Search
Generic filters

: Marantz SR6011

Enorm rumskänsla

Är du på jakt efter ljudbilden med störst rymd så kan du sluta leta.

Februari 2017Marantz SR6011

Ljud & Bild tycker

Nio förstärkarkanaler och bra rumskorrektion ger en gigantisk ljudbild, med bra upplösning.
Det finns ännu kraftigare receivrar i den här klassen. Inte full multiroom-funktionalitet.
Marantz SR6011
Video: Ultra HD (4K, HDR, BT.2020, HDCP 2.2)
HDMI: 8 in, 2 ut
Ljudformat: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (7.2.2/5.2.4), DTS:X
Effekt: 9 x 110 watt (8 ohm, 1 kanal, 20–20 000 Hz)
Rumskorrektion: Audyssey MultEQ XT32
Nätverk: Wifi och ethernet
Strömning: AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
App-styrning: Marantz AVR Remote (iOS, Android)
Skivspelaringång: Ja
Multikanals pre out: Ja

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 13000 kr

Marantz SR6011 har lägre effekt per kanal än Pioneer och Onkyo. Däremot har den nio kanaler, så den kan driva sju högtalare plus två höjdkanaler av typen Dolby Atmos eller DTS:X. Då kan den potentiellt skapa en större bubbla av ljud, vilket inte är oväsentligt för stora film- och musikupplevelser. Behöver du ännu fler högtalare så har processordelen elva kanaler så att du kan koppla in en extra effektförstärkare. Receivern har två separata sub-utgångar, med separat processning och rumskorrektion för var och en av dem.

SR6011 är extra vacker i champagne-färg. Foto: Marantz
SR6011 är extra vacker i champagne-färg. Foto: Marantz

SR6011 är byggd med diskreta transistorer i förförstärkardelen, vilket Marantz kallar Hyper Dynamic Amplifier Module (HDAM). Allt för att ge bättre dynamik och mer exakt återgivning av snabba transienter.
Spotify finns inbyggt och Tidal-användare kan använda AirPlay. Det finns inga multiroom-funktioner, men om du drar kablar till ett annat rum (zon 2), så att du har full kontroll över båda zonerna direkt från den nya appen AVR Remote. Receivern är förberedd för styrning via system som Crestron och Control4.

Användning
När det gäller intuitiva skärmmenyer så finns det ingen som kan utmana Marantz (och Denon, som har samma menyer). Allt är överskådligt och logiskt placerat. Rumskorrektionen från Audyssey är också mycket bra och kan kalibrera rummet för upp till åtta platser.
Den nya Marantz-appen är mer överskådlig än tidigare versioner. Här får man bra koll på receivern. Musikströmning är inte lika användarvänlig som med Heos-systemet som Denon har, det är framför allt krångligt att göra spellistor. Då är det bättre att använda Spotify Connect eller AirPlay, så att du kan använda gränssnittet i den ursprungliga appen till tjänsten du använder.

Ljudkvalitet
Med automatisk högtalarkalibrering har Marantz en mer upplöst ljudbild än Pioneer och Onkyo. Mycket av fylligheten bevaras och dialogen i ”Deadpool” är klar som dagen. Atmos-ljudspåret får en ny dimension med de extra bakkanalerna jämfört med Pioneer, Onkyo och Yamaha. Ljudbilden är lika enorm som den är sammanhängande och oavsett om det är bilar som flyger genom luften eller en röst som dyker upp bakifrån så hör man exakt var någonstans ljudet är placerat.

 

Om inte nio kanaler räcker så har Marantz 11.2 kanalig pre out-utgång. Här kan man alltså koppla in så många externa slutsteg man vill. Foto: Marantz
Om inte nio kanaler räcker så har Marantz 11.2 kanalig pre out-utgång. Här kan man alltså koppla in så många externa slutsteg man vill. Foto: Marantz

Detta gäller även för musik i surround, där orkestern placeras mer exakt. Marantz-receivern förmedlar instrumenten på ett fenomenalt sätt och allting låter väldigt upplöst. Kontrabasarna har fin tyngd och sammanhållningen är imponerande. I Pure Direct-läget låter det ännu mer upplöst och fylligt, och tack vare nio kanaler kollapsar inte storleken på ljudbilden som den gör till viss del när man ställer in Pioneer och Onkyo i Pure Direct-läge.
SR6011 har ganska så bra tryck, men saknar lite dynamik och fart och fläkt jämfört med de mest kraftfulla. Men när det gäller upplösning finns det ingen som kan hota den. På det stora hela är detta en oerhört bra receiver, i både två och många kanaler.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Denon AVR-X4300H - Chefen i hemmabion
  Den här receivern har allt och står överst på vår ”vill ha”-lista, både till film och till musik.
  Yamaha RX-A1060 - Mycket av det mesta
  Välutrustad, välljudande och väldigt användarvänlig multiroom-funktion.
  Pioneer SC-LX501 - Gör mycket rätt
  Det här är en hemmabiomaskin som kan andra konster också. Men vi hade velat ha ännu mer.
  Onkyo TX-RZ810 - Tillräckligt tung
  Den här hemmabioreceivern har massor av kraft och låter bra. Men den har sina brister.

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.