annons
annons
annons

Test av 5 hemmabioreceivrar

Gåshud i hemmabion

Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även från ovan. Här finns receivern du bara måste ha.

annons

Vill du få biokänsla hemma klarar du dig inte utan äkta surroundljud. Och med de senaste ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X får du till och med ljud från taket. På så sätt sitter du i en sammanhängande bubbla av ljud, där du hör precis var någonstans helikoptern svävar ovanför huvudet och du känner hur kulor viner förbi som projektiler genom rummet. Och med en tuff hemmabioförstärkare får du häftigt bioljud från TV-serier också. Tänk bara: Game of Thrones och Westworld med samma inlevelse som de största blockbuster-filmerna på bio!

Flera kanaler
Ju fler förstärkarkanaler och högtalare du har, desto större och mer komplett blir ljudbilden. Och det händer något magiskt när man passerar nio kanaler – sju runt om på sidorna och två i taket. Då får man en helt sömlös bild bakom och runt sig, samtidigt som takhögtalarna knyter ihop allting i höjden. I det här testet gäller detta bara Denon och Marantz, de övriga får nöja sig med fem kanaler på marknivå och två i taket.

Ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X ger ljud även ovanifrån. Bäst resultat får man med högtalare i taket, som på den här bilden. TML = Top Middle Left, TMR = Top Middle Right). Illustration: Denon/Marantz

Ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X ger ljud även ovanifrån. Bäst resultat får man med högtalare i taket, som på den här bilden. TML = Top Middle Left, TMR = Top Middle Right). Illustration: Denon/Marantz

De bästa hemmabioförstärkarna kan återge en actionspäckad ljudbild på ett trovärdigt sätt, samtidigt som man kan höra en smackande ekorre i en buske, löv som prasslar i träden och regndroppar som faller från ovan, allt återgivit på ett nyanserat och känsligt sätt. Det är naturligtvis järnkoll på rösterna i dialogen som kommer ur centerkanalen med majestätisk pondus och delikata övertoner.

Toppklass
Investerar du 12 000 eller 15 000 kronor så kommer du upp det övre skiktet. Där får du tillräckligt många kanaler och muskler för att skaka liv i högtalarna och få bättre känsla hemma än på bio. Mindre pengar än så ger färre kanaler, mindre kraft och sämre ljud. Nästa snäpp upp i pris ger ännu ett par extra kanaler, men du får lägga en hel del mer för att få ett markant bättre ljud och ännu mer muskler. Frågan är om det är värt det, för i den här prisklassen får man verkligt häftiga filmupplevelser. Ljudkvaliteten med musik motsvarar en stereoförstärkare för 5 000–7 000 kronor, fast med ännu mer kraft. Hemmabioreceivrarna i den här klassen har ett riktigt tungt ljud, vilken musikstil du än är intresserad av. De orkar dessutom driva i princip alla högtalare, så oavsett om du investerar 20 000 eller 50 000 kronor i ett högtalarsystem så vet du att förstärkardelen gör vad den ska.

Läs också: Så placerar du högtalarna

Video
Förutom att ha ett häftigt surroundljud måste en hemmabioreceiver ha stöd för de senaste videoformaten, eftersom man ofta skickar både ljudet och bilden till receivern från signalkällan, och sedan skickar vidare videosignalen till projektorn eller TV:n. Det senaste på videofronten är 4K Ultra-HD, med större färgdjup och dynamiskt omfång (HDR) som ger ”vitare än vitt” i högdagrar och därför ännu mer tryck och djupkänsla i bilden.

Läs också: Därför behöver vi 4K

Multiroom
Förutom att stödja bättre bild och ha en hel del processningsmöjligheter för video så märker vi att tillverkarna tar musikströmning på allt större allvar. Det gäller inte minst användarvänlig multiroom-avspelning som kan konkurrera med Sonos. Yamaha har implementerat sitt MusicCast-system som på ett smidigt sätt kan skicka musiken trådlöst till andra MusicCast-enheter i hemmet. Denon har sitt eget Heos-system som vi också gillar väldigt mycket och som nu äntligen finns på plats även i deras hemmabioförstärkare. Marantz delar plattform med Denon och är också på väg med Heos, men det finns inte i den testade SR6011. Vill du ha Heos får du gå upp till storebror SR7011, eller vänta tills nästa år när tekniken kommer till billigare modeller också. SR6011 kan dock precis som de övriga i testet skryta med AirPlay – och Marantz mobil-app kan styra två zoner samtidigt.
Pioneer och Onkyo är på gång med sitt system från Blackfire som heter FireConnect. Det skulle ha varit klart nu men är försenat, så vi har tyvärr inte kunnat testa det.

Testkriterier
Ljudkvaliteten är naturligtvis viktigast. Men vi har märkt att alla receivrar i den här prisklassen brukar kunna skryta med bra ljud. Det betyder att funktioner och framför allt användarvänlighet är viktigt. Om receivern är enkel att sköta kan det bespara familjens mindre tekniskt begåvade mycket huvudbry. App-styrningen i mobilen måste alltså vara användarvänlig. Samtliga testdeltagare har automatisk högtalarkalibrering som görs med mätmikrofon. Det är i och för sig bra, men det är lika viktigt att receivern faktiskt låter bra på egen hand, så att man inte behöver göra massor av manuella inställningar efteråt.

Så testade vi
Receivrarna kopplades till vårt THX-högtalarsystem från Procella i en 7.1-anläggning plus två takhögtalare, alltså Atmos 7.1.2, för att undersöka ljudkvaliteten i surround. Till musik i stereo använde vi golvhögtalarna Audiovector SR3 Avantgarde Arreté för 77 000 kronor. De är lättdrivna men har ett oerhört bra och avslöjande ljud som är perfekt för att skilja agnarna från vetet i med musik.
Vi använde receivrarnas automatiska högtalarkalibrering och rumskorrektion och har också lyssnat i Pure Direct-läge, helt utan påverkan av kalibreringen.
Film testade vi med Ultra-HD Blu-ray-versionen av ”Deadpool”, med Dolby Atmos-ljudspår. Musik i surround testade vi med klassisk musik, närmare bestämt Trondheimsolistenes ”Reflections”, även detta med Atmos-ljud. Vi lyssnade också på annan musik i stereo, från både strömningstjänster och USB-minne.
App-styrningen testades med en iPhone 6S Plus.

annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .