annons
annons
annons

Test av Alesis M1 Active 520 USB

Seriös kontroll

Välbyggda högtalare med USB-inkoppling ger ett kontrollerat ljud som imponerar.

Ljud & Bild tycker

 • Ljudkvaliteten
  USB-inkoppling
  Överbelastnings-varning

 • Storleken
  Utseendet

annons

Alesis högtalare är på gränsen till att vara för stora för det här testet men vi kunde inte låta bli att ta med dem. De är kanske inget man har stående bredvid sin lilla ultrabärbara på ett litet skrivbord utan snarare något man ställer i bakkant av ett stort skrivbord eller rent av i en hylla bakom. De är självklart magnetiskt avskärmade så att de inte stör samt känns mycket välbyggda med ett solitt kabinett. Den matta ytan är på inget sätt insmickrande utan det känns att allt krut har lagts på funktion.

På baksidan märker man att detta i första hand är studiomonitorer, även om de fungerar utmärkt till datorn. Högtalarna kopplas nämligen samman med en rejäl XLR-kabel och ljudingångarna är 6,3 mm telepluggar snarare än en vanlig 3,5-millimeters minijack. Datorn ansluter man dock med fördel till USB-ingången vilket får dem att dyka upp som en ljudenhet. På framsidan finns även hörlursutgång och volymkontroll samt en lampa som visar att de är på och om man överbelastat dem.

Det märks att man har klivit upp i elementstorlek jämfört med många av de mindre datorhögtalarna. Här finns det mer kraft i mellanregistret och en bas som har mer tryck oavsett om man använder baksidans bass boost-knapp eller inte. Basregistret känns kontrollerat även om det är mer rundat än man kunde önska. På det hela taget är ljudet rent och precist. Speciellt om man kopplar in datorn med USB får man en kontroll som de övriga högtalarna inte riktigt kan matcha.

Slutsats
Det här är inga små nätta högtalare som passar till den lilla designdatorn. Snarare är detta rejäla pjäser som den riktige musikfantasten ställer i hyllan för seriöst lyssnande. Där passar Active 520 USB kanske bäst eftersom allt krut lagts på funktion snarare än på vacker form. Men de har tillräckligt med kraft för att fylla rummet med dansmusik samtidigt som de har sådan kontroll över ljudet att de klarar av att återge alla musikstilar med elegans. Speciellt om man kopplar dem till datorn med USB.

Fakta

 • Element: 5 tum + 1 tum
 • Uteffekt: 2 x 30 watt RMS
 • Frekvensomfång: 56 Hz-20 kHz
 • Ingångar: USB,
 • Utgångar: Hörlurar
 • Mått: 18,4 x 27 x 22,5 cm
Tillverkare:
A.C.Ryan
Pris:
2.000,-
Importör:
A.C Ryan
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .