annonse
annonse
annonse

Årets rekommenderade förstärkare

Bra förstärkare kan bara blomma ut om de har en ordentlig förstärkare som driver dem. Vi har tagit oss an uppgiften att hitta de allra bästa förstärkarna, både billiga och dyra.

annonse

När man ska välja förstärkare kan det vara lockande att alltid satsa på den kraftigaste. Ibland är det ingen dum idé alls, men kom ihåg att förstärkaren ska fungera så bra som möjligt med just dina högtalare. Ren effekt räcker inte för att fylla högtalarna med kvalitetsljud, men det gör det enklare att få kontroll över dem.

Välj en så bra förstärkare du har råd med, och som är så kraftfull och stabil som du behöver. En hornhögtalare med hög känslighet kan låta fantastisk tillsammans med en 20-watts förstärkare eftersom den inte utgör någon större elektrisk belastning. En elektrostathögtalare är betydligt mer krävande, både på grund av att den är mycket mindre effektiv och för att den har låg impedans. Låga impedanser kan nämligen tömma även de tuffaste förstärkarnas strömförsörjning på ett ögonblick och lämna lyssnaren med en rykande varm förstärkare och en skyhög förvrängning.

Klass D
På grund av en ökad miljömedvetenhet dyker det upp allt fler klass D-förstärkare, som skiljer sig från konventionella klass AB-varianter. I en klass D-konstruktion konverteras insignalen (ljudvågorna) till en rad utgångspulser med hög spänning. Fördelen är högre effektivitet, vilket innebär att förstärkaren drar mindre ström och kan byggas mindre och lättare, något som gör att tekniken är vanlig i subbasar och i PA-sammanhang.

Nackdelen är högre förvrängning vilket gör principen mindre vanlig i hifi-förstärkare. Men i takt med att konstruktörer hittar på metoder som undviker problemen hittar vi allt fler hifi-förstärkare som arbetar i klass D, och många av dem låter helt fantastiskt.

Förstärkare

Cambridge 740A


 

Bedårande energi

Azur 740A är en prisvärd och potent förstärkare. Och låter sagolikt bra. 

Cambridge Audio 740A lämnar 100 watt per kanal, vilket är mycket med tanke på prislappen. Ljudnivån för varje ingång kan ställas in individuellt så att alla låter lika högt när du lyssnar. Det enda förstärkaren egentligen saknar för att vara helt komplett är skivspelaringång.

740A låter exceptionellt bra. Ta till exempel mellanregistret. Sångröster är klara som dagen mitt i rummet, omringade av en stor ljudbild. När den klassiska spanska gitarren i våra testlåtar spelar har den massor av plats runt sig, och en ordentlig snärt.

För de här pengarna skulle man kanske kunna tro att sådana kvaliteter finns på bekostnad av bastryck och kraft. Men nejdå. Cambridge-förstärkaren är riktigt potent. Och även om den kanske kan uppfattas som lite tunn i klangen så beror det snarare på att den är rapp och och håller tyst mellan tonerna.

740A behåller kontrollen ända tills det blir väldigt högt och den är också bäst i klassen på att placera instrumenten i en prydlig ljudbild när man spelar högt. Dessutom behåller den greppet på bastrumman i elektroniska rytmer och drar fram elgitarren och trycker upp den i ansiktet på lyssnaren.

Cambridge-förstärkaren låter helt enkelt bra på alla sätt och vis. Detta är äkta hifi, som utan vidare hade kunnat kosta flera tusenlappar till.

Läs recensionen här

Förstärkare

Primare I32

Teknik som tar priset

Att ge sig på en helt ny förstärkarteknologi är vågat, men Primare lyckas verkligen med sitt projekt.

Primare har valt att gå den svåra vägen när man skulle förnya sitt produktprogram. Man tyckte inte man kunde komma längre med sitt tidigare koncept som man finputsat under många år. Nu hade man putsat så mycket det egentligen gick. Vad göra?

Primare valde att satsa på att göra något helt nytt. Valet föll på klass-D, men med en helt ny teknik som man kallar UFPD. Man har tagit viss hjälp utifrån för att kunna skapa UFPD, men det är Primares egen R&D-avdelning som bär det huvudsakliga ansvaret.

UFPD
UFPD – Ultra Fast Power Device – går i korthet ut på att man integrerar förstärkning och filter samt har en 26 dB feedback gain loop över hela audio-bandbredden som noga kompenserar för ändringar på filterutgången. Det resulterar till skillnad mot vanlig klass D i både högbandbredd och rak frekvensgång. Dessutom blir THD låg över hela audiobandet och man får en frekvensgång som inte blir påverkad av högtalarlasten.

Strömförsörjningstekniken kallar man för PFC – Power Factor Control. Den kontrollerar strömmen från nätingången så att det alltid är en ren sinusvåg med samma frekvens och fas som nätströmmen

Design och ljud i skön förening
Den ”nya” yttre Primare-designen är en elegant vidareutveckling av deras tidigare framgångsrika look. Deras apparater ser helt enkelt vansinnigt läckra ut i hemmiljö, och deras rasande eleganta teckenfönsterlösningar kunde många tillverkare se och lära mycket av.

Ljudmässigt har Primare flyttat gränsmarkeringarna en bra bit framåt jämfört med deras tidigare modeller. Med UFPD har man hittat ett koncept som håller, och det är logiskt att systemet breder ut sig över hela produktprogrammet. Den övre gränsen för mid-fi blir ibland verkligt oskarp och flytande med Primare I32, som spelar med en homogenitet och klangriktighet som är frapperande. Du får både detaljer och en kropp i ljudet som gör att musiken presenteras på ett sätt som upplevs väldigt äkta. Naturligtvis finns det en övre gräns för vad den klarar av. Det är inte en återgivning i High End-sfären, men några gånger kan man förledas att tro det.

I32 har ett pris som absolut ligger i högsta laget för vad gemene man är beredd att betala för en integrerad förstärkare. Dock har jag svårt att föreställa mig att man kommer så mycket längre för den kostnad som Primare betingar. För en musiklyssnare med normalinkomst – eller jag kanske skulle säga normala prioriteringar – ger I32 en upplevelse av en kaliber som gör investeringen mer än rättfärdigad.

Läs recensionen här

 

Förstärkarkombination

Hegel P30 + H30

Slår in pärleporten

Hegel är klara med sin bästa förstärkarkombination någonsin. P30 och H30 öppnar den musikaliska pärleporten och mullrar så det känns ända ned i helvetet.

Det är minsann inte var dag man snubblar över förstärkare som den här kombinationen från norska Hegel. Här har chefskonstruktör Bent Holters och hans ingenjörsteams hela ackumulerade förstärkarkunskaper pressats in i inte ett och inte två, utan tre kabinett. Ett som huserar försteget och två som rymmer slutsteg med tillräckligt mycket muskler för att förflytta vart sitt berg. Ett slutsteg till varje högtalare. Det handlar om en förstärkarkombination som visade sig vara lika vanebildande som knark …

Hegels nya toppspecificerade förstärkarkombination P30 och H30 är något av det vackraste – och kraftigaste – vi någonsin har hört. Med två H30-förstärkare, vill säga. Visst kan du nöja dig med en, det låter också bra. Men H30 är byggd som monoförstärkare, och två låter mycket bättre än en.

Med två effektförstärkare är upplösningen av världsklass, basen är kraftfull, fyllig och varm. Och det finns tillräckligt med muskler för att skrämma vettet ur vem som helst! Har du råd så ger två förstärkare för 200 000 kronor mer för pengarna än vad en gör för 100 000. Om du har råd, som sagt.

Det är egentligen överflödigt att säga mycket mer än så. P30 och två gånger H30 driver vilka högtalare som helst och spelar tillräckligt upplöst för att återge ljudet av en spinnande silkeslarv. Ljudbilden är gigantisk och välplacerad. Alla intryck går att sammanfatta med ett ord: fantastiskt.

Läs recensionen här

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.