annons
annons
annons

Test av AKG Q701

Funky, fet och fenomenal

K701 är en av de bästa hörlurarna vi någonsin testat, och att nya Q701 skulle vara bättre bara för att Quincy Jones har haft ett finger med i spelet är väl bara trams?

Ljud & Bild tycker

  • Fyllig klang.
    Fokuserad och öppen ljudbild.
    Bekväma.

  • Inte ett endaste dugg.

annons

Eller är det? Så kallade signaturversioner, där kändisar, musiker eller ingenjören som ligger bakom sätter sitt namn på en produkt, är inte alltid samma sak som att produkten blir bättre. Ofta handlar det om kosmetika, design och högre priser. Med andra ord får man inte mer för pengarna, bara annorlunda förpackning.

AKG skulle ha kunnat gå i samma fälla med Q701. Det är en hörlur av den öppna typen som audiofiler – med rätta, måste vi medge – har omfamnat och kallat för de bästa lurarna som finns. Det är ett påstående som vi skulle kunna instämma i, vi testade nämligen K701 för ett par år sedan och den står fortfarande kvar på vår fem-i-topp-lista över High End-hörlurar för musiklyssning långa stunder.

Quincy Jones
Quincy Jones är inte vem som helst. Och även om han inte är ingenjör har han använt AKG:s hörlurar i studion under flera decennier. Samtidigt som han producerat föga okända namn som Frank Sinatra, Michael Jackson, Ray Charles – och han har spelat med Miles Davis – för att bara nämna ett par stycken. Många anser att Jones drog igång Michael Jacksons karriär med ”Thriller”, världens mest sålda skiva, tre år efter han producerade ”Off the Wall”.

Trots detta är hans namnteckning på ett par Q701-lurar inte någon garanti för att de ska låta bättre än K701. Nya Q701 är förändrad, men vi snackar justering – fintrimning – av klangbalansen, precis som Quincy vill ha det. Det är inte bara den karaktäristiska gröna loggan och (den ena gröna) sladden som skiljer ett par Q701 från Q701. Ljudet är faktiskt förändrat. Till det bättre, hävdar nog somliga. Men resten av hörluren är identisk med K701. Stora tygklädda kuddar ser till att komforten är utmärkt även efter många timmar. De öppna kåporna gör att man inte blir lika svettig i öronen som med slutna, men också att ljud läcker in och ut. Omgivningen hör alltså vad du spelar och du hör vad som händer utanför. AKG använder sig av samma Variomotion-element som i K701, med tvålagers membran och flata spoltrådar för att minimera förvrängningen och maximera responsen.

Varmare klang
De ursprungliga 701:orna har en oerhört neutral klangbalans, somliga tycker att djupbasen låter tunn. Personligen anser jag att klangkaraktären är väldigt korrekt, neutral och utan färgningar eller betoningar. Antingen gillar man det, eller så föredrar man värmen och fylligheten i exempelvis ett par Denon AH-D5000. Om det senare stämmer så är det bara att skriva upp Q701 på inköpslistan direkt. AKG har nämligen ändrat karaktären mot det fylliga, men utan att det låter för varmt eller basen är svulstig. Samma strama och korrekta musikåtergivning finns där fortfarande, fast med mer fyllighet i basen och en aning mer dämpad diskant. Utan att det är någon nackdel.

Jämfört med Shure SRH940 och Denon AH-A100, båda slutna lurar, är klangen från Q710 varmare, basen är fylligare och diskanten mer behärskad. Och rösters klang låter större. Ändå maskeras inte detaljer på något sätt. Det sprutar kanske inte om detaljer i diskanten som från AH-A100, men i långa loppet är det mer behagligt att lyssna på Q701. Som låter mer balanserat, och mer naturligt. Vilken man föredrar av Q701 och K701 är en fråga om smak. Samt vilken hörlursförstärkare man har. Vi körde med Musical Fidelity M1 HPA (test på gång) som är enastående och verkligen gjorde det enkelt att skilja olika lurars egenskaper från varandra.

Q701 är en fantastiskt lyckad fintrimning av K701. Utan att tappa bort originalets fina egenskaper har AKG – och Quincy Jones – lyckats göra en ny version som många antagligen kommer att föredra. Inte bara före hörlurar från andra märken, utan även före K701. Den tydliga fokuseringen, öppenheten och den neutrala klangbalansen är bevarad, men Q701 har fått ännu lite mer fyllighet och värme, vilket klär all musik väldigt bra. Och gör detta till ett riktigt bra köp i det finare segmentet av hörlurar för hemmabruk.

Fakta

  • Öppna hörlurar,
  • 40-mm element,
  • 62 ohm/105 dB
  • 235 gram
Tillverkare:
AKG
Pris:
4.500,-
Importör:
AKG
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons