annonse
annonse
annonse

Samsungs UHD-TV går att uppgradera

Samsungs nya Ultra-HD-skärmar är framtidssäkra tack vare Evolution Kit.

Som vanligt har Samsung en av de största montrarna på IFA-mässan där de visar en rad ultra-högupplösta TV-apparater i olika storlekar.

Först ut är F9000-serien som finns i 65 och 55 tum. De finns redan i butikerna och kostar 55 000 respektive 35 000 kronor. F9005-serien har så kallad Quadmatic-bildbehandling som även tar hand om den viktiga uppskalningen från SD/HD till Ultra-HD. Tekniken är densamma som används i Samsungs highend-serie S9, och efter vad vi kunde se på mässan fungerade den effektivt.

98-tums UHD

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Toppserien S9000 har fått en ny familjemedlem. Nuvarande 85- och 110-tumsmodellerna i Gallery Design har fått sällskap av en 98-tummare. Alla tre TV-apparaterna har en sofistikerad bildpanel med LED-bakbelysning och är upphängda i en ram med inbyggda högtalare.

Böjd UHD

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Böjda – eller konkava – skärmar är också en ny trend på IFA. Samsung presenterade en ny 65-tums Ultra HD-prototyp med välvd skärm på mässan. Om den sätts i produktion är fortfarande osäkert, men den ser i alla fall väldigt läcker ut. Bilden känns mer omslutande, särskilt när man sitter nära skärmen – och det gör man ju gärna när bilden är så skarp! Vi misstänker att den här är en skärm som är extra rolig att spela spel på.

OLED med Ultra-HD
Allra mest imponerande är förmodligen Samsungs UHD-OLED-skärm. Kombinationen av OLED-panel och 3840 x 2160-upplösning gör detta till något av det grymmaste som (inte) går att köpa. Det är synd att sådana här TV-apparater fortfarande ligger några år in i framtiden.

Böjd OLED
Klar för butikerna är däremot Samsungs välvda OLED-skärm. Den är 55 tum stor och har en konkav OLED-panel med traditionell Full-HD-upplösning (1920 x 1080). Panelen sitter monterad i en tunn utanpåliggande ram som även innehåller högtalarna – uppenbart inspirerad av de större S9-modellerna. TV:n kommer till Europa kring jul och kostar 8 000 euro.

Evolution Kit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det pratas mycket om framtidssäkra TV-apparater på årets mässa. Ultra-HD/4K-tekniken befinner sig som bekant i ett tidigt stadium och även om nya HDMI 2.0-standarden är ett steg i rätt riktning saknas det fortfarande en gemensam standard för produktion och distribution av 4K-signaler. Frågan är därför om dagens 4K-skärmar är rustade för framtiden.

För att minska osäkerheten har Samsung utrustats samtliga av sina UHD-modeller med en separat mottagarbox. Den har alla anslutningar så att man bara behöver dra en enda kabel (plus strömkabel) till skärmen. Det fiffiga är att boxen även innehåller bildbehandlingen som alltså går att byta ut.

Om det visar sig att det kommer nya anslutningar, format eller komprimeringsstandarder kan man alltså helt enkelt byta ut boxen mot en ny och ha kvar själva skärmen. Lösningen kallas Evolution Kit och är en vidareutveckling av Samsungs uppgraderbara Smart-TV-variant som bland annat sitter i dagens 8-serie. Alla som funderar på att köpa en UHD-TV kan alltså känna sig säkra.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.