annons
annons

Samsungs UHD-TV går att uppgradera

Samsungs nya Ultra-HD-skärmar är framtidssäkra tack vare Evolution Kit.

Som vanligt har Samsung en av de största montrarna på IFA-mässan där de visar en rad ultra-högupplösta TV-apparater i olika storlekar.

Först ut är F9000-serien som finns i 65 och 55 tum. De finns redan i butikerna och kostar 55 000 respektive 35 000 kronor. F9005-serien har så kallad Quadmatic-bildbehandling som även tar hand om den viktiga uppskalningen från SD/HD till Ultra-HD. Tekniken är densamma som används i Samsungs highend-serie S9, och efter vad vi kunde se på mässan fungerade den effektivt.

98-tums UHD

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Toppserien S9000 har fått en ny familjemedlem. Nuvarande 85- och 110-tumsmodellerna i Gallery Design har fått sällskap av en 98-tummare. Alla tre TV-apparaterna har en sofistikerad bildpanel med LED-bakbelysning och är upphängda i en ram med inbyggda högtalare.

Böjd UHD

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Böjda – eller konkava – skärmar är också en ny trend på IFA. Samsung presenterade en ny 65-tums Ultra HD-prototyp med välvd skärm på mässan. Om den sätts i produktion är fortfarande osäkert, men den ser i alla fall väldigt läcker ut. Bilden känns mer omslutande, särskilt när man sitter nära skärmen – och det gör man ju gärna när bilden är så skarp! Vi misstänker att den här är en skärm som är extra rolig att spela spel på.

OLED med Ultra-HD
Allra mest imponerande är förmodligen Samsungs UHD-OLED-skärm. Kombinationen av OLED-panel och 3840 x 2160-upplösning gör detta till något av det grymmaste som (inte) går att köpa. Det är synd att sådana här TV-apparater fortfarande ligger några år in i framtiden.

Böjd OLED
Klar för butikerna är däremot Samsungs välvda OLED-skärm. Den är 55 tum stor och har en konkav OLED-panel med traditionell Full-HD-upplösning (1920 x 1080). Panelen sitter monterad i en tunn utanpåliggande ram som även innehåller högtalarna – uppenbart inspirerad av de större S9-modellerna. TV:n kommer till Europa kring jul och kostar 8 000 euro.

Evolution Kit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det pratas mycket om framtidssäkra TV-apparater på årets mässa. Ultra-HD/4K-tekniken befinner sig som bekant i ett tidigt stadium och även om nya HDMI 2.0-standarden är ett steg i rätt riktning saknas det fortfarande en gemensam standard för produktion och distribution av 4K-signaler. Frågan är därför om dagens 4K-skärmar är rustade för framtiden.

För att minska osäkerheten har Samsung utrustats samtliga av sina UHD-modeller med en separat mottagarbox. Den har alla anslutningar så att man bara behöver dra en enda kabel (plus strömkabel) till skärmen. Det fiffiga är att boxen även innehåller bildbehandlingen som alltså går att byta ut.

Om det visar sig att det kommer nya anslutningar, format eller komprimeringsstandarder kan man alltså helt enkelt byta ut boxen mot en ny och ha kvar själva skärmen. Lösningen kallas Evolution Kit och är en vidareutveckling av Samsungs uppgraderbara Smart-TV-variant som bland annat sitter i dagens 8-serie. Alla som funderar på att köpa en UHD-TV kan alltså känna sig säkra.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-