annons
annons

IFA 2013

Panasonic 65WT600 – första 4K-TV:n med HDMI 2.0

Äntligen kommer Panasonic med en 4K-TV. Och nya 65WT600 tycks vara värd den långa väntan.

Skjermbilde-2013-09-04-kl.-15.37.29

Panasonic har tagit god tid på sig men när IFA-mässan öppnar officiellt i dag lanserar det japanska märket äntligen sin efterlängtade 4K-TV. Detta är troligtvis den första modellen som skulle kunna kallas andra generationen 4K-skärmar.

Den nya toppmodellen heter VIERA TX-L65WT600 och är enligt Panasonic världens första Ultra-HD-TV med 4K 50/60 Hz-stöd som bygger på den rykande färska HDMI 2.0-standarden. TV:n går också att kopplas till en PC med en DisplayPort 1.2a-ingång.

HDMI 2.0-överföring gör det möjligt att visa en bild med 4K-upplösning (2840 x 2160) med upp till 60 bildramar i sekunden. Dagens 4K-skärmar klarar ännu så länge bara 30 bildramar/s.

TX-L65WT600E_wc_1jpg

HDMI 2.0 och 60 bildramar/s ska enligt Panasonic innebära att TV:n är mer framtidssäker och bättre förberedd för kommande videospelare, TV-mottagare och spelkonsoler med 4K-upplösning.

4K-material
TV:ns inbyggda HTML 5-webbläsare kan visa webbsidor 4K-kvalitet. Panasonic hävdar att detta bland annat kommer att ta karttjänster till en helt ny nivå tack vare fyra gånger högre detaljnivå än vanliga Full-HD-skärmar.

LIV01_b1_L65WT600r

WT600 har en H.264 MPEG4 4K-dekoder som gör det möjligt att visa video och bilder i 4K från USB och SD-kort, samt visa 4K-material från internet. Bilder som tas med mobil eller digitalkamera kan visas direkt på skärmen i 4K-upplösning.

Bilbehandlingen utförs av Panasonics nya ”4K Hexa-Processing Engine” som även tar hand om uppskalningen av vanligt standardupplöst material och HD-material till 4K. Vi är nyfikna på hur Panasonic-chippet klarar uppskalningen jämfört med vår nuvarande 4K-favorit, Sony 65X9005.

För att rörelser ska visas sömlöst utan flimmer har Panasonic vidareutvecklat sin Intelligent Frame Creation-interpolering som sitter i deras LED- och plasmaskärmar. Genom att analysera bildmaterialet och lägga till extra bildramar kan interpoleringen ha en bildfrekvens på 120 Hz även med 4K-material. Just detta är en intressant detalj som vi ser fram emot att testa i praktiken, eftersom vi har råkat ut för ojämnheter under våra tester av 4K-skärmar i svåra scener med snabba panoreringar.

VIERA TX-L65WT600 är precis som andra 4K-skärmar en LCD-TV med LED-kantbelysning. Panasonic har stoppat i sin Local Dimming Pro-krets plus en finess de kallar Gamma Area Control för att ge maximal kontrast och detaljering även i mörka scener. Panasonic har länga varit bäst på svärta i sina plasmaskärmar och det ska bli spännande att se hur långt de har kommit med sin LED-teknik.

THH4-godkänd
Panasonic-skärmen är godkänd för 4K av THX och ISF (Image Science Foundation). Utöver dessa färdigkalibrerade bildparametrar är den förberedd för kalibrering med CalMAN-programvara. Det går också att fintrimma bilden med hjälp av Android/iOS-appen Panasonic TV Remote 2, som har avancerade inställningar för gamma, vitnivå och färgmättnad utan att det visas irriterande bildmenyer på skärmen.

Ljud & Bild finns på plats på mässan och vi delar naturligtvis med oss av våra intryck så fort vi sett Panasonic TX-L65WT600 i verkligheten!

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-