Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Böjbar OLED-TV från LG

Enligt LG kan framtidens TV-apparater böjas, vikas och rullas ihop – och vara genomskinliga.

Av / 2015-10-14 - 13:16
Böjbar OLED-TV från LG

Ljud & Bilds utskrämde medarbetare tillbringar den här veckan i Seoul, Sydkorea, dit LG har bjudit in stora delar av den skandinaviska fackpressen. Tema: Det allra senaste inom TV och hemunderhållning!

lg-twin-towers
LG:s ”Twin Towers”-huvudkvarter i Seoul. Foto: Audun Hage

Redan när vi anländer till den sydkoreanska huvudstaden är det uppenbart att kända märkesnamn som LG och Samsung har hög status i sitt hemland: loggorna syns överallt på byggnader längs vägen. Men här på hemmabana representerar de mer än bara elektronik: enbart moderbolaget LG Corp har fler än 100 olika bolag inom en rad affärsområden, allt från telekommunikation till tandkräm.

Av dem ligger det nära till hands att nämna LG Electronics, som är en av de största avdelningarna och den som de flesta av oss här hemma förknippar med LG. En annan är LG Display som ligger bakom utvecklingen av OLED-tekniken.

Vad är då OLED? Om du har missat hela konceptet med organiska ljusdioder så är det hög tid att sätta sig in i tekniken. Uppfinnaren själv, dr Ching W. Tang ger en bra introduktion i den här videon från LG:

https://www.youtube.com/watch?v=AXLH84v8kcU

Satsar på OLED
lg-oled-family

Det är ingen hemlighet att OLED har varit ett viktigt affärsområde för LG de senaste åren, och en satsning som bara tycks öka i framtiden. Det investeras tungt för att öka produktionskapaciteten, reducera kostnader och på sikt kunna sälja OLED-TV till konkurrenskraftiga priser. Vi har redan sett priser under 20 000 kronor för en 55-tums OLED med Full-HD-upplösning och vi väntar spänt på att få se om större 4K-modeller som 65EG960V i 65 tum också kan komma ner till drägligare prisnivåer.

Böjbara skärmar en realitet om 2–3 år?
LG inledde den första arbetsdagen i Seoul med att prata om TV-trender och den allmänna utvecklingen. De betonar att utvecklingen går mot större skärmar och att högre kvalitet på källmaterialet (inklusive 4K-upplösning och så småningom 8K-upplösning), ställer allt högre krav på skärmkvaliteten. LG anser föga oväntat att OLED-panelerna befinner sig i en unik position, inte bara på grund av den högre kontrasten utan också på dess flexibla egenskaper. De har redan demonstrerat att OLED-panelerna går att göra så tunna att de kan böjas, vikas eller till och med rullas ihop.

LG-Rollable-OLED
Flexibla, hopfällbara OLED-skärmar kan bli verklighet redan om ett par år. 

Vad är då poängen med böjbara paneler, bortsett från att de ser väldigt coola ut? Jo, enligt LG kan det i takt med att skärmarna blir så stora som 70 eller 80 tum vara en fördel om de kan rullas ihop när de inte används, ungefär som filmdukar.

https://www.youtube.com/watch?v=fgwy7Qsw4DU

Genomskinlig OLED
Transparenta OLED-paneler är en annan variant som kan förverkliga drömmen om en TV som är osynlig när den inte används eller som kan ses från båda håll.

Transparent-LG-OLED
Får det lov att vara en genomskinlig OLED-TV? LG har utvecklat OLED-paneler som släpper igenom så mycket som 30 % procent av ljuset – och ”transparensen” ökar stadigt. Foto: LG

LG har redan i dag fungerande prototyper på dessa tekniker, men det kommer att ta tid att utveckla skärmarna till en nivå som är tillräckligt hållbar (och billig) för hemmamarknaden. Ändå gissar LG att de första kommersiella lösningarna kan finnas inom 2–3 år, i första hand för användning inom marknadsföring och skyltning.

OLED-belysning
lg-oled-light
Böjliga ljuspaneler är också under utveckling. Foto: LG

LG jobbar också med att utveckla OLED för andra användningsområden, bland annat belysning. På sikt kan OLED-ljuspaneler bli en rival till vanliga lysdioder tack vare att de är tunna, effektiva och har en exakt färgtemperatur. Vissa av dessa produkter säljs redan på den koreanska marknaden. OLED-panelerna kan också böjas, vilket visas i den här videon.

Många av produkterna som LG har visat upp hittills befinner sig ännu så länge ”i kristallkulan”. I morgon fortsätter rundturen med ett besök på LG Digital Park i Pyeongtaek för mer konkreta hands-on-demonstrationer av TV- och ljud/bild-produkter som släpps inom en snar framtid. Vi lovar att återkomma med fler uppdateringar så fort vi skakat av oss jetlagen!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen