TEST AV Apple TV 4K

Superbild för alla

Äntligen en överkomlig bildkĂ€lla som gör det lĂ€tt att komma Ă„t film i 4K HDR-kvalitet.

Ljud & Bild tycker:
BĂ€ttre prestanda för komplexare innehĂ„ll. Äntligen 4K-upplösning och HDR.
DÄligt stöd för ljudformat i dagslÀget. Videouppskalningen kunde vara bÀttre.

För tvÄ Är sedan uppdaterades Àntligen Apple TV sÄ att man fick en liknande upplevelse som pÄ sin iPhone och iPad. Man fick tillgÄng till ett stort utbud av appar i App Store och en smart fjÀrrkontroll med pekplatta. Plötsligt fanns det appar för strömmande media frÄn TV-kanalerna och alla de stora nÀttjÀnsterna. Men det var som att den var gjort för att bara nÀtt och jÀmt kunna spela dÄtidens innehÄll. Den stödde bara HD-upplösning och fÄ moderna standarder. Men nu Àr Apple TV 4K hÀr.

Apple TV 4K
En helt ny Apple TV-dimension (Foto: Ljud & Bild)

Högupplöst och HDR

Inte nog med att upplösningen har ökats till Ultra-HD, det finns ocksÄ stöd för större dynamiskt fÀrgomfÄng. Det innebÀr alltsÄ att man bÄde kan fÄ fler fÀrgnyanser, större kontrast i scenerna och en högre maximal ljusstyrka. Inte bara enligt den fria HDR10-standarden utan Apple har Àven kostat pÄ sig licensen för Dolby Vision, som har Ànnu bÀttre dynamisk kontrast.

Betydligt bÀttre stöd för moderna TV-apparater (Foto: Ljud & Bild)

Detta Àr ett stort lyft för dig som sitter med en fin nyinköpt 4K-TV med HDR-stöd. För att verkligen kunna utnyttja den fina bilden i skÀrmen har du hittills behövs köpa en Ultra-HD Bluray-spelare, och sedan köpa fysiska skivor med dina filmer. BÄde krÄngligt och dyrt dÄ filmerna typiskt kostar 300 kr. Eller sÄ har du fÄtt nöja dig med Netflix utbud. Med Apple TV 4K fÄr du en betydligt billigare bildkÀlla med enklare tillgÄng till ett större filmbibliotek.

Exempel pÄ 4K HDR-innehÄll pÄ iTunes vid lanseringen

Apple har nÀmligen skrivit kontrakt med alla de stora filmbolagen, utom Disney, om att göra deras 4K-filmer tillgÀngliga i iTunes Movies. De första har redan börjat dyka upp, och Apple lovar att om man redan har köpt en film i HD sÄ uppgraderas den gratis till 4K. Nyare filmer kostar typiskt 169 kronor. Dessutom finns Netflix, mestadels egenproducerade, material i 4K om man betalar lite extra. Amazon Prime Àr ocksÄ pÄ gÄng, med aggressivt prissatta filmer.

NÄgot av Netflix 4K HDR-innehÄll, bland annat nya Star Trek Discovery.

Bild- och ljudkvalitet

Vi testade bildkvaliteten pÄ en LG OLED55B7V, dÄ LG Àr en av de fÄ som har ett brett utbud av Dolby Vision-certifierade TV-apparater. Bara att Àntligen fÄ en högupplöst bild Àr ett stort lyft, dÀr man ser detaljer som tidigare suddats ut. Och med all ny fÀrginformation sÄ urskiljer man plötsligt detaljer som dolts i skuggor, solnedgÄngar blir inte lÀngre randiga och snöfÀlt ser inte lÀngre tvÄdimensionella ut. Till och med Apples remastrade skÀrmslÀckare Àr trollbindande vackra.

Apple TV 4K
En idé om skillnaden mellan SDR och HDR (Foto: Apple)

Hur bra Apple TV 4K Ă€n har blivit pĂ„ bild sĂ„ slĂ€par den dock efter nĂ€r det gĂ€ller en vĂ€l sĂ„ viktig dimension – ljudet. Med enbart Dolby Digital som surroundljud Ă€r man kvar pĂ„ samma HD-nivĂ„ som den gamla modellen. Det pĂ„stĂ„s dock att det inte finns nĂ„gon begrĂ€nsning i hĂ„rdvaran för ljudformaten. Det Ă€r alltsĂ„ fullt möjligt att Apple i en kommande uppdatering lĂ€gger till format som passar 4K bĂ€ttre, som exempelvis Dolby Atmos.

Snabbare och enklare

PÄ utsidan ser Apple TV 4K exakt likadan ut, med undantag för att den mÄttligt anvÀndbara USB-porten har försvunnit. NÀtverksuttaget har dÀremot uppgraderats till megabit-hastighet och det trÄdlösa nÀtverket kör ocksÄ senaste standard sÄ att det ska klara 4K-överföringar. Processorn har uppdaterats frÄn gamla A8, som satt i iPhone 6, till fyrkÀrniga A10X som sitter i iPad Pro. DÀrmed finns det tillrÀckligt med hÀstkrafter Àven för spel i 4K-upplösning.

Ett bekant utseende (Foto: Apple)

FjÀrrkontrollen Àr den samma som tidigare, med den minimala skillnaden att det nu Àr lÀttare att hitta hem-knappen med fingret. DÀremot har det med iOS 11 blivit Ànnu enklare att anvÀnda sin iPhone eller iPad för att kontrollera Apple TV 4K. Man kan nu lÀgga till Remote-appen direkt i kontrollcentret, sÄ att man med ett svep upp frÄn botten direkt hittar fjÀrren. Det Àr betydligt enklare att mata in sökningar eller lösenord med ett touchtangentbord pÄ skÀrmen.

Enkel styrning med iOS 11 (Foto: Ljud & Bild)

Eller sĂ„ anvĂ€nder man röstassistenten Siri. Genom att hĂ„lla in mikrofonknappen pĂ„ fjĂ€rren kan man be den söka efter filmtitlar, skĂ„despelare eller genrer. Det gĂ€ller Ă€ven det nya innehĂ„llet dĂ€r man kan be den att ”visa 4K-filmer” eller ”visa HDR-filmer”. Man kan Ă€ven förfina sökresultaten genom att följa upp med exempelvis ”bara komedier”.

Hitta innehÄll med röstassistenten Siri (Foto: Ljud & Bild)

I vÀntan pÄ appen

En av de mer intressanta apparna vi fortfarande vÀntar pÄ Àr TV-appen. Tanken Àr att man ska kunna hitta innehÄllet frÄn sÄ mÄnga kÀllor som möjligt i samma app och slippa hoppa runt i flera appar. Den hÄller reda pÄ vilket avsnitt du Àr pÄ i en sÀsong och om det kommer en ny sÀsong av nÄgot du tittat klart pÄ. Appen slÀpps i slutet av Äret i Sverige och bekrÀftat innehÄll Àr SVT Play, Viaplay, Viafree och C More, men förhoppningsvis Àr fler pÄ gÄng.

Snart kommer TV-appen, som Àven kan köras pÄ iOS-enheter (Foto: Apple)

Slutsats

Apple lÀgger inte bara till högupplöst bild, vilket Àr pÄ tiden, utan gÄr ett steg lÀngre och bjuder oss pÄ större fÀrgdjup med stöd för HDR. DÀrmed blir plötsligt HDR inte bara ett modeord för att sÀlja TV-apparater, utan nÄgot vi alla helt plötsligt fÄr tillgÄng till. Med innehÄll frÄn iTunes, Netflix och Amazon Prime kan nu sitta hemma i soffan och klicka fram filmer som gör rÀttvisa Ät ens nya fina TV som stöder ny teknik för fantastisk bildkvalitet.

Fakta & Betyg:
 • Operativsystem: tvOS 11
  Processor: Quadcore Apple A10X
  Lagring: 32-64 GB
  Anslutningar: HDMI 2.0a, Gbit Ethernet
  TrÄdlöst: Wifi 802.11ac, BT 5.0
  FjÀrr: BT, IR, beröringskÀnslig
  MĂ„tt/vikt: 98 x 98 x 35 mm/425 gram

  Pris: 2,000,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×