annons
annons
annons

Test av LG V30 H930

November 2017
LG V30

Äntligen toppklass från LG

Med V30 har det inte sparats på någonting och ljudet är det bästa vi hört från en mobil.

Ljud & Bild tycker

  • Fantastiskt ljud.
    Bra lurar medföljer.
    Rekordtålig.
    Extra vidvinkelkamera.

  • Lanseras med gammal Android-version.
    Skärmen är en besvikelse.

November 2017
LG V30
annons

Efter att LG:s G-serie blivit mer konservativ är det istället V-serien som är mest spännande. När vi i början av förra året testade V10 fann vi en modellserie med möjligheter men som hade många brister. Det dröjde bara till slutet av året innan toppspecificerade V20 dök upp, men av oklar anledning kom den aldrig till Skandinavien. Sedan LG V30 presenterades i somras har det varit oklart om den heller skulle komma hit, men nu har vi den äntligen i handen.

Utseende och konstruktion

Till skillnad från det lite konservativa utseendet hos LG G6 måste vi säga att V30 både ser ut som och känns som en premiummodell. Det är dessutom en av de tåligaste mobilerna, bortsett från rena ”toughphones”. Den är inte bara vatten- och dammtålig enligt IP68, utan har klarat amerikanska militärens slagtålighetstester. Det förstår man när man känner den massiva metallramen som gör att den känns pålitlig och fullständigt vridstyv.

LG V30 Angle shot 6(Colored)

(Foto: LG)

Skärm

Vi har länge undrat varför LG inte haft OLED-skärmar på sina mobiler, trots dominansen på TV-sidan. Men nu slipper vi äntligen LCD-skärmar och på papperet ser allting lovande ut, inklusive stöd för HDR. Men i verkligheten får LG faktiskt se sig slagna av både Samsung och iPhone X. Färgåtergivningen är inte korrekt, oavsett vilket färgläge man väljer. Och det är svårt att urskilja detaljer i mörka filmscener trots att detta borde vara en perfekt skärm för sådant.

Kamera

Liksom många av konkurrenterna har V30 dubbla kameror. Fast där de flesta använder extrakameran för telefoto eller för kreativa effekter, kör LG med en vidvinkellins. Det är väldigt praktiskt för gruppfoton, eller för att helt enkelt få med mer av utsikten. Som vanligt finns många filter, men mest intressant är faktiskt videofiltren. Man kan ge sina filmsnuttar en cinematisk touch så att de påminner om drama, dokumentär eller kanske skräckfilm.

LG V30 camera

(Foto: LG)

I bra ljus tar V30 riktigt fina foton, även om färgmättnaden kan vara något överdriven. Däremot är det lite svårare att få riktigt skarpa foton med vidvinkellinsen. De blir dock inte lika förvrängda som på LG G6. Med en rekordbländare på 1.6 kunde man förvänta sig riktigt bra foton i dåligt ljus. Men tyvärr är de lite mörka, färgerna väl dova och brusreduceringen suddar ut detaljerna. Precis som att skärpefiltret är väl aggressivt i normalt ljus.

Ljud

LG V30 Beoplay headphones

För en gångs skull medföljer bra lurar (Foto: Ljud & Bild)

Det som sticker ut mest med V30 är att LG har brytt sig om ljudet. På insidan sitter en riktig DAC, det finns gott om inställningar för att fintrimma ljudet och det följer faktiskt med ett par helt okej hörlurar från Beoplay. Med ett par bättre lurar, som Sennheiser Momentum, är skillnaden slående. Så snart man aktiverar Quad DAC öppnar ljudet upp sig och alla detaljer framträder plötsligt. Och lyssnar man trådlöst finns stöd för aptX HD, vilket bland annat stöds av Sony H.ear on 2 Mini Wireless. Det finns till och med stöd för det högupplösta MQA-formatet. Men tråkigt nog är högtalarna inte av samma kvalitet.

Det redan fina ljudet kan fintrimmas för hörlurarna (Foto: Ljud & Bild)

Användning

Skärmen är väldigt stor, vilket innebär att man får sträcka rejält på fingrarna. Det lite udda skärmformatet innebär också att man ofta får svarta kanter runt bilder och video så att man inte kan utnyttja hela skärmytan. Fingeravtrycksläsaren sitter tyvärr på baksidan, men den sitter åtminstone på ett bra ställe, till skillnad från Samsungs. Det är lite trist att LG inte levererar V30 med nya Android 8, men förhoppningsvis kommer det snart en uppdatering.

LG V30 Antutu ranking

(Foto: Ljud & Bild)

Prestanda

Då V30 innehåller samma Snapdragon 835 som de flesta andra flaggskeppsmodeller så är det inte förvånande att prestanda är väldigt liknande. Den är alltså något långsammare än Galaxy S8 och Note 8, men har snabbare grafik. Men den ligger på samma nivå som Sony Xperia XZ1. Batteriet är väl tilltaget, och i kombination med den strömsnåla OLED-skärmen samt strömsparfunktionerna i Snapdragon-processorn så blir batteritiden riktigt bra.

Slutsats

Efter ett par år av märkliga experiment eller trista kompromisser levererar LG till slut en mobil som det är svårt att klaga på. Den är snygg och välbyggd med en tålighet som överträffar de flesta. Skärmen går kant-till-kant och använder äntligen OLED. V30 är i framkant när det gäller prestanda och kameran kan ta bilder i vidvinkel. Men det är satsningen på ljudkvalitet som får oss att falla. Älskar man musik i farten är det denna man ska köpa.

Fakta

Operativsystem: Android 7.1.2
Skärm: 6,0 tum P-OLED 2880 x 1440 (538 ppi)
Processor: 2,45/1,9 GHz octacore Snapdragon 835
Minne: 4 GB / 64 GB + micro SD
Kameror: 16 Mp F1.6 OIS/13 MP F1.9 + 5 Mp F2.2
Trådlöst: Wifi ac, BT 5.0, NFC
Fysiskt: 152 x 75 x 7,4 mm, 158 gram
Batteri: 3300 mAh

Tillverkare:
LG
Pris:
8.800,-
Importör:
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .