Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Ballonger ska ge hela världen internet

Google vill ge göra hela världen uppkopplad till internet – med hjälp av luftballonger!

Av / 2013-08-13 - 09:03
Ballonger ska ge hela världen internet

Projektet startades av den mystiska teknikavdelningen Google X för två år sedan och går ut på att ge internet till världens fattigaste och mest otillgängliga områden. Tanken är att skapa internet-hotspots med hjälp av högtflygande ballonger.

Science-fiction
De allra flesta koncept som Google X-avdelningen hittar på förkastas nästan omedelbart. Hela tanken med X-avdelningen är nämligen att diskutera galna idéer, många av dem kommer direkt från science-fiction-böcker, och ta reda på om de går att förverkliga rent teoretiskt och i så fall hur man kan lösa det rent praktiskt. Och sedan skrinläggs projekten eftersom de oftast är helt galna.

Inte stabila
Någon gång emellanåt dyker det däremot upp idéer som går att förverkliga. Internetbärande ballonger som ger hela världen en möjlighet att läsa nyheter och kommunicera online och att titta på idiotiska YouTube-snuttar  kanske man skulle kunna tro inte var en sådan idé. Luftballonger är inte direkt stabila och utsätts för varierande vindar och tryckförändringar. Det är ju trots allt inte sällsynt att man hör talas om personer som störtar med sina varmluftsballonger – och alla heliumballonger som tappas på kalas är dömda att trilla ner förr eller senare.

Varierande drift
Rich DeVaul kom dock på en möjlig lösning, i form av ”variabel drift”. Det handlar om att styra ballongerna genom att ändra deras höjd över havet för att hitta luftströmmar som blåser i rätt riktning. Google skulle kunna utnyttja de enorma mängderna väderdata som de har tillgång till för att simulera luftströmmar exakt i stratosfären.

Efter många mer eller mindre lyckade försök fintrimmades konceptet här och där, och Google X kunde påbörja försök i samarbete med Raven Aerostar som gör väderballonger för NASA och som byggde ballongen som tog Felix Baumgartner till stratosfären i oktober förra året när han genomförde världens högsta fria fall.

Bebodda områden
Google kunde sedan börja med försök med ballonger över bebodda områden och förse riktiga människor med internet. Platsen för försöket var Nya Zealand.

Från Andoid-surfplattor har ingenjörerna kunnat övervaka ballongerna, analysera väderdata och styra ballongerna till idealiska höjder med hjälp av satellitkommunikation.

Ovanför turbulensen
I takt med att ballongerna styrdes av luftströmmarna nådde de en höjd på runt 20 000 meter, dubbelt så hög höjd som passagerarplanen flyger på. Där höll sig ballongerna sedan på stabil kurs.

Hittills har två hushåll varit med på försöket och båda lyckades surfa på nätet. Den senaste så nyligen som i början av sommaren.

Projekt ”Loon” har fortfarande en bit kvar tills det kan förverkligas på allvar, men mycket tyder på att detta faktiskt skulle kunna göras på riktigt och ge hela världen internet!

Källa: wired.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

0
Rulla till toppen