom att hålla in mikrofonknappen på fjärren kan man be den söka efter filmtitlar, skådespelare eller genrer. Det gäller även det nya innehållet där man kan be den att ”visa 4K-filmer” eller ”visa HDR-filmer”. Man kan även förfina sökresultaten genom att följa upp med exempelvis ”bara komedier”.

Hitta innehåll med röstassistenten Siri (Foto: Ljud & Bild)

I väntan på appen

En av de mer intressanta apparna vi fortfarande väntar på är TV-appen. Tanken är att man ska kunna hitta innehållet från så många källor som möjligt i samma app och slippa hoppa runt i flera appar. Den håller reda på vilket avsnitt du är på i en säsong och om det kommer en ny säsong av något du tittat klart på. Appen släpps i slutet av året i Sverige och bekräftat innehåll är SVT Play, Viaplay, Viafree och C More, men förhoppningsvis är fler på gång.

Snart kommer TV-appen, som även kan köras på iOS-enheter (Foto: Apple)

Slutsats

Apple lägger inte bara till högupplöst bild, vilket är på tiden, utan går ett steg längre och bjuder oss på större färgdjup med stöd för HDR. Därmed blir plötsligt HDR inte bara ett modeord för att sälja TV-apparater, utan något vi alla helt plötsligt får tillgång till. Med innehåll från iTunes, Netflix och Amazon Prime kan nu sitta hemma i soffan och klicka fram filmer som gör rättvisa åt ens nya fina TV som stöder ny teknik för fantastisk bildkvalitet.

För två år sedan uppdaterades äntligen Apple TV så att man fick en liknande upplevelse som på sin iPhone och iPad. Man fick tillgång till ett stort utbud av appar i App Store och en smart fjärrkontroll med pekplatta. Plötsligt fanns det appar för strömmande media från TV-kanalerna och alla de stora nättjänsterna. Men det var som att den var gjort för att bara nätt och jämt kunna spela dåtidens innehåll. Den stödde bara HD-upplösning och få moderna standarder. Men nu är Apple TV 4K här.[caption id="attachment_68237" align="alignnone" width="460"]Apple TV 4K En helt ny Apple TV-dimension (Foto: Ljud & Bild)[/caption]

Högupplöst och HDR

Inte nog med att upplösningen har ökats till Ultra-HD, det finns också stöd för större dynamiskt färgomfång. Det innebär alltså att man både kan få fler färgnyanser, större kontrast i scenerna och en högre maximal ljusstyrka. Inte bara enligt den fria HDR10-standarden utan Apple har även kostat på sig licensen för Dolby Vision, som har ännu bättre dynamisk kontrast.[caption id="attachment_68232" align="alignnone" width="460"] Betydligt bättre stöd för moderna TV-apparater (Foto: Ljud & Bild)[/caption]Detta är ett stort lyft för dig som sitter med en fin nyinköpt 4K-TV med HDR-stöd. För att verkligen kunna utnyttja den fina bilden i skärmen har du hittills behövs köpa en Ultra-HD Bluray-spelare, och sedan köpa fysiska skivor med dina filmer. Både krångligt och dyrt då filmerna typiskt kostar 300 kr. Eller så har du fått nöja dig med Netflix utbud. Med Apple TV 4K får du en betydligt billigare bildkälla med enklare tillgång till ett större filmbibliotek.[gallery ids="68239,68238,68236,68235,68234"]Exempel på 4K HDR-innehåll på iTunes vid lanseringenApple har nämligen skrivit kontrakt med alla de stora filmbolagen, utom Disney, om att göra deras 4K-filmer tillgängliga i iTunes Movies. De första har redan börjat dyka upp, och Apple lovar att om man redan har köpt en film i HD så uppgraderas den gratis till 4K. Nyare filmer kostar typiskt 169 kronor. Dessutom finns Netflix, mestadels egenproducerade, material i 4K om man betalar lite extra. Amazon Prime är också på gång, med aggressivt prissatta filmer.[gallery ids="68245,68244,68243,68242,68241,68248"]Något av Netflix 4K HDR-innehåll, bland annat nya Star Trek Discovery.

Bild- och ljudkvalitet

Vi testade bildkvaliteten på en LG OLED55B7V, då LG är en av de få som har ett brett utbud av Dolby Vision-certifierade TV-apparater. Bara att äntligen få en högupplöst bild är ett stort lyft, där man ser detaljer som tidigare suddats ut. Och med all ny färginformation så urskiljer man plötsligt detaljer som dolts i skuggor, solnedgångar blir inte längre randiga och snöfält ser inte längre tvådimensionella ut. Till och med Apples remastrade skärmsläckare är trollbindande vackra.[caption id="attachment_68250" align="alignnone" width="460"]Apple TV 4K En idé om skillnaden mellan SDR och HDR (Foto: Apple)[/caption]Hur bra Apple TV 4K än har blivit på bild så släpar den dock efter när det gäller en väl så viktig dimension – ljudet. Med enbart Dolby Digital som surroundljud är man kvar på samma HD-nivå som den gamla modellen. Det påstås dock att det inte finns någon begränsning i hårdvaran för ljudformaten. Det är alltså fullt möjligt att Apple i en kommande uppdatering lägger till format som passar 4K bättre, som exempelvis Dolby Atmos.https://youtu.be/W9AIJqDgJHg

Snabbare och enklare

På utsidan ser Apple TV 4K exakt likadan ut, med undantag för att den måttligt användbara USB-porten har försvunnit. Nätverksuttaget har däremot uppgraderats till megabit-hastighet och det trådlösa nätverket kör också senaste standard så att det ska klara 4K-överföringar. Processorn har uppdaterats från gamla A8, som satt i iPhone 6, till fyrkärniga A10X som sitter i iPad Pro. Därmed finns det tillräckligt med hästkrafter även för spel i 4K-upplösning.[caption id="attachment_68249" align="alignnone" width="460"] Ett bekant utseende (Foto: Apple)[/caption]Fjärrkontrollen är den samma som tidigare, med den minimala skillnaden att det nu är lättare att hitta hem-knappen med fingret. Däremot har det med iOS 11 blivit ännu enklare att använda sin iPhone eller iPad för att kontrollera Apple TV 4K. Man kan nu lägga till Remote-appen direkt i kontrollcentret, så att man med ett svep upp från botten direkt hittar fjärren. Det är betydligt enklare att mata in sökningar eller lösenord med ett touchtangentbord på skärmen.[caption id="attachment_68233" align="alignnone" width="460"] Enkel styrning med iOS 11 (Foto: Ljud & Bild)[/caption]Eller så använder man röstassistenten Siri. Genom att hålla in mikrofonknappen på fjärren kan man be den söka efter filmtitlar, skådespelare eller genrer. Det gäller även det nya innehållet där man kan be den att ”visa 4K-filmer” eller ”visa HDR-filmer”. Man kan även förfina sökresultaten genom att följa upp med exempelvis ”bara komedier”.[caption id="attachment_68262" align="alignnone" width="460"] Hitta innehåll med röstassistenten Siri (Foto: Ljud & Bild)[/caption]

I väntan på appen

En av de mer intressanta apparna vi fortfarande väntar på är TV-appen. Tanken är att man ska kunna hitta innehållet från så många källor som möjligt i samma app och slippa hoppa runt i flera appar. Den håller reda på vilket avsnitt du är på i en säsong och om det kommer en ny säsong av något du tittat klart på. Appen släpps i slutet av året i Sverige och bekräftat innehåll är SVT Play, Viaplay, Viafree och C More, men förhoppningsvis är fler på gång.[caption id="attachment_68251" align="alignnone" width="460"] Snart kommer TV-appen, som även kan köras på iOS-enheter (Foto: Apple)[/caption]

Slutsats

Apple lägger inte bara till högupplöst bild, vilket är på tiden, utan går ett steg längre och bjuder oss på större färgdjup med stöd för HDR. Därmed blir plötsligt HDR inte bara ett modeord för att sälja TV-apparater, utan något vi alla helt plötsligt får tillgång till. Med innehåll från iTunes, Netflix och Amazon Prime kan nu sitta hemma i soffan och klicka fram filmer som gör rättvisa åt ens nya fina TV som stöder ny teknik för fantastisk bildkvalitet.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Apple TV 4K
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Operativsystem: tvOS 11
Processor: Quadcore Apple A10X
Lagring: 32-64 GB
Anslutningar: HDMI 2.0a, Gbit Ethernet
Trådlöst: Wifi 802.11ac, BT 5.0
Fjärr: BT, IR, beröringskänslig
Mått/vikt: 98 x 98 x 35 mm/425 gram

Pris: 2000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

annonse

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.