stb20copie-990x505

Test av Canal Digital HD PVR 5720-SX

En klar förbättring

Canal Digital har länge lovat oss en ny HD-PVR-satellitmottagare för att ersätta dagens problemdrabbade modell från Sagem. Nu är vår väntan äntligen över, och det här verkar riktigt lovande!

Canal Digital var snabba med att utrusta sina kabel- och satellitmottagare med så kallad PVR-teknik (Personal Video Recorder) med digital inspelning. De valde tidigt att satsa på det nya MPEG4-formatet eftersom det innebar stora besparingar i bandbredd vilket i sin tur ger fler kanaler i högre kvalitet. Att hitta en mottagare visade sig däremot vara en svår utmaning.

Förra gången föll valet av mottagare på franska Sagem, en numera omstridd mottagare som hade alltför små resurser för att klara av de komplexa inspelningar och uppgifter som förväntades av den. Visst fungerade den fint som enkel inspelare när den lanserades, men i takt med att fler funktioner och finesser lades till orkade den inte hålla ångan uppe.

Många kunder fick problem med sina Sagem-mottagare och det finns historier om de som bytte både fem och sex gånger innan de till slut gav upp. Nu har Sagem-mottagaren sjungit sin svanesång, och det är ingen tvekan om att Canal Digital behöver ett riktigt krutpaket för att kunna erbjuda sina kunder en mottagare som fungerar direkt!


Schweiziskt ursprung
Den nya generationen HD-PVR kommer från schweiziska ADB, som vann ett designpris för både maskinvara och programvara på IBC-branschmässan förra året. Mottagaren ger ett tämligen gediget intryck när vi packar upp den ur kartongen. Kabinett har bra kvalitetskänsla och en riktig av/på-brytare vid nätbrunnen på baksidan. På fronten sitter en så kallad matrisdisplay som visar kanalnamn och annan relevant information med lättläst text. Nästa sak som slår oss är att fjärrkontrollen är identisk med den som ingick till Sagem-mottagaren. Ett minne från det förflutna? Första intrycket är åtminstone väldigt positiva!

På baksidan finns alla nödvändiga anslutningar för parabol och TV, där HDMI självfallet är att föredra. Ljudet kan även hämtas ut analogt (i stereo) eller digitalt via den optiska toslink-kontakten. USB-porten på baksidan sägs också kunna förses med en ”dongel” för att kunna ta emot markbundna sändningar.

Tyst
Ett av de största klagomålen på den förra boxen var att hårddisken brummade. Allt oväsen är helt borta nu, och reducerat till ett behagligt sus tack vare bättre upphängning och annan ljuddämpning. Hårddisken rymmer 500 GB vilket räcker till 240 timmars inspelning av vanliga TV-program eller ungefär 80 timmars HD-material.


När menysystemet visas är det uppenbart att Canal Digital har givit menyerna en ordentlig ”makeover” som utnyttjar den höga upplösningen bättre. Vi tycker de hade kunnat gå ett steg till, men detta är helt OK.

Den nya ADB-mottagaren är en fröjd att använda om man jämför med den gamla från Sagem. Nykomlingen reagerar mycket snabbare och mer direkt. Start från standby till bild på skärmen tar under tre sekunder! Grafiken är tilltalande och menyerna är självförklarande och lättanvända. Alla funktioner som utannonserats fanns inte på plats vid testtillfället, till exempel flera inspelningar samtidigt.

Förutom direkta och planerade inspelningar kan man pausa direktsändningar. Mottagaren spelar faktiskt in kontinuerligt vad det är man tittar på (under en begränsad tid på 2 timmar) så att man alltid kan spola tillbaka om man missat något viktigt – till exempel ett mål i fotbollsmatchen.

Den elektroniska programguiden (EPG) är helt central för när man programmerar inspelningar. Där finns en utmärkt sökfunktion som man använder för att hitta kommande filmer eller serier. Man kan naturligtvis göra serieinspelningar som helt automatiskt spelar in alla avsnitt av en serie. För full flexibilitet kopplas två uttag till parabolens LNB. Om du kan bör du utnyttja Canal Digitals installationserbjudande där det ingår en montör som tar hand om installationen.


Webb
Film hyr man inte från videobutiken på hörnet längre, utan direkt från soffan. Medan ett par rivaler samarbetar med särskilda filmleverantörer har Canal Digital valt att skapa en egen portal: Canal Digital GO. Där finns ungefär 2 500 filmer. Och bäst av allt är att de flesta kunder har 50 filmer i månaden i sitt abonnemang! För att få tillgång till dem och andra webbtjänster i portalen måste mottagaren kopplas till internet med en nätverkskabel. När det är gjort får man också en möjlighet att fjärrstyra mottagaren från datorn. Canal Digital har också lanserat egna appar till både iPhone och iPad som styr inspelningsfunktionerna.Slutsats
Detta test bygger på våra första intryck av den nya mottagaren, och det vi sett hittills känns verkligen lovande. Äntligen har Canal Digital en riktigt bra HD-mottagare med inspelningsfunktion, och inte en sekund för tidigt! Många befintliga kunder som haft problem med sin Sagem-box vill nog byta till den nya mottagaren och förhoppningsvis fixar Canal Digital ett bra ”lojalitetserbjudande” till dem.
Vi återkommer med ett mer utförligt test av HD PVR 5720-SX och dess konkurrenter, men än så länge är det tummen upp för Canal Digitals nya flaggskepp.


Kommentarer (13)
 1. Om det finns en app där man kan spela in från vore det kul att få den länken. Jag har den nya 500gb boxen men hittar ingen app på appstore.
  /M

  • Fjärrinspelning för den nya Canal Digital-boxen kommer du åt via http://fjarrinspelning.canaldigital.se. För att det skall fungera måste du skapa ett Min Sida-konto på Canal Digitals hemsida för att kunna logga in och även aktivera fjärrinspelnings-/distansinspelningsfunktionen i boxen. Lycka till!
   /Frida

 2. Ja nog är den mycket bättre än den gamla Sagemboxen men felfri är den definitivt inte. Det går exempelvis inte att spela in två program samtidigt villet borde vara självklart på en box i denna prisklass. Dessutom fungerar inte timerinspelningsfunktionen klanderfritt, man kan inte lita på att programmerade inspelningar aktiveras och ibland spelas bara delar av program in. Jag bytte under en dryg treårsperiod ut den gamla boxen 11 gånger pga av flera olika anledningar, allt från att boxar helt enkelt dog till att de förde oväsen. Jag är efter drygt två månader inne på min tredje box av den nya typen, den första slutade helt enkelt fungera och den andra hade ett ganska starkt skrapande ljud. Canal Digital bör nog skärpa sig när det gäller boxar, jag tycker att de än så länge har det bästa utbudet när det gäller HD men Viasat tar mer och mer av t.ex. fotbollsrättigheter så det är inte ett lika självklart val längre.

 3. Sv: Thomas. ”Canal Digital bör nog skärpa sig när det gäller boxar…”

  Tycker du inte de har gjort just det med den nya boxen om den är så bra som testerna visar? Hela artikeln handlar ju om just det. Jag tror faktiskt inte någon av de stora har en helt perfekt box. Jag kan såklart ha fel (men de tester som finns visar att alla boxar har en baksida)

 4. Boxen har många brister bl annat är displayen alldeles för liten för att kunna se från soffan, vidare har den ingen koaxialutgång vilket är mycket dåligt, det har ju till exempel sagem + rejält display-fönster!!! menyerna kan knappast kallas bättre än den gamla samt där borde ju även vara minst 2st Hdmi-utg.samt förberedd för trådlös överföring

 5. Jag fick hem den nya boxen med uppskruvade förväntningar. Efter en kvart kunde jag konstantera att detta inte var något bra köp, med all erfarenhet av den den gamla boxen i bakfickan. Jag ville inte ha samma krångel en gång till. Alla tester som är gjort av test-tidningarna måste vara gjorda på en kafferast, eller så har de betalt för att skriva positivt. Eller så är det ojämn kvaltitet i tillverkningen, för den boxen jag hade hemma var oduglig….

 6. Någon som vet om denna mottagare kan ta in de fria satellitkanalerna som t ex tyska Das Erste, ZDF, Arte, m fl om man kopplar mottagaren till en motorparabol och riktar den mot satelliterna Astra eller Hotbird? Dessa kanaler sänder även i HD fritt. Tidigare CD-boxar är stängda för de fria kanalerna, paradoxalt nog!

 7. Håkan, förmodligen är även denna CD-boxen stängd för Astra/Hotbird-kanalerna, eftersom det skulle medföra en högre tillverkningskostnad med sådana finesser. Det går inte att läsa sig till någon uppgift om detta, eftersom 500GB- boxens handhavandebeskrivning inte innehåller någon teknisk specifikation. Jag köpte istället en HD-box av tysk tillverkning som jag verkligen rekommenderar. Den har en finess som både Canal Digital och Viasat saknar, automatisk omställning till aktuell HD-upplösning. Om man manuellt ställer CD-boxen på t ex 1080i så blir det inte bästa bild om kanalen sänder i någon annan upplösning, och vice versa.
  Den tyska boxen heter SL HD-100S och finns att köpa i Sverige för runt 1000- lappen-

 8. funkar den tyska maskinen med canal digtal korten, o kan den spela in med, var köpar man denna box

 9. Jag köpte SL HD-100S hos conrad.se. Utan kortläsare, utan inspelning, men superbra bild och funktioner.

 10. Har provat den nya boxen 5720SX. Absolut inte värd sitt pris. Överreklamerad av Canal Digital. Den skulle vara betydligt tystare än den gamla Sagemboxen sades det. Tystare är den men inte nämnvärt. Låter mer som det skramlar lite av fläktljudet, lite ojämnare i frekvensintervallet. Sagemboxen höll sig på lika frevens hela tiden lite dovare ljud. Dock snabbare text TV och lite ”flashigare” menyer. Det skall också gå att spela in två kanaler samtidigt och titta på en tredje med senaste programvaran men hur ofta behöver man det?
  Klipp från recension ovan:
  ”Förra gången föll valet av mottagare på franska Sagem, en numera omstridd mottagare som hade alltför små resurser för att klara av de komplexa inspelningar och uppgifter som förväntades av den. Visst fungerade den fint som enkel inspelare när den lanserades, men i takt med att fler funktioner och finesser lades till orkade den inte hålla ångan uppe.”
  Vad då komplexa inspelningar och små resurser? Hålla ångan uppe? Skitsnack! Det är en box som skall förvandla signalen till en bild.Jag vet egentligen inte vad som är så himla bra med den nya boxen som dessutom kostar multum eller lång bindningstid?
  Vill man betala 5000 kr eller ca 2000 kr (bindningstid 24 mån) för att det går ca 1 sekund snabbare att bläddra mellan menyerna snabbare text tv och är man i behov av spela in två program samtidigt samt kunna spela in om man befinner sig på annan plats än bostaden skall man absolut köpa den nya boxen. Annars inte.

 11. Ett tillägg till ovanstående. Den gamla boxen Sagem 101 var åtminstone tyst i standbyläge. Den nya ADB 5720SX däremot generar lika mycket ljud oavsett den är i standby eller på.

 12. Min 5720SX har helt slutat att fungera efter 3 år, skrapande ljud som när en cd skiva inte går i gång, på displayen syns -bl- eller ingenting, helt sönder enligt Canal Digital, garantin gäller inte längre, enda svaret jag får är att köpa en ny för 2900 kr. Någon som känner igen problemet, går boxen att laga råd?