Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets bästa TV-apparater

Årets TV-apparater har inte bara bättre bild, de har också blivit enklare att använda så att du får full kontroll över underhållningen!

Av / 2013-11-09 - 06:00
Årets bästa TV-apparater

2012 var första gången majoriteten av TV-kunderna hörde talas om Smart TV, men det är först i år som vi har kunnat se alla smarta lösningar falla på plats. För vad är egentligen poängen med internet och potenta dualcore- eller quadcore-processorer i TV:n om tekniken inte går att använda till något som är smart på riktigt?

I år har de smartaste TV-märkena gjort sin läxa och hittat på nya sätt att berika TV-tittandet. TV-skärmen är fortfarande tänkt att vara en källa till underhållning, men den har blivit mer interaktiv tack vare videotjänster, appar och spel. Du kan alltså i allt högre grad bestämma vad du vill titta på och när. TV:n och surfplattan knyts ihop mer intimt och du kan fjärrstyra TV:n med surfplattan, överföra TV-bilden till surfplatta och mobiltelefon – eller tvärtom: visa bilder från handhållna enheter på TV-skärmen.

4K
2013 har det skett en riktig revolution inom bildkvalitet. De nya 4K-skärmarna representerar framtidens TV-format. Tekniken är fortfarande ung men priserna är redan på väg ner och 4K tycks få ett snabbare fotfäste än många kanske hade trott. Anledningen är uppenbar för alla som sett bildkvaliteten med egna ögon. Det är nästan som att gå från SD till HD en gång till! Med fyra gånger mer bildinformation än Full-HD (3840 x 2160 pixlar mot 1920 x 1080) ger 4K-tekniken ett mycket klarare och skarpare fönster mot verkligheten.

I väntan på att OLED-tekniken ska bli allmänt tillgänglig på konsumentmarknaden har tillverkarna lyckats klämma ut ännu högre prestanda ur den åldrande LED-LCD-tekniken. Det finns dessutom fortfarande bildfantaster som håller fast vid plasmatekniken, och vi tänker inte protestera: i år har vi sett några av de bästa plasmaskärmarna någonsin.

LG47LA667V_990

Årets bästa TV i budgetklassen – LG 47LA667V

Koreanska LG fortsätter att vara Samsungs svåraste rival, med massor av smarta och välutrustade TV-apparater.

LG 47LA667V
47LA667V har en vit ram med en silverrand på undersidan. Bordsstativet är snyggt böjt och har klämmor för dold kabelföring på baksidan. Ramen runt skärmen är trådsmal och skapar en illusion av en bild som ”svävar”. LG:s vid det här laget så berömda ”Magic Remote”-pekfjärr gör TV:n befriande enkel att sköta – särskilt när man ska navigera runt bland de många smart-finesserna.

47LA667V är välutrustad med appar och flera av dem är anpassade till pekfjärren. Det går till exempel snabbare att skrolla bland filmerna i Netflix än hos många av konkurrenterna. Tjänsterna laddas snabbt och effektivt.

Bildkvalitet
LG bjuder på en mycket imponerande och prisvärd bildkvalitet, det märks att de har gått seriöst tillväga med bildbehandlingen. Till och med standardläget är bra, med rika och nyanserade färger som inte är övermättade. Bilden är dessutom oerhört skarp utan att överdriva konturer alltför mycket. LG:s egen TruMotion-interpolering fungerar också bra – den jämnar till hastiga rörelser utan att bilden ser konstlad ut.

Detta är en bra allround-TV som även passar till film. LG ger också tillgång till fintrimning av fler avancerade bildinställningar i Expert-läget. Synvinkeln är bra – och fjärrkontrollen är pricken över i. Detta är definitivt en av de mest lättanvända TV-apparaterna i mellanprisklassen! (10/13) AH

Läs hela recensionen här

Philips55PFL8008S12_990

Årets bästa TV i toppklassen – Philips 55PFL8008S

Philips 55PFL8008S är en stilig blanksvart TV som har en imponerande svärta för att vara LED …

Philips 55PFL8008
55PFL8008S är en välutrustad modell med synnerligen smakfull design och tresidigt Ambilight-omgivningsljus. Ramen är i svart krom vilket ger ett mer exklusivt utseende. Byggkvaliteten är hög, med exempelvis en sockel i solitt gjutjärn i stället för plast.

Bildkvalitet
Philips har fina bildinställningar direkt från fabrik. Förhandsinställningarna ISF Day och ISF Night är kalibrerade efter branschstandarden 6500 Kelvin. Färgåtergivningen är både välnyanserad och exakt. Detaljer i ansikten framträder utan att bilden är grov. Svärtan är påtagligt mörkare vilket ger en bättre djupkänsla. För de här pengarna har 55PFL8008S utan tvekan en riktigt tjusig bild.

Philips har givit sina TV-apparater ett märkbart lyft i ljudet och det gäller 55PFL8008S också. Ljudet från de bakåtriktade högtalarna är väsentligt fylligare och har en öppnare ljudkaraktär än de billigare konkurrenterna. Philips TV har till och med lite bas, vilket förbättrar upplevelsen av film och musikprogram.

Det finns TV-apparater med fler smarta finesser där ute, men för dig som värderar bildkvalitet allra högst är Philips 55PFL8008S en fullträff!

Läs hela recensionen här

40W900

Årets bästa TV i highend-klassen – Sony KDL-46W905

Bravia W905 är Sonys Full-HD-toppmodell och lyckas med hjälp av teknik från de nya 4K-skärmarna leverera osedvanligt häftiga färger!

Sony KDL-55W905
Bravia W905 har en smal design och gott om finesser ombord, inklusive Triluminos, en ny bildpanel som använder sig av avancerad nanoteknik för att klämma ut ännu bättre färger ur den åldrande LCD-tekniken.

Bildkvalitet 
I standardläget är det tydligt att Sony vill visa upp sina nya färger för allt vad de är värda. Detaljer i rött, grönt eller blått framträder väldigt starkt i bilden utan att färgbalansen lider för mycket av det, vilket är ovanligt för att vara LCD. Det är helt klart en ovan känsla att se en LCD-TV med så klara och starka men ändå välbalanserade färger!

När vi växlar från standard- till bioläge försvinner den något överdrivna kulören och de nästan magiska röda, gröna och blå färgnyanserna dämpas markant. Förklaringen är att en stor del av de extra färgnyanser som Sony-skärmen kan visas inte finns i det ursprungliga källmaterialet. Triluminos-tekniken är nämligen framtagen med tanke på framtidens 4K Ultra-HD-format. För att kunna använda de extra färgerna har Sony nyligen lanserat ”Mastered in 4K”-filmer på blu-ray, kodade med deras egen färgrymd XV Color som har väsentligt fler färger än standard-blu-ray.

Sony Bravia W905 är en nydanande TV med till viss del suverän färgåtergivning. När dessutom svärtan och kontrasten tillhör absoluta toppklassen är W905 en TV vi helhjärtat rekommenderar till alla som älskar film, TV-serier och spel.

Läs hela recensionen här

Panasonic60ZT60_990

Årets bästa PLASMA-tv – Panasonic TX-P60ZT60

ZT60 är Panasonics plasmatoppmodell och en TV av absoluta referensklass.

Panasonic TX-P60ZT60
Plasmaskärmarna har i åratal varit förstahandsvalet för de allra kräsnaste bildentusiasterna. Samma entusiaster fällde förmodligen en liten tår tidigare i år när Panasonic meddelade att de har planer på att gradvis trappa ner plasmaproduktionen. Som plåster på såren har Panasonic lanserat en splitter ny referens-TV: den nya toppmodellen ZT60, som skiljer sig från den vanliga VT-serien genom att den har en speciellt utvald plasmapanel som Panasonic kallar för Studio Master Panel.

Bildkvalitet
60ZT60 överraskar med väldigt bra kontrast och ljusstyrka, även i ett helt upplyst rum. Dessutom syns påfallande lite spegel-effekt i ytan, både när man sitter rakt framför skärmen och när man sitter en bit ut mot sidan. Den överlägsna svärtan ger ett fenomenalt djup i bilden, särskilt när vi snurrar favoritfilmer som Star Trek i blu-ray-spelaren. Stjärnhimlen med tusentals småstjärnor på en oändligt becksvart bakgrund är kanske det ultimata testet av reell kontrast. Det är i sådana här praktiska tester som ZT60 briljerar. Panasonics toppmodell ser fenomenalt djup och levande ut, inte bara i lugna, mörka scener utan bevarar lugnet även i mer kaotiska scener när det händer mycket på en gång. TX-P60ZT60 är därför en TV för dig som vill ha det där lilla extra när det gäller bildkvalitet – och är villig att betala för det. Och så länge OLED fortsätter lysa med sin frånvaro är detta en av de bästa TV-apparaterna du faktiskt kan köpa!

Läs hela recensionen här

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen