Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Panasonic 65WT600 – första 4K-TV:n med HDMI 2.0

Äntligen kommer Panasonic med en 4K-TV. Och nya 65WT600 tycks vara värd den långa väntan.

Av / 2013-09-04 - 15:02
Panasonic 65WT600 – första 4K-TV:n med HDMI 2.0

Skjermbilde-2013-09-04-kl.-15.37.29

Panasonic har tagit god tid på sig men när IFA-mässan öppnar officiellt i dag lanserar det japanska märket äntligen sin efterlängtade 4K-TV. Detta är troligtvis den första modellen som skulle kunna kallas andra generationen 4K-skärmar.

Den nya toppmodellen heter VIERA TX-L65WT600 och är enligt Panasonic världens första Ultra-HD-TV med 4K 50/60 Hz-stöd som bygger på den rykande färska HDMI 2.0-standarden. TV:n går också att kopplas till en PC med en DisplayPort 1.2a-ingång.

HDMI 2.0-överföring gör det möjligt att visa en bild med 4K-upplösning (2840 x 2160) med upp till 60 bildramar i sekunden. Dagens 4K-skärmar klarar ännu så länge bara 30 bildramar/s.

TX-L65WT600E_wc_1jpg

HDMI 2.0 och 60 bildramar/s ska enligt Panasonic innebära att TV:n är mer framtidssäker och bättre förberedd för kommande videospelare, TV-mottagare och spelkonsoler med 4K-upplösning.

4K-material
TV:ns inbyggda HTML 5-webbläsare kan visa webbsidor 4K-kvalitet. Panasonic hävdar att detta bland annat kommer att ta karttjänster till en helt ny nivå tack vare fyra gånger högre detaljnivå än vanliga Full-HD-skärmar.

LIV01_b1_L65WT600r

WT600 har en H.264 MPEG4 4K-dekoder som gör det möjligt att visa video och bilder i 4K från USB och SD-kort, samt visa 4K-material från internet. Bilder som tas med mobil eller digitalkamera kan visas direkt på skärmen i 4K-upplösning.

Bilbehandlingen utförs av Panasonics nya ”4K Hexa-Processing Engine” som även tar hand om uppskalningen av vanligt standardupplöst material och HD-material till 4K. Vi är nyfikna på hur Panasonic-chippet klarar uppskalningen jämfört med vår nuvarande 4K-favorit, Sony 65X9005.

För att rörelser ska visas sömlöst utan flimmer har Panasonic vidareutvecklat sin Intelligent Frame Creation-interpolering som sitter i deras LED- och plasmaskärmar. Genom att analysera bildmaterialet och lägga till extra bildramar kan interpoleringen ha en bildfrekvens på 120 Hz även med 4K-material. Just detta är en intressant detalj som vi ser fram emot att testa i praktiken, eftersom vi har råkat ut för ojämnheter under våra tester av 4K-skärmar i svåra scener med snabba panoreringar.

VIERA TX-L65WT600 är precis som andra 4K-skärmar en LCD-TV med LED-kantbelysning. Panasonic har stoppat i sin Local Dimming Pro-krets plus en finess de kallar Gamma Area Control för att ge maximal kontrast och detaljering även i mörka scener. Panasonic har länga varit bäst på svärta i sina plasmaskärmar och det ska bli spännande att se hur långt de har kommit med sin LED-teknik.

THH4-godkänd
Panasonic-skärmen är godkänd för 4K av THX och ISF (Image Science Foundation). Utöver dessa färdigkalibrerade bildparametrar är den förberedd för kalibrering med CalMAN-programvara. Det går också att fintrimma bilden med hjälp av Android/iOS-appen Panasonic TV Remote 2, som har avancerade inställningar för gamma, vitnivå och färgmättnad utan att det visas irriterande bildmenyer på skärmen.

Ljud & Bild finns på plats på mässan och vi delar naturligtvis med oss av våra intryck så fort vi sett Panasonic TX-L65WT600 i verkligheten!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen